Rusia agită spiritele NATO în nordul Europei. Șeful armatei suedeze: Putin este cu ochii pe insula Gotland

27 mai 2024, 11:13

Liderul rus Vladimir Putin este cu ochii pe insula suedeză Gotland, a spus șeful armatei din Suedia, Micael Bydén, potrivit Politico, într-un moment în care tot mai mulți oficiali și analiști avertizează asupra unei posibile intenții a Rusiei de a provoca statele NATO.

Dar provocarea nu este doar de natură militară, ci și teritorială. Rutele comerciale maritime ale Rusiei sunt încurcate de noile state NATO: Suedia și Finlanda. Maria Smarandache ne explică.

Intrarea Suediei în Alianţa Nord Atlantică a transformat marea Baltică într-un veritabil lac NATO. Nouă ţări din nordul Europei au ieşire la marea Baltică. Dintre acestea doar Rusia nu face parte din cea mai puternică alianţă militară de pe mapamond.

Aşadar ce incearcă să facă rușii?

Practic, vizează extinderea apelor teritoriale din jurul insulelor ruseşti de la graniţa cu Finlanda dar şi cele care aparţin Exclavei Kaliningrad, în zona porturilor Baltisk şi Zelenogradsk. Interesele Rusiei în Marea Baltică sunt atât economice, cât și militare. Sankt-Petersburg are nevoie de culoare de transport maritim pentru că în zonă sunt rafinării de petrol importante care transportă combustibil prin Golful Finlandei.

În acelaşi timp în Kaliningrad, regiune situată între Polonia și Lituania, se află flota rusă din Marea Baltică dar și rachete balistice Iskander cu capacitate nucleară. Specialiştii susţîn insă că, deşi nu este recunoscut oficial, ţinta principală a lui Putin este insula suedeză Gotland.

Este vorba de o insulă de 3 mii de kilometri pătraţi. Ca să vă daţi seama vorbim de un teritoriu comparabil cu judeţul Giurgiu. Aşezarea ei, în mijlocul mării Baltice, o face să fie insă un veritabil portavion natural. Insula a fost demilitarizată în trecut.

Suedia a reintrodus însă în 2018 un regiment, care are acum aproximativ 370 de soldați. Departe însă de cele patru regimente și 25.000 de soldați de câţi erau la sfârșitul anilor 1990. Prim-ministrul Ulf Kristersson a declarat pentru Financial Times în martie că măsurile pentru consolidarea apărării pe insula Gotland vor fi printre primele subiecte de discuție cu partenerii din NATO.

Kristersson a recunoscut că Suedia are doar o prezență militară „mică” pe Gotland, pe care alți lideri NATO din regiune au citat-o că fiind o vulnerabilitate critică pentru alianță. „Dacă Putin invadează Gotland, el poate amenința țările NATO de pe mare. Acesta ar fi sfârșitul păcii și al stabilității în regiunile nordice și baltice”, a declarat președintele Americii, Joe Biden. Politico scrie că un pericol real pentru NATO îl reprezintă flota veche de petroliere ruseşti care a devenit o prezență recentă în zona economică exclusivă a Suediei.

Mai exact, în largul coastei estice a insulei Gotland. Vorbim de 1.400 de vapoare aflate în afara sectorului maritim oficial şi care ar putea fi folosite folosite fie pentru a intercepta comunicaţiile NATO fie pentru a transporta, în secret armament.

Așadar situația din nordul Europei pare să se complice. Rămâne de văzut care vor fi următorii paşi ai Rusiei şi cum va răspunde alianţa nord atlantică

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite