Rusia a găsit o modalitate de a bruia sateliții de internet ai lui Elon Musk. „Sistemul s-a oprit pur și simplu”

Rusia a găsit o modalitate de a bruia sateliții de internet ai lui Elon Musk
Rusia a găsit o modalitate de a bruia sateliții de internet ai lui Elon Musk/ Profimedia Images
24 mai 2024, 11:37

Rusia a desfășurat o tehnologie avansată pentru a interfera cu serviciul de internet prin satelit al lui Elon Musk, au declarat oficialii ucraineni, ceea ce a dus la mai multe întreruperi pe linia de luptă de pe frontul de nord, scrie The New York Times.

Chiar înainte ca trupele rusești să treacă granița de nord a Ucrainei luna aceasta, membrii Brigăzii 92 de asalt din Ucraina au pierdut o resursă vitală. Serviciul de internet prin satelit Starlink – pe care soldații îl folosesc pentru a comunica, pentru a colecta informații și pentru a efectua atacuri cu drone – a încetinit.

Operat de compania SpaceX a lui Elon Musk, Starlink a fost esențial pentru armata ucraineană încă din primele zile ale războiului cu Rusia. Fără serviciul complet, soldații ucraineni au declarat că nu au putut comunica și împărtăși rapid informații despre atacul surpriză și au recurs la trimiterea de mesaje text. Experiențele lor s-au repetat de-a lungul noii linii de front din nord, potrivit soldaților ucraineni, oficialilor și experților în război electronic.

În centrul întreruperilor: interferența crescută din partea Rusiei.

Fiabilitatea Starlink, pusă la îndoială

Pe măsură ce trupele rusești au câștigat teren luna aceasta în apropiere de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, au desfășurat arme electronice mai puternice și instrumente mai sofisticate pentru a degrada serviciul Starlink, au declarat oficialii ucraineni. Progresele reprezintă o amenințare majoră pentru Ucraina, care a reușit deseori să depășească armata rusă cu ajutorul conectivității din prima linie și a altor tehnologii.

Conform NY Times, pare să fie prima dată când rușii au provocat întreruperi extinse ale Starlink. Dacă acestea continuă să aibă succes, ar putea marca o schimbare tactică în conflict, subliniind vulnerabilitatea și dependența Ucrainei de serviciul furnizat de compania lui Musk. În timp ce Statele Unite și alte guverne colaborează cu SpaceX, întreruperile ridică întrebări mai largi față de fiabilitatea Starlink împotriva unui adversar sofisticat din punct de vedere tehnic.

Starlink funcționează prin transmiterea unei conexiuni la internet de la sateliți care se învârt în jurul Pământului. Semnalele sunt recepționate la sol de antene terminale de mărimea unei cutii de pizza, care distribuie apoi conexiunea ca un router Wi-Fi către laptopuri, telefoane și alte dispozitive din apropiere. Starlink a furnizat Ucrainei servicii de internet vitale începând din 2022, soldații bazându-se pe acesta pentru a ghida dronele conectate la internet care sunt folosite pentru supraveghere și ca arme, printre alte sarcini.

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta, Mohailo Fedorov, ministrul ucrainean al tehnologiei digitale, a declarat că recentele atacuri ale Rusiei împotriva Starlink păreau să folosească o tehnologie nouă și mai avansată. Anterior, serviciul a rezistat remarcabil de bine la interferențele de pe câmpurile de luptă, unde a existat un război electronic generalizat, bruiaj radio și alte perturbări ale comunicațiilor.

Dar rușii „testează acum diferite mecanisme pentru a perturba calitatea conexiunilor Starlink, deoarece este foarte importantă pentru noi”, a declarat Fedorov, fără a da detalii despre ceea ce el a numit sistemele lor de arme electronice „puternice”. Ucraina comunică în mod constant cu SpaceX pentru a rezolva problemele, a adăugat el.

SpaceX nu a răspuns la solicitările de comentarii.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Un oficial care conduce eforturile de război electronic ale Rusiei a declarat luna trecută presei de stat că armata a pus Starlink pe o „listă de ținte” și a dezvoltat capacități pentru a contracara serviciul.

„Pierdem războiul electronic”

În timp ce Fedorov a declarat că serviciul Starlink ar trebui să se îmbunătățească în curând, unele dintre întreruperi păreau să fie sincronizate cu atacurile rusești, potrivit soldaților și oficialilor. Orice întreruperi în momente critice pe câmpul de luptă pun armata ucraineană într-un dezavantaj și mai mare, au spus aceștia.

„Pierdem războiul electronic”, a declarat Ajax, indicativul de apel al comandantului adjunct al batalionului de drone de atac „Ahile” din cadrul Batalionului 92, care, într-un interviu, a descris provocările cu care s-au confruntat trupele sale după ce conectivitatea Starlink a eșuat.

„Cu o zi înainte de atacuri, sistemul s-a oprit pur și simplu”, a spus Ajax. „A devenit super, super lent”.

Întreruperile au dezavantajat întreaga unitate, a declarat un pilot de dronă, cu indicativul Kartel. În timpul primelor atacuri blindate ale ofensivei rusești din această lună, a spus el, a fost într-un garaj fără mâncare sau sac de dormit. Echipa sa a început să lanseze atacuri cu drone, dar a fost împiedicată de problemele de conexiune la sistemul Starlink. Comunicarea a devenit atât de lentă încât soldații au fost nevoiți să folosească mesaje text trimise prin intermediul aplicațiilor de chat, a spus el – și chiar și atunci a durat ceva timp până când mesajele au fost trimise.

„În primele ore, linia frontului a fost foarte dinamică. Inamicul era în mișcare”, a spus el. „Trebuia să fim rapizi în comunicare”.

Pe parcursul a trei zile, a spus el, unitatea a ținut piept rușilor, dar nu fără dificultăți. „A făcut totul mai complicat”, a spus el. „Am avut nevoie de mai mult timp”.

Kari A. Bingen, fost oficial al Departamentului american al Apărării și expert în război electronic, a declarat că Starlink și alte comunicații prin satelit ar putea fi perturbate prin utilizarea unei frecvențe radio de mare putere pentru a copleși legăturile de conexiune. Atacurile invizibile se fac de obicei de la un vehicul cu un turn radio atașat în partea superioară, a spus ea.

„Este în mod natural în vizorul forțelor rusești”, a spus Bingen, în prezent director al proiectului de securitate aerospațială la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, un think tank din Washington.

Explicațiile pentru întreruperile Starlink din Ucraina din ultimul an variază. Mai mulți experți au declarat că Rusia a devenit mai bună în a interfera cu semnalul dintre sateliți și terminalele Starlink de la sol, folosind bruiaje puternice și precise. Alții au sugerat că serviciul a fost întrerupt de arme electronice specializate montate pe drone, care pot bruia semnalele GPS ale Starlink.

De-a lungul conflictului, forțele ucrainene au încercat diferite tehnici pentru a proteja Starlink de atacuri, inclusiv plasarea terminalelor în găuri săpate în pământ și montarea de plasă metalică peste ele. Infozahyst, o companie ucraineană care colaborează cu armata și este specializată în construirea de instrumente pentru războiul electronic, a declarat că nu crede că astfel de soluții improvizate sunt eficiente.

Starlink i-a conferit lui Musk o influență deosebită în acest război, deoarece controlează locurile în care serviciul prin satelit este disponibil și poate alege să întrerupă accesul. În unele cazuri, oficialii ucraineni au apelat direct la Elon Musk pentru a activa accesul la Starlink în timpul operațiunilor militare, astfel încât să poată efectua atacuri cu drone peste liniile inamice – cereri pe care miliardarul nu le-a aprobat întotdeauna. Guvernul SUA, care a achiziționat terminale Starlink pentru Ucraina, s-a implicat uneori în negocieri.

Starlink nu este vândut direct Rusiei. Dar anul acesta, oficialii ucraineni au tras public semnale de alarmă legate de faptul că Rusia folosea terminale Starlink cumpărate de la furnizori terți, ceea ce ar putea eroda avantajul Ucrainei în materie de conectivitate.

Experții au avertizat că Ucraina este excesiv de dependentă de o singură companie pentru o resursă atât de vitală, în special una condusă de o persoană atât de imprevizibilă precum Elon Musk. Dar este puțin probabil ca dependența Ucrainei de Starlink să se diminueze. Există puține alternative pentru un serviciu atât de cuprinzător și de fiabil.

Fedorov a declarat că guvernul ucrainean testează în mod constant noi sisteme. Armata dispune de sisteme specializate pentru drone maritime care au distrus o serie de nave rusești în Marea Neagră, a spus el.

„Dar, bineînțeles, nu există un echivalent produs în masă”, a spus el.

Pentru Ajax, comandantul ucrainean, pierderea conexiunii cu Starlink i-a readus amintiri neplăcute din timpul războiului. Când a luptat în apropierea graniței rusești în 2022, unitatea sa a fost uneori deconectată de la Starlink, perturbând transmisiunile video ale dronelor care erau folosite pentru a ținti artileria de la distanță. În locul ei, unitatea a desfășurat soldați pentru a supraveghea pe ascuns pozițiile inamice și pentru a direcționa atacurile.

„Am revenit la vechea metodă cu radiouri”, a spus el. „Trebuia să spunem: mișcă-te la stânga 30 de metri. A fost super ciudat”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite