Ruptura diplomatică dintre Armenia şi Rusia se adânceşte, după vizita unei delegaţii armene în Ucraina. Zaharova: Un pas cu adevărat neprietenos

Maria Zaharova
10 iunie 2024, 15:13

Relaţiile deja tensionate între Rusia şi Armenia s-au deteriorat în mod semnificativ în urma unei dispute diplomatice asupra reacţiei Armeniei la invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei, informează luni dpa.

Ruptura diplomatică s-a adâncit după ce oficiali armeni au vizitat oraşul ucrainean Bucea, ceea ce a determinat Rusia să trimită o notă de protest Ministerului de Externe armean, a anunţat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse duminică seara pe Telegram.

Vizita la Bucea a fost „un pas cu adevărat neprietenos”, a scris Zaharova.

Bucea, o localitate din suburbia Kievului, a atras atenţia comunităţii internaţionale după ce trupurile a peste 400 de civili, care ar fi fost masacraţi de trupele ruse, au fost descoperite acolo după ce Moscova şi-a retras forţele armate, în primăvara lui 2022.

Doi ani de la masacrul de la Bucea. Ruşii îşi menţin atacurile pe direcţiile Avdiivka şi Bahmut

Regiunile Odesa, Herson şi Liov au fost vizate de atacurile ruşilor de azi-noapte. Au fost lansate cel puţin 16 rachete şi 11 drone. Forţele aeriene ucrainene au menţionat că au reuşit să doboare nouă drone şi nouă rachete. Ruşii îşi menţin atacurile pe direcţiile Avdiivka şi Bahmut încercând să treacă de linia defensivă a ucrainenilor. Sunt doi ani de la atrocităţile comise de ruşi la Bucea, doi ani marcaţi printr-un eveniment comemorativ.

În timpul vizitei la Bucea în urmă cu câteva zile, o delegaţie armeană a asigurat Kievul de solidaritatea sa „împotriva agresiunii ruse”. Din delegaţia a făcut parte şi ambasadorul Armeniei la Kiev, Vladimir Karapetian.

Istoric, Rusia era văzută ca un protector al Armeniei şi menţine acolo o bază militară. Însă relaţiile s-au răcit după ce prim-ministrul prooccidental Nikol Paşinian a venit la putere la Erevan.

Armenia s-a simţit abandonată de Rusia, mai ales în timpul conflictului său cu Azerbaidjanul asupra provinciei Nagorno-Karabah.

În urma înfrângerii sale după ofensiva majoră a Azerbaidjanului în Karabah, anul trecut, Armenia pune tot mai mult sub semnul întrebării statutul său de membru în Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă, o alianţă militară dominată de Moscova.

Preluare: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite