Rușii au bombardat depozite de cereale și punctul de control din portul Reni, la 20 de kilometri de granița României. Mai mulți marinari români au surprins exploziile: ”Nu am crezut că o să văd cu ochii mei așa ceva, aproape de noi, aici”
Aproximativ 30 de marinari români se aflau la ora 3 noaptea în portul Reni, atunci când a început atacul cu drone. Povestesc că au scăpat ca prin minune cu viață.
– La prima bombă ne-am trezit. am trăit un şoc. Am zis că …
– A fost cu drone?
– Da, cu drone.
– Ultima dronă, când a venit, venea chiar spre prova noastră şi am zis că acolo ne găsim sfârşitul.
– Am ieşit la Dunăre azi noapte, am terminat descărcarea, am ieşit la Dunăre, urma să spălăm, după aceea să intrăm la încărcare. Am avut noroc că am ieşit azi noapte, că dacă nu ieşeam …
– Dacă mai stăteam 5 minute, era pe noi. A căzut exact de unde am plecat noi.
Una dintre nave a fost atât de aproape de explozii, încât geamurile au fost sparte de suflu.
– V-aţi speriat foarte tare …
– Vă daţi seama, dacă a explodat la jumătatea navei, la 5 metri lateral de noi. Geamul l-a suflat pe ăsta pe lateral şi pe faţă.
Navele românești au ieșit din port fară să respecte niciun fel de formalități. Au cerut rapid acordul autorităților române să se refugieze în apele teritoriale ale țării noastre.
– Port control nu mai există, dispecerat nu mai există, noi am plecat pe răspunderea noastră cu acordul Căpităniei Galaţi. De exemplu, eu sunt comandant şi nu aveam cum să risc să pierd echipajul nostru.
– Eu nu am crezut că o să văd cu ochii mei aşa ceva, aproape de noi, aici.
La 12 ore de la atac era liniște la Reni, însă urmările se pot vedea, sunt cel puțin 3 depozite distruse, punctul de control nu mai funcționează și ultimele nave vor părăsi portul.
Navele românești se află acum în mijlocul Dunării, între Reni și Galați, și așteaptă ca situația să se liniștească. Vor primi instrucțiuni de la căpitănia Portului Galați
Vladut Brânză, sef Căpitănia Portului Galați: Dimineaţă, conducătorii a şase nave sub pavilion românesc au cerut permisiunea de a se deplasa la mila 74, deci circa 5-6 mile în amonte, spre Galaţi, în apele teritoriale româneşti. Port controlul s-a consultat, am spus da, suntem de acord, navele nu au intrarea în ţară, ele rămân acolo până își vor finaliza operaţiunile în portul Reni.
– Vă mai întoarceţi în Reni?
– Nu, în niciun caz. Toţi avem familii, suntem bucuroşi că am ajuns aici întregi.
Autoritățile române anunță că au capacitatea de a veni în sprijinul ucrainenilor.
Marcela Costea, director Administrația Portuară Dunărea Maritimă Galați: Principalii operatori din porturile Brăila și Galați dețin capacități de stocare și facilitați de operare atât pentru încărcarea mărfurilor pe nave maritime, cât și fluviale.
De la București nu au întârziat să apară reacții la cel mai înalt nivel. Președintele Klaus Iohannis a condamnat, într-un mesaj pe Twitter, atacurile Rusiei asupra infrastructurii ucrainene de la Dunăre, ceea ce reprezintă un risc de securitate la Marea Neagră. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că țintirea obiectivelor porturare ale Ucrainei este o dovadă a intenției Federației Ruse de a submina exporturile de cereale ale acestei țări pe piețele globale și că se pune astfel în pericol securitatea alimentară.
Portul Reni şi portul Ismail au preluat încă de anul trecut o mare parte din tranzitul cerealelor ucrainene pentru export, în condițiile în care traficul maritim a fost și rămâne grav afectat de război.
–––––––––––––––––––––––––––––––––––
ACTUALIZARE Administrația Fluvială a Dunării de Jos a transmis printr-un comunicat că în noaptea de 23-24 iulie, Federația Rusă a efectuat un atac cu drone în portul Reni.
Potrivit comunicatului, si-au atins țintele 15 drone „Shahed”. Clădirea filialei Reniy a SE „AMPU” a fost avariată, turnul pilot al RF al SE „AMPU” a fost aproape complet distrus.
Au mai fost avariate 3 depozite ale SRL „Trans Expo” (3,5 mii tone cereale), depozite goale de containere de benzină din SE „AMPU”, depozite goale de stocuri de benzină din SE „4” SRL produse și conducte eum (LLC „ Odesnaftoprodukt”), o macara portal cu o capacitate de încărcare de 200 de tone, precum și containere pentru depozitarea uleiului vegetal (Ukrchem LLC).
S-a mai consemnat că au fost lovite stația de pompare și containerele (fără să ia foc) din terminalul Reni Oil SRL (deținut de Kernel Group), în timp ce personalul companiei a încercat să oprească scurgerea de ulei (se scursese deja aproximativ 300 de tone).
Șase persoane rănite (dispeceri portuari și șoferi) cu leziuni de schij au fost transportate la spital. Nu avem informații că ar exista morți. De remarcat că zona atacată nu este acoperită de apărare antiaeriană, încercările de doborare a dronelor cu arme de calibru mic nu au avut succes, se arată în comunicatul Administrației Fluviala a Dunării de Jos.
Președintele Klaus Iohannis condamnă atacul rușilor asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, foarte aproape de România
Premierul Marcel Ciolacu: Facem apel la Federația Rusă să înceteze atacurile aeriene asupra infrastructurii portuare ucrainene
Imagini cu exploziile din portul Reni au fost surprinse de marinari români aflați în zonă. Atacul a avut loc în jurul orei 3:30 dimineață.
Marinarii se aflau în portul Reni și au fost treziți de explozii. Ei au avut la dispoziție câteva minute ca să părăsească zona. Au fost bombardate mai multe depozite de cereale, dar în primul rând punctul de control ceea ce face inoperabil portul Reni, care este cel mai mare depozit de cereale al Ucrainei.
Marinarii așteaptă acum în apropiere pentru a primi aprobare să intre în Portul Galați.
”Eu nu am crezut că o să văd cu ochii mei așa ceva, aproape de noi, aici”, spune unul dintre marinarii care au văzut exploziile.
Potrivit unor informații neoficiale au fost vizate rezervoare petroliere, depozite cu arme și echipamente.
În acest moment sunt anchete în desfășurare, autoritățile române sunt în alertă mai ales că exploziile s-au produs la o distanță de aproximativ 20 de km de Galați care se află în apropierea portului Reni.
„Noaptea trecută, un atac de aproape patru ore (efectuat) cu drone Shahed-136 a fost îndreptat asupra unei infrastructuri portuare”, a indicat armata Kievului pe Facebook.
„Un depozit cu grâne a fost distrus, iar rezervoare de stocare a altor mărfuri au fost avariate”, adaugă forţele de apărare ucrainene.
Purtătorul de cuvânt al Armatei voluntarilor ucraineni „Sud”, Serghei Bratciuk, a declarat că alerta de raid aerian a durat la Odesa „exact 3 ore şi 53 de minute”, potrivit Unian. „Trei drone au fost distruse de forţele de apărare antiaeriană”, adaugă Comandamentul operaţional „Pivden”, potrivit căruia „inamicul continuă să terorizeze Odesa”.