Romsilva va fi reorganizată printr-o hotărâre de guvern. Ministrul Fechet: Din 121 de directori rămân 17

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunţat, joi, că a respins propunerea de buget pe care Regia Naţională a Pădurilor (RNP) Romsilva a comunicat-o ministerului, iar pe schema de reorganizare a instituţiei numărul directorilor va scădea de la 121 la aproximativ 17.
Mircea Fechet a menţionat, după ședințade guvern, de joi, că îşi asumă reformarea Romsilva „de sus în jos”, pentru „asigurarea unei structuri de conducere mai suple, prin reducerea numărului directorilor cu 86%”.
„Aşadar, pe schema pe care o propun, din 121 de directori ar trebui să rămână aproximativ 17. Fiecare din aceşti directori va avea un contract de mandat pe cinci ani şi va avea indicatori foarte clari de performanţă, pe care, în măsura în care nu îi va îndeplini, va putea fi revocat. Totodată, am luat în considerare o gospodărire mai eficientă a suprafeţei fondului forestier naţional. Am propus ca o Direcţie silvică să nu poată avea mai puţin de 200.000 de hectare. E adevărat că urmează să compensăm, pentru că nu-i tot una să ai pădure la munte sau să ai pădure la câmpie. Astăzi, există Direcţii silvice cu puţin peste 20.000 de hectare. Consider că pentru a deveni director, înainte de toate, trebuie să ai o suprafaţă însemnată de pădure pe care să o administrezi. Totodată, angajarea personalului Romsilva se va face prin concurs naţional, organizat la sediul structurii centrale. Dorim, aşadar, să oferim şanse egale celor care aleg să profeseze în domeniul silviculturii”, a subliniat ministrul de resort.
Potrivit demnitarului, prin Hotărârea de Guvern va fi instituit principiul „pentru muncă egală, salariu egal”.
„Astăzi, există mari diferenţe de la o Direcţie silvică la alta, chiar şi în interiorul aceleiaşi Direcţii silvice, în funcţie de cum a crezut şeful de Ocol, cum a crezut directorul de Direcţie sau cum au crezut alţi angajaţi. Salariile diferă foarte mult pentru aceeaşi pregătire şi pentru aceeaşi vechime în muncă. Totodată, principiul eficienţei se va aplica tuturor subunităţilor, inclusiv dacă e vorba de Ocoale silvice sau alte activităţi conexe. Mă refer aici la secţii pentru exploatarea lemnului, pentru întreţinerea şi repararea drumurilor, pepinierele, centrele pentru creşterea şi valorificarea vânatului, piscicultură şi aşa mai departe. Şi modul în care, în viitor, vor fi înfiinţate astfel de sub-unităţi va fi stabilit prin Ordin al autorităţii publice centrale de mediu, evitând astfel situaţiile în care conducerea regiei doar mimează anumite reforme”, a punctat Mircea Fechet.