Românii lucrează mult, dar fără spor arată un studiu Eurostat

17 mai 2025, 15:10

Alături de greci, bulgari şi polonezi, românii lucrează cele mai multe ore pe săptămână – 39. O arată datele Oficiului European de Statistică, Eurostat. Cu toate astea, atât specialiştii în resurse umane, cât şi antreprenorii de la noi spun că productivitatea şi seriozitatea lasă de dorit.

Grecii lucrează cele mai multe ore pe săptămâna (39,8 ore), urmați de bulgari (39 ore), polonezi (38,9 ore) și români (38,8 ore). Cifrele vin în comparație cu programul de lucru săptămânal al celor care au între 20 și 64 de ani și muncesc în Uniunea Europeană, unde media, pe săptămâna, este de 36 de ore.

În contrast, Țările de Jos au avut anul trecut cea mai scurtă săptămână de lucru (32,1 ore), urmate de Danemarca, Austria și Germania (fiecare cu 33,9 ore).

Orele de pe hârtie nu înseamnă, însă, și productivitate. Cătălin este un antreprenor din Capitală care are o rețea de minimarket-uri și câteva zeci de angajați. Deși susține că face tot posibilul să le ofere cconditii cât mai atrăgătoare pentru a-i motiva, anual cel puțin 10 angajați vin și pleacă.

Cătălin Scarlat, antreprenor: Din cei 50 de angajați pe care îi avem, 80% dintrei ei își fac treaba foarte bine, vin la serviciu și respectă cu strictețe absolut ce au de făcut. În schimb ce ceilalți 20% reușesc să își ia concedii medicale, să invoce că le este rău, că le-a murit o bunica, un bunic, mai ales când este ceva mai mult de muncă în anumite zile ale săptămânii.

Specialiștii în resurse umane spun că dincolo de seriozitatea angajaților din alte state europene și recompensarea pe măsură muncii joacă un rol esențial.

George Butunoiu, specialist în resurse umane: În România, începerea jobului la 9, înseamnă că la 9 deschizi ușa, te dezbraci, te învârți, îți faci cafeaua, pe la 9 și 15 minute deschizi calculatorul. Ei, în Germania, Olanda, în Suedia, la 9 înseamnă că ești deja la calculator și apeși pe prima tasta. E o diferența.

Potrivit statisticilor, la nivelul Uniunii Europene anul trecut s-a muncit cel mai mult în agricultură, silvicultură și pescuit (41,2 ore), minerit, activități extractive (38,8 ore) și construcții (38,7 ore), iar la polul opus sunt activitățile în care angajatorii sunt gospodării (26,7 ore), în educație (31,9 ore), arte, divertisment și activități recreative (32,9 ore).

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite