România vrea să producă energie pe bază de cărbune și după 2026, a anunțat ministrul Energiei

10 ianuarie 2025, 18:56

Anunțul vine în contextul în care investițiile pentru înlocuirea centralelor pe cărbune cu unele noi pe bază de gaze naturale nu au început, deși ar trebui să fie gata, anul viitor. Analiștii avertizează că utilizarea cărbunelui peste termenele asumate prin PNRR poate duce la pierderea banilor europeni.

România și-a asumat că va închide centralele pe lignit de la Complexul Energetic Oltenia până în 2026. Planul de restructurare al complexului prevede înlocuirea grupurilor pe cărbune cu altele noi, pe gaz. Dar construcția noilor centrale de la Işalniţa şi Turceni au rămas doar la stadiul de inițiativă. În plus, de anul viitor, ar urma să intre în retehnologizare reactorul 1 al centralei nuclear-electrice de la Cernavodă. Reactorul va fi scos din uz doi ani. În lipsa unor noi capacități de producție, România riscă să rămână fără aproximativ 10% din producția de energie electrică.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: Ne-am propus prelungirea termenelor de exploatare a centralelor pe cărbune. Nu avem altă variantă. Noi ne propunem la Complexul Energetic Oltenia doi, trei ani de zile. Nu ar fi înțelept să scoatem grupurile pe cărbune până nu avem Ișalnița și Turceni pe gaz.

Autoritățile vor începe negocierile cu oficialii Comisiei Europene pentru prelungirea termenelor de închidere a centralelor pe cărbune până în 2029. Un argument invocat va fi acela că alte state europene au acest drept până în 2049. Sindicaliștii spun că e singura soluție pentru a evita pierderea locurilor de muncă.

Laurențiu Manolache, lider de sindicat Complexul Energetic Oltenia: Aceste grupuri pe gaze nu sunt nici măcar la stadiul de proiect, deși ele trebuiau implementate până în acest an de închidere, 2026. Eu cred că cel puțin până în anul 2035 ar trebui să continue extracția pe bază de cărbune. Se pierd locuri de muncă. De ordinul zecilor de mii, pentru că avem în acest gigant energetic tot felul de firme, unde au și ele angajați de ordinul miilor.

Analiștii consideră, însă că există riscul ca România să piardă bani europeni. În plus, energia pe bază de cărbune costă mai mult și e mai poluantă decât cea obținută din alte surse, explică aceștia.

Ana Otilia Nuțu, analist în domeniul Energiei: E mai scumpă. Emisiile se vor plăti din ce în ce mai mult. Banii europeni pe care îi vom primi din fondul de modernizare sunt legați de aceste emisii. Deci în momentul în care noi vom refuza să ne îndeplinim partea noastră din politica europeană de reducere a emisiilor, s-ar putea să primim aceiași bani pentru a ne face investiții noi.

Ministrul Energiei a mai precizat că pentru a continua utilzarea centralelor pe cărbune va fi necesară și modificarea legislației privind decarbonizarea sectorului energetic. Vineri, la orele prânzului, centralele pe cărbune asigurau doar 13% din totalul producției de energie, conform datelor Transelectrica.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite