România va avea un software pentru depistarea știrilor false

”Universitatea ”Gheorghe Asachi” din Iași a venit în interiorul Asociației cu această propunere de a accesa un proiect european pe fonduri, Horizon 2020, pentru a crea un software cu care să combatem dezinformare și știrile false, un fenomen care este mai actual ca oricând. (…) Este un proiect pe fonduri europene, unic în România și sperăm că în 2 ani de zile să putem să venim cu acest software pe care să-l punem la dispoziția tuturor celor interesați, inclusiv Televiziunii Române”, a declarat purtătorul de cuvânt al organizației la ”3 ceasuri bune”.
Andrei Nistor a explicat cum va funcționa softul dezvoltat de specialiștii români și a punctat că proiectului s-au alăturat și două companii de cyber security.
”În jurul acestei Universități din Iași au venit și 2 companii de cyber security, una dintre companii, românească, lucrează tocmai din Chile în consorțiul nostru. Noi vrem să creăm un software care va folosi inteligența artificială și tehnologia blockchain, care să vină să arate foarte simplu, ușor, pentru oricine, de unde a plecat o știre, cum a ajuns acea știre la mai multe entități media și în felul acesta să poți arăta care este ”pacientul zero” și cum a ajuns să se transforme știrea respectivă, astfel încât să îți poți da seama cu ușurință dacă știrea respectivă este una falsă, dacă încearcă să dezinformeze și mai ales cum încearcă să dezinformeze”, a explicat Nistor.
Reprezentantul ”Cluj IT Cluster” susține că aplicația va reține sursa principală a unei știri, în prima sa formă și nu va fi schimbată, chiar dacă platforma va decide să opereze modificări. În acest fel poate fi arătată în orice moment sursa unei știri, modul în care s-a viralizat în mediul online și care care sunt informațiile trunchiate sau scoase din context.
”Tehnologia blockchain ne ajută să ”înghețăm” o știre apărută într-un canal media, nu contează că discutăm despre un ziar online sau social media, știrea respectivă este preluată la fel cum face google. Facem un crawling în internet, găsim știrile și le ”înghețăm”, astfel încât dacă entitatea respectivă decide să șteargă știrea sau să o editeze, modifice, ea rămâne în blockchain și nu poate fi schimbată. Oricând ne putem duce și putem arăta de unde a plecat o știre falsă, acesta este ”pacientul zero”, acesta este ”pacientul unu”, care a preluat știrea, a dus-o mai departe, a răsucit-o și putem să facem o trasabilitate a fiecărei știri, fară ca cineva să mai poată modifica ceva”, a explicat purtătorul de cuvânt al ”Cluj IT Cluster”.
Nistor a menționat la TVR1 că ”acest sofware va fi ușor de folosit, vor putea fi verificate absolut orice fel de informații, în primul rând cele din social media, pentru că social media este o platformă de răspândire a știrilor false”, explicând totodată că ”dacă avem și posibilitatea să finanțăm cu bani europeni un astfel de instrument, noi am decis să o facem”.
Știre semnată de Ionuț Gheorghe