România trăiește pe datorie, iar aceasta este tot mai mare
Acum 4 ani, datoria României era pe la 35% din PIB. Sigur, există state europene cu datorii mult mai mari. Chiar peste valoarea PIB-ului. Întrebarea este însă ce s-a făcut cu acești bani.
Dacă îi dăm pe salarii și pomeni, nu e deloc bine, pentru că nu ajutăm economia și nu facem decât să ne furăm căciula. Pentru că datoria asta înseamnă bani imprumutați, deci adăugăm dobandă. Așa că viitorul nu arată deloc bine. Mai ales dacă ne uităm și pe deficit. Știti deja toată discuția despre deficit. Deficit, adică statul cheltuie mai mult decât încasează. Deficitul acesta este acoperit, din nou, din împrumuturi. Ei, bine, deficitul a ajuns în primele zece luni, deci până la finlul lunii octombrie, la 3,97% din PIB. 62,81 miliarde de lei. Anul trecut, și atenție la ce urmează, în 2022, în aceeași perioadă era 3,34% din PIB. Deci, e mai mare anul acesta și presiunea asupra bugetului este tot mai mare.
Vedem valul de cereri pentru salarii mai mari. Dacă ne uităm pe cifre, situația este simplă. Nu ne permitem salarii mai mari. Ce poate face guvernul și așa face este să ia dintr-un coș și să puna în altul. Deci, de undeva se taie. Sperăm doar să nu fie de la investiții. Nu de alta, dar ele aduc plus valoare în economie, aduc locuri de munca și evident mai mulți bani pentru stat pe viitor. Și încă un lucru.