România se află în liga săracilor din Uniunea Europeană când vine vorba de salarii. Unde se câștigă cel mai bine

9 februarie 2024, 08:48

Românii sunt alături de bulgari, estonieni sau polonezi la coada clasamentelui, deşi preţurile se bat de la egal la egal cu cele din Franţa sau Germania, ţările bogate ale Uniunii.

Să vorbim pentru început unde suntem. Salariul minim în România este undeva pe la 420 de euro, 2079 de lei. Vorbim de net. Pe brut, undeva pe la 600 de euro. Potrivit unei centralizări realizate de Adevărul.ro anul trecut, diferența dintre cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeană și cel mai mare este de 8 ori.

Topul salariilor minime brute din Europa

Luxemburg 2.387 EUR
Germania 1.981 EUR
Belgia 1.955
Franța 1.709

……………..
Bulgaria 399 EUR
Ungaria 579 EUR
România 606 EUR

Sursa: Adevarul.ro

Avem așadar săracii Europei, cu Bulgaria, România, Ungaria și chiar Polonia vs bogații, Luxemburg, Franța, Germania, Belgia și Olanda. Undeva pe la mijloc sunt Portugalia sau Spania. Sigur, este și o poveste cu acest salariu minim.

Pentru că în Horca de exemplu, sute de mii de angajați lucrează pe salarii minime și trăiesc din bacșiș. Deci salariul lor e una, venitul lor e alta. O să discutam și despre acest lucru. Însă aș vrea să vorbim și despre cealaltă extremă. Unde se poate câștiga bine în România.

Ei, bine, răspunsul l-a găsit economedia.ro. Jurnaliștii de acolo s-au uitat pe datele Institului de statistică și au găsit cele două extreme ale României. Unde muncești și iei câțiva lei și unde muncești și te duci în vacanță mai des.

Începem cu prima categorie. Hoteluri și restaurante, fabricarea articolelor de încălțăminte sau alte activități din servicii. La celalalt pol, deci meserii bine-plătite în România.

Cele mai mici salarii, pe domenii:

  • Hoteluri şi restaurante – 2620
  • Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte – 2916
  • Alte activităţi de servicii – 3208
  • Tăbăcirea şi finisarea pieilor; fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie,
    Sursa: economedia.ro

Cele mai mari salarii

  • Activități de servicii în tehnologia informaţiei; activităţi de servicii informatice – 10.935
  • Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – 10.555
  • Informaţii şi comunicații – 9468 lei
  • Activităţi de editare (CAEN care include activitățile de editare a produselor software) – 9172 lei
  • Transporturi aeriene – 8501
    Sursa: economedia.ro

Mă gândesc că un luxemburghez câștigă minim cam cât e un salariu bun la noi. Un lucru este însă cert, ca să ajungem ca ei trebuie să avem educație, să muncim de 2 ori mai mult. Altfel nu se poate, nu o ne dea nimeni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite