România rămâne unul dintre liderii producției apicole din Uniunea Europeană. Mierea autohtonă, tot mai apreciată

8 martie 2025, 19:49

Mierea românească este tot mai apreciată, iar țara noastră rămâne unul dintre liderii producției apicole din Uniunea Europeană. Acest lucru se vede și în exporturi, deși în ultimii ani seceta i-a afectat serios pe apicultori. Românii apreciază tot mai mult mierea autohtonă și chiar caută esențe speciale la târgurile de profil. 

Ofelia Văcărean provine dintr-o familie cu tradiție în apicultură, iar pasiunea pentru albine a determinat-o să investească în propria stupină. Are deja 160 de familii de albine, iar mierea o vinde în special la târgurile de profil din țară. 

Ofelia Văcărean, apicultor: Ce se cumpără cel mai mult e mierea de salcâm, polifloră, tei. Am ridicat în toamnă prețul cu 5 lei, dar se vinde mai greu. 25 lei polifloră, floarea soarelui, 30 lei teiul, mierea de mană, salcamul de munte e 40 lei.

Prețurile au crescut după ce în ultimii ani producția de miere a tot scăzut din cauza secetei. Apicultorii caută soluții însă pentru a nu face rabat de la calitate. 

Mihai Grama, apicultor: Eu am o regulă mă duc în munte și mă feresc de tot ce înseamnă chimizare, contaminare. E mult mai ușor să la întreții în zone nepoluate. Avem distribuție în toată Europa, comenzile s-au mutat în mediul on line. La un click distanță, în 3-5 zile, produsul meu ajunge acolo. Aici scanează codul QR…

Românii pun preț pe autenticitate și pe gust. Cele mai recente statistici arată că un român consumă, în medie, pe an aproape un kilogram și jumătate de miere. Mult mai mult decât nemții, francezii sau italienii.

Maria Pârvulescu – apicultor: Toți căutăm prețul cel mai mic, dar nu ne uităm la calitate. Dacă clientul s-a învățat, se întoarce. Apreciază calitatea, mierea noastră se poate vinde și are o deosebită valoare, față de ce se aduce de dincolo.

Mierea românească este printre cele mai apreciate iar acest lucru se vede în exporturi. Țara noastră este al treilea cel mai mare exportator de miere din Uninea Europeană, după Spania și Germania. 

Dacă ne uităm la exporturi, în 2023, țara noastră a exportat peste 10.000 de tone de miere, iar cea mai mare cantitate – aproximativ o treime, a ajuns în Germania.

Dar și importăm miere: cele mai mari cantități sunt aduse din Ucraina, aproximativ 40 la sută din total.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite