Iohannis, la Summitul Francofoniei: Educaţia în limba franceză – instrument suplimentar pentru mobilitatea profesională a tinerilor
Educaţia în limba franceză este un instrument suplimentar extrem de important pentru succesul şi mobilitatea profesională a tinerilor, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis, sâmbătă, la Paris, unde a avut o intervenţie în cadrul celei de a XIX-a ediţii a Summit-ului Francofoniei.
Președintele Emmanuel Macron a deschis cel de al XIX- lea Summit al Francofoniei. Este prima ediție găzduită de Franța după 33 de ani. Aseară, președintele Macron i-a invitat la un dineu pe liderii participanți.
„Una dintre priorităţile majore ale Francofoniei o reprezintă educaţia şi formarea tinerilor, precum şi integrarea lor socială şi economică. Educaţia în limba franceză este un instrument suplimentar extrem de important pentru succesul şi mobilitatea profesională a acestora. În calitate de şefi de stat sau de guvern, avem responsabilitatea de a ne asigura că tinerii noştri beneficiază de condiţii optime pentru a studia, a se forma şi a se realiza din punct de vedere profesional, cultural şi social”, a precizat Klaus Iohannis, în discursul său, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
Şeful statului român a subliniat că lumea de astăzi este supusă la numeroase provocări, iar pentru unele dintre acestea, cum ar fi schimbările climatice, niciun stat nu are mijloacele pentru a le gestiona singur.
„Numai împreună putem avea viziunea şi mijloacele de a limita efectele ameninţărilor şi de a lăsa o planetă sănătoasă pentru generaţiile care ne urmează. România a înţeles bine avantajele reţelelor de educaţie şi cercetare în limba franceză; găzduieşte Direcţia Regională pentru Europa Centrală şi Orientală a Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF). Rămânem angajaţi pe deplin în dezvoltarea Francofoniei ştiinţifice şi academice”, a punctat preşedintele.
Potrivit acestuia, România este în proces de a decide stabilirea unei contribuţii voluntare anuale de 100.000 de euro în beneficiul AUF, care, după şi-a exprimat convingerea şeful statului, va contribui la consolidarea în continuare a învăţământului şi a cercetării universitare francofone.
„În calitate de stat-far al Francofoniei în regiune, ţara noastră este conştientă de responsabilitatea şi misiunea sa. Angajamentele României în cadrul global al solidarităţii francofone aduc un sprijin activ mobilităţii tinerilor studenţi şi cercetători francofoni şi educaţiei fetelor şi femeilor, provenind cu precădere din Africa. 16 promoţii cu mai mult de 1.200 de bursieri, provenind din 44 de state, au beneficiat de bursele doctorale şi postdoctorale „Eugen Ionescu”, finanţate de România şi gestionate în comun cu AUF. Recent, România a găzduit Congresul European al Federaţiei Internaţionale a Profesorilor de Franceză (FIPF), reunit la Bucureşti în jurul tematicii „Împreună în franceză! Gândim, comunicăm şi acţionăm asupra lumii de azi şi de mâine”. În acelaşi timp, acordăm o atenţie deosebită oportunităţilor economice din spaţiul francofon. (…) Sunt sigur că întotdeauna putem face mai mult şi mai bine: ne-am putea gândi la crearea unei platforme în spaţiul francofon. Scopul acesteia ar fi să reunească oferte de locuri de muncă în toate ţările noastre şi în organizaţiile regionale şi internaţionale, pentru vorbitori de limba franceză, sau să organizăm evenimente dedicate pentru a evidenţia rezultatele tinerilor antreprenori francofoni”, a mai spus Klaus Iohannis, la a XIX-a ediţii a Summit-ului Francofoniei.