România, neatractivă pentru investitorii străini din cauza lipsei de predictibilitate fiscală şi a instabilităţii politice
Mediul de afaceri străin este tot mai dezinteresat de România. În economia ţării noastre au intrat, în ianuarie, mai puţin de jumătate din investiţiile făcute la începutul anului trecut. Lipsa predictibilităţii fiscale şi instabilitatea politică ne-au adus în această situaţie, care s-ar putea agrava, cred analiştii, dacă autorităţile nu vor lua măsuri urgente.
De origine germană, Thomas a investit în România acum 5 ani. A pus bazele unui business în turism: oferă consultanţă. Spune ca modificările fiscale prea dese i-au dat mari bătăi de cap, mai ales la capitolul resurse umane.
Este doar un aspect care îi descurajează pe mulţi străini să deschidă o afacere la noi în ţară.
Acest trend descendent a început in 2023. Capitalul străin era atunci de 6,7 miliarde de euro, cu o treime mai mic faţă de anul precedent. Iar la finele anului trecut era de 5,7 miliarde de euro.
Modificările fiscale bruște luate la fiecare 6 luni, dar şi instabilitatea politică îi descurajează pe străini să mai vină cu bani la noi în ţară. Scăderi puternice ale investiţiilor străine s-au înregistrat în domeniile in care guvernul a eliminat facilităţile fiscale – IT, agricultură şi construcţii.
Şi faptul că suntem la un pas de ratingul de țară junk îi alungă pe investitorii străini, pentru că asta înseamnă credite mai scumpe, ceea ce duce la costuri mari pentru un business.
Olanda, Germania şi Austria sunt ţările care investesc cei mai mulţi bani în economia României.