România, în topul importatorilor de carne de porc. Aceasta s-a scumpit cu 9,45%

1 mai 2024, 10:43

România nu produce cât consumă, asta dacă ne referim la carnea de porc, însă la carnea de pui stăm ceva mai bine. Din cauza pestei porcine, țara noastră se află în topul celor mai mari importatori de carne de porc. În top se mai află Polonia, Cehia, Slovacia și Bulgaria, țări cu probleme asemănătoare nouă.

Producem cam 40% din consumul anual de carne de porc, deci 6 din 10 kg aflate pe piață reprezintă carne de import. La carnea de pui, lucrurile stau puțin diferit. Producem mai mult decât consumăm, deci o cantitate importantă merge la export. Ministrul Agriculturii susține că pentru a regla balanța la carnea de porc, am avea nevoie de vreo 9 milioane de purcei în fermele de la noi din țară.

Iar cum toate s-au scumpit, bineînțeles că nici acest sector nu a rămas neafectat. Plătim mai mult pentru fiecare kg de carne. Anul trecut, per total, carnea de porc s-a scumpit cu 10% în țara noastră, de trei ori și încă puțin față de media blocului comunitar european.

Deși costurile cu energia sunt mai mici, în continuare carnea pe care o luăm de pe rafturile magazinelor are prețuri ridicate. Potrivit INS, în luna februarie, cel mai mult s-a scumpit carnea de vită: peste 11% față de aceeași perioadă a anului trecut. Apoi urmează carnea de porc, cu aproape 10% și cu 5,49%, cea de oaie. Deși producem suficientă carne de pui și aici avem o majorare față de 2023, de puțin peste 2%.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite