Vineri 9 mai 2025 | București 10˚C / Senin

România, campioană europeană la naşterile prin cezariană. Societatea de Obstetrică-ginecologie, soluţie şoc: să li se interzică medicilor să vină în afara programului, să asiste naşterea pacientelor urmărite

30 noiembrie 2019, 20:17

Georgiana a cerut din start operaţia.

În schimb, o mamă medic anestezist a fost pregătită din start pentru naşterea naturală şi la al doilea copil. La nici 24 de ore, se bucură de băieţelul pe care l-a adus pe lume la Maternitatea Giuleşti.

După naşterea naturală, mama se recuperează mai repede, iar bebeluşii sunt mai feriţi de alergii şi de astm bronşic, potrivit studiilor.

Intervenţia chirurgicală are riscuri şi pot apărea mai multe complicaţii. Ar trebui aleasă doar dacă nu se poate altfel.

Totuşi, în România, mai mult de jumătate dintre naşterile decontate de CNAS sunt prin cezariană. Chiar 8 din 10 la privat.

Sunt şi medici care nu fac decât cezariene.

În ţară, lipseşte însă personalul calificat care să asiste pacientele în timpul travaliului. Ar trebui mai multe moaşe, dar anul acesta 3 facultăţi de profil au fost închise din lipsă de candidaţi.

Autorităţile se gândesc la stimulente pentru spitalele unde se naşte natural.

Medicii spun şi că se tem de malpraxis. Profesorii din domeniu propun chiar să li se interzică ginecologilor să vină în afara programului să le asiste la naştere pe pacientele urmărite.

Diana Brâncuș, jurnalist Știrile TVR: „Până la urmă, toate pacientele ar trebui să primească informaţiile corecte, adaptate fiecărui caz în parte, fiindcă şi naşterea naturală şi cezariana au şi avantaje, şi dezavantaje. Cel mai important este să fie aleasă varianta cea mai bună atât pentru mamă, cât şi pentru viaţa care va fi adusă pe lume„.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite