România are printre cele mai ieftine locuințe din Europa. Experţii se aşteaptă ca preţurile locuinţelor să crească în continuare
România are printre cele mai ieftine locuinţe noi la nivel european, asta deşi numai în ultimul an preţul lor a crescut, în medie, cu 20 de procente. Şi deşi avem o putere de cumpărare sub cea a multor ţări de pe continent, să fii proprietar pare tot mai accesibil, cel puţin pe hârtie. Dacă acum 2 ani aveam nevoie de 6,3 salarii medii anuale brute ca să ne cumpărăm o casă, anul trecut media a scăzut sub 6 salarii.
Mădălina Chiţu – jurnalist TVR: 1.504 euro. Cu atât se vindea, anul trecut, în medie, metrul pătrat al unei locuinţe noi, în România. Asta face ca ţara noastră să aibă printre cele mai ieftine case la nivel de Europa, după Grecia, Bosnia şi Herţegovina. Cele mai scumpe sunt în Austria, Germania şi Franţa. În aceste ţări prețul mediu al unui metru pătrat sare de 4.500 de euro.
Preţurile pentru case rămân sub media europeană, chiar dacă locuințele se scumpesc de la an la an. Acum dăm, în medie, cu 20% mai mult faţă de 2023.
RĂZVAN CEAPĂ – reprezentant, platformă online imobiliare: Faţă de anul trecut am avut o creştere mult mai rapidă în prima jumătate a acestui an. Cam toată jumătatea anului am asistat la o perioadă mai calmă ca urmare şi creşterii dobânzilor, a inflaţiei ridicate şi a contextul economic mai puţin stabil.
La asta contribuie şi faptul că oferta este din ce în ce mai redusă.
OANA IVAN – expert imobiliare: Diferenţa între apartamentele vechi şi noi rămâne încă mică. Ar trebui să avem nişte procente mai mari ca diferenţă între proprietăţile vechi şi proprietăţile noi, dar pentru că nu avem suficient stoc nou, ele rămân foarte apropiate.
Cele mai scumpe locuinţe în România sunt în Cluj-Napoca, unde metrul pătrat e peste 2.700 de euro, și Braşov. Aici, se apropie de 2.000 de euro. Bucureştiul ocupă locul al 3-lea, cu un preţ mediu de peste 1.800 de euro metrul pătrat. La polul opus se află Oradea. Aici metrul pătrat se apropie de 1.600 de euro.
Să devii proprietar în România pare tot mai accesibil, cel puţin pe hârtie, ca urmare a creşterii salariilor.
Dacă în 2022 era nevoie de 6,3 salarii medii anuale brute la nivel naţional pentru a cumpăra o locuinţă nouă de 70 mp, anul trecut media a scăzut la 5,9 salarii, ceea ce plasează ţara noastră pe locul al patrulea în topul accesibilităţii, după Danemarca (4,7 salarii anuale brute), Norvegia (4,8) şi Italia (5,3).
Inflaţia şi dobânzile ridicate au temperat apetitul românilor de a deveni proprietari. Numărul celor care s-au împrumutat ca să-şi cumpere o locuinţă a crescut în prima jumătate a anului cu doar 2 procente faţă de aceaşi perioadă a anului 2023.
IRINA CHIŢU – director comparator bancar FinZoom.ro: Dobânzile sunt încă ridicate. De aceea sunt şi aceste oferte din partea băncilor cu dobânzi fixe chiar mai mici decât aceşti indici bancari pentru că cerere există şi în special cereri de refinanţare pentru că ratele sunt mari.
Experții se aşteaptă ca preţurile locuinţelor să crească în continuare.