Republica Moldova se retrage din Adunarea Interparlamentară a CSI. Igor Grosu: Este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS. Reacția Moscovei: Un joc politic sub numele „Voi jura credință Occidentului”

15 mai 2023, 09:22

ACTUALIZARE: Autoritățile de la Moscova au venit cu o reacție, după ce astăzi președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat într-o conferință de presă retragerea Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI. Moscova a numit intenția R. Moldova de a se retrage din IPA CSI drept joc politic.

Intenția Republicii Moldova de a părăsi IPA CSI este un joc politic numit „Voi jura credință Occidentului”, a declarat pentru RIA Novosti Grigory Karasin, șeful comitetului internațional al Consiliului Federației, membru al comisiei internaționale a IPA CSI.

„Ei fac un joc politic sub numele condiționat „Voi jura credință Occidentului”, actuala lor conducere a R. Moldovei, din păcate, așa că vă puteți aștepta la orice”, a spus Karasin.

„Acolo se fac o mulțime de declarații, ne vom baza pe faptul că nu se vor lua decizii serioase în interviuri și declarații”, a subliniat senatorul.

____________________________________________

„După 30 de ani a devenit clar că aflarea Republicii Moldova  în structurile CSI nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, să rezolvăm conflictul transnistrean. Alfarea în CSI nu ne-a ferit de șantajul în plină iarnă.

Retragerea din Adunarea CSI este un prim pas. Ucraina a părăsit această organizație. Republica Moldova este o țară liberă să ia decizii suverane. Am demonstrat că dorim democrație, libertate acasă.

În următoarea ședință a biroului Parlamentului vom face un demers către premierul Recean privind denunțarea Acordului. CSI este o organizație creată de Rusia pe ruinele URSS.

Procedura ar putea dura câteva săptămâni. Ce ar putea urma? Ce rău ar putea să ne mai facă?”, a spus Igor Grosu.

CSI a fost înființat de conducerile Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, Belarusiei și Ucrainei, prin semnarea, pe 8 decembrie 1991, în Viskuli (Pădurea Białowieża), Acordul privind înființarea Comunității Statelor Independente” (cunoscut ca Acordurile de la Belaveja).

Cei 11 membri fondatori ai CSI sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan. În decembrie 1993 s-a alăturat și Georgia, în circumstanțe controversate, în urma unui război civil în care trupele rusești au intervenit de partea guvernului lui Șevardnadze. În urma evenimentelor din august 2008, când trupele rusești au intervenit din nou în Georgia, pentru susținerea regimurilor separatiste sud-osetine și abhaze, parlamentul georgian a votat în unanimitate retragerea Georgiei din CSI, pe data de 14 august 2008, care a intrat în efect un an mai târziu, în august 2009. Ca urmare a anexării Crimeii de către Rusia, Ucraina s-a retras din CSI în martie 2014, în timp ce reprezentanții acestora au fost retrași în mai 2018.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite