Reprezentanții din peste 50 de țări, reuniți la Paris pentru a discuta soluțiile pentru reducerea poluării cu plastic. Experții susțin că sunt afectate atât ecosistemele, cât și sănătatea oamenilor
Planeta traversează o criză provocată de poluare și de acumularea deșeurilor. Angajamentele actuale vizează reducerea cu cel puțin 8%, până în 2040, a poluării cu plastic, iar reciclarea și reducerea dependenței de plastic se numără printre obiective.
”În primul rând, reproiectaţi produsele pentru a utiliza mai puţine materiale plastice sau chiar deloc. Chiar e nevoie de macro şi nanoparticule în atâtea produse de igienă şi frumuseţe?”, a spus Inger Andersen – director mediu, ONU.
Mandatul Adunării Generale a Națiunilor Unite este elaborarea unui tratat care să devină obligatoriu, cu restricții la anumite substanțe chimice periculoase și interdicții asupra produselor din plastic greu de reciclat.
”Să ne amintim că poluarea cu plastic nu e doar o problemă care afectează balenele şi delfinii, ci e o problemă de sănătate umană, o problemă de justiţie socială, o problemă a drepturilor omului”, a spus Henri Bourgeois Costa, expert poluare oceanică.
Rezultatele studiilor sunt îngrijorătoare. Au fost identificate peste 13 mii de substanțe chimice asociate cu producția de plastic, dintre care mai bine de trei mii sunt considerate periculoase.