Reguli noi impuse de Brexit. Beatrice Neacșu, studentă în UK: Toți suntem egali acolo, ceea ce îmi place foarte, foarte mult
Până pe 30 septembrie, pentru a călători în Marea Britanie, avem nevoie doar de cartea de identitate. Apoi, orice cetăţean străin trebuie să prezinte un paşaport. Simplu sau electronic.
Iar europenii care stau mai multe de 6 luni în Regat au nevoie de viză.
O situaţie nouă pentru studenţii străini înscrişi la o universitate britanică. Ei ar putea scăpa de nişte costuri.
Beatrice este sudenta în anul I la design grafic şi este optimistă că îşi va putea continua studiile.
Pentru ce se va întâmpla efectiv după Brexit sunt îngrijoraţi şi colegii ei britanici.
Beatrice Neacșu, studentă în UK: A trebuit să completăm niște formulare în care să spunem că nu suntem din Marea Britanie, dar nu a fost ceva complicat. Anul acesta am putut aplica pentru împrumut, de la anul nu sunt sigură că se mai poate. Colegii sunt mai mult contra decât pro Brexit. Toți suntem egali acolo, ceea ce îmi place foarte, foarte mult.
Cel mai probabil, după Brexit nu vor mai există studii gratuite, dar specialiştii spun că există în continuare variante cu costuri accesibile, de aprximativ 9000 de lire pe an.
Mihaela Haiduc, directorul unei agenţii de consiliere educaţională: Marea schimbare o reprezintă taxa de școlarizare. Nu vor mai beneficia de acel ajutor financiar. Universitățile de top au taxe de 22-25 de mii de euro. Criteriile de admitere rămân aceleași.
După terminarea studiilor, foștii studenți pot cere o nouă viză pentru a lucra în Marea Britanie pe o perioadă de cel mult 2 ani, iar doctoranzii pot rămâne încă 3 ani.
Dar oricine se mută în Marea Britanie pentru a lucra, a trăi sau a studia va trebui să plătească pentru viză. Există şi o facilitate: europenii care merg în Marea Britanie pentru mai puțin de 6 luni nu au nevoie de vize.