Reforma fiscală trebuie regândită în funcție de măsurile lui Trump. Ce prevede planul Executivului
Calculele și scenariile făcute anul trecut de Banca Mondială și de Comisia Europeană pentru a pregăti reforma fiscală din România trebuie refăcute. Ministrul Finanțelor susține că în acest moment trebuie evaluat impactul economic al taxelor suplimentare impuse de administrația Trump. România vinde în SUA mai multe produse decât cumpără, iar economiștii spun că Executivul trebuie să se adapteze cât mai rapid la noul context.
Guvernul pregătește o nouă reformă fiscală pentru anul viitor și va trebui prezentată Comisiei Europene la finalul lui aprilie. Planul Executivului e ca autoturismele vechi și poluante să fie taxate mai mult, în timp ce mașinile electrice vor avea reduceri de taxe și impozite.
Întregul proiect este acum reevaluat de experții de la ministerul de Finanțe după ce taxele impuse de administrația Trump au dat calculele peste cap.
Tanczos Barna, ministrul Finanţelor: Prioritatea noastră este să evaluăm impactul economic al acestor modificări, nu doar la nivel național, ci și european. Cu siguranță, orice calcul sau scenariu realizat anul trecut – fie de Banca Mondială, fie de Comisia Europeană sau Ministerul Finanțelor din România – trebuie refăcut. În prezent, analizăm perspectivele economiei românești în actuala situație și reacțiile Europei la noile taxe vamale anunțate de Statele Unite. Abia după aceste evaluări putem vorbi despre o reformă fiscală mai clară. Este prematur să ne pronunțăm fără o analiză detaliată a evoluției economiei românești în următorii ani.
Noua reformă fiscală ar putea include și impozitarea în funcție de zona în care se află o casă sau un apartament, dar și posibilitatea ca șoferii să plătească amenzile direct polițistului printr-un cod QR. De asemenea, valoarea rovinietei pentru TIR-uri ar putea fi calculată în funcție de kilometrii parcurși.
Experții spun că prioritatea Guvernului ar trebui să fie acum susținerea companiilor românești afectate de taxele majorate. România vinde în Statele Unite mai multe produse decât cumpără. Anul trecut, am exportat peste ocean produse în valoare de 2,2 miliarde de euro.
Economiștii spun că în noul context global, măsurile interne trebuie adaptate la realitățile externe.
Dan Schwartz, analist economic: Ar fi nevoie de o reformă fiscală reală care să țină cont de principiile unui sistem modern de impozitare care din păcate în România au fost ignorate. Cazul Statelor Unite vor avea repercusiuni la nivel global.
În iunie, Guvernul va analiza dacă au fost eficiente măsurile fiscale luate la finalul anului trecut pentru a ține deficitul sub control.