Recuperarea prejudiciilor din marile dosare de corupție se face cu viteza melcului

26 aprilie 2024, 09:33 (actualizat 26 aprilie 2024, 09:34)

Dacă nu avem procurori suficienți, asta înseamnă că unele infracțiuni pot trece neobservate. Sistemul judiciar are un minus de 25% la capitolul procurori. Asta înseamnă un sfert din organigrama țării.

Uneori acești oameni, deși instrumentează mai multe dosare decât ar fi normal, asta pentru că mulți colegi de-ai lor s-au pensionat, parcă lucrează în zadar. Iar în minutele următoare o să vă arătăm cele mai recente date privind recuperarea banilor de la cei care au decizii definitive în instanță.

Procurorii au scos la iveală în marile dosare de corupție sute de persoane care au fentat legea. Vedem aici câteva cifre în cele mai cunoscute dosare care au decizii definitive.

În Dosarul Transferurilor prejudiciul statului a fost de 1,5 milioane de dolari, în dosarul Rafo Carom discutăm de peste 43 de milioane de euro, iar în Gala Bute prejudiciul a fost de peste 9 milioane de lei.

Acestea sunt doar 3 exemple, bineînțeles că sunt multe mai multe decizii în acest sens. Problema este că statul român recuperează încet și foarte încet acești bani.

Nu spunem noi asta, ci vedem cifrele de la Direcția de Executări Silite și Cazuri speciale din cadrul ANAF. Aceasta direcție a fost înființată în 2015 și și-a început activitatea în 2016, iar în primii ani de funcționare vedem că a colectat din aceste dosare 170 de milioane lei, 110 milioane lei și aproape 190 de mil de lei în 2019.

Cel mai puțin a reușit să strângă în 2018, atunci când vedem că suma a fost destul de mică în comparație cu ceilalți ani. În 4 ani au intrat în conturile statului 640 de mil de lei.

Din anul 2020 încoace parcă lucrurile au mers ceva mai bine.

În 2023 Direcția de Executări Silite și Cazuri Speciale a adus în visteria statului peste 715 milioane de lei, adică undeva la 140 de milioane de euro.

Cei mai mulți bani au fost colectați anul trecut, când vedem că oamenii legii au recuperat peste 200 de milioane de lei. Și în 2022 au reușit să strângă destul de mulți bani, aproape 200 de mil de lei.

Atunci când Ministerul Finanțelor și ANAF nu reușesc să recupereze prejudiciul din dosarele care au decizii definitive, unele bunuri intra în proprietatea statului.

În 3 ani de zile, între 2020 și 2023, aceste bunuri au însemnat peste 23 de milioane de lei, iar aici discutăm despre valoarea de piața aferentă acelor bunuri, mobile sau imobile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite