Armata americană a efectuat noi lovituri în Yemen. Anterior, rebelii houthi au lansat o rachetă antinavă în ripostă la atacurile americano-britanice
Mass-media rebelilor houthi yemeniţi au raportat sâmbătă noi lovituri asupra Yemenului, a doua zi după bombardamentele americane şi britanice împotriva unor ţinte militare ale acestei mişcări acuzate că ameninţă traficul maritim internaţional în Marea Roşie, transmite AFP.
Washingtonul a confirmat vineri seară că a efectuat o lovitură împotriva rebelilor houthi din Yemen, a doua zi după bombardamentele americane şi britanice contra unor obiective ale acestei mişcări acuzate că ameninţă traficul maritim internaţional în Marea Roşie, informează sâmbătă France Presse.
„Forţele americane au efectuat o lovitură împotriva unui obiectiv radar în Yemen” în jurul orei 3.45 locale sâmbătă (0.45 GMT), a informat Comandamentul militar central al Statelor Unite (Centcom) într-un comunicat.
Canalul rebelilor houthi al-Masirah a anunţat anterior atacuri americane asupra a cel puţin unui sit din capitala Sanaa.
Rebelii houthi au lansat mai devrreme o rachetă antinavă „ca răspuns” la atacurile americane şi britanice asupra poziţiilor grupării rebele din Yemen, a declarat vineri un general american, relatează AFP.
„Ştim că au tras cel puţin o rachetă ca ripostă„, a declarat presei generalul Douglas Sims din cadrul Statului Major american, precizând că racheta nu a lovit nicio navă.
Statele Unite şi Regatul Unit au vizat 30 de obiective militare ale rebelilor houthi, lansând în total peste 150 de lovituri, a precizat generalul Sims.
În contextul războiului dintre Israel şi Hamas, tensiunea a crescut în Marea Roşie în ultimele săptămâni cu atacurile houthi care vizează traficul maritim în solidaritate cu Fâşia Gaza.
Primele atacuri americane şi britanice au vizat ţinte militare deţinute de houthi, care controlează zone mari din Yemen, inclusiv capitala Sanaa, aducând din nou în atenţie temerile cu privire la o răspândire regională a războiului din Gaza. Atacurile americano-britanice de vineri,”73 de raiduri”, au vizat ţinte militare în Sanaa şi în guvernoratele Hodeida (vest), Taiz (sud), Hajjah (nord-vest) şi Saada (nord), a indicat mai devreme purtătorul de cuvânt al al rebelilor houthi, în timp ce armata americană a menţionat 30 de poziţii militare vizate de un total de peste 150 de lovituri.
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut „tuturor părţilor implicate să evite escaladarea (…) în interesul păcii şi a stabilităţii în Marea Roşie şi, în general, a regiunii„, potrivit purtătorului său de cuvânt, Stephane Dujarric.
Consiliul de Securitate al ONU a adoptat miercuri o rezoluţie care cere încetarea „imediată” a atacurilor rebelilor houthi asupra navelor comerciale în Marea Roşie, menţionând de asemenea dreptul statelor membre de a apăra navele în faţa acestor atacuri. Rusia s-a abţinut la votul asupra acestei rezoluţii.
Aceşti rebeli apropiaţi de Iran şi care controlează coasta vestică a Yemenului şi-au multiplicat atacurile în Marea Roşie asupra navelor despre care consideră că au legături cu Israelul, ca ripostă faţă de ofensiva armatei israeliene împotriva grupării Hamas în Fâşia Gaza.
Houthi fuseseră desemnați drept grupare teroristă de către Donald Trump, în vremea mandatului său la Casa Albă. Însă după ce a câștigat alegerile prezidențiale, actualul președinte Joe Biden a revocat decizia de a include Houthi pe lista grupărilor teroriste. Acum, Biden pare să se fi răzgândit.
Întrebarea reporterului: Îi considerați teroriști pe rebelii Houthi?
Răspunsul lui Joe Biden: Cred că sunt!
”Să fie război pe străzile Londrei!” – au strigat iranienii strânși în fața Ambasadei Marii Britanii la Teheran, într-o demonstrație de solidaritate cu rebelii Houthi.