Sâmbătă 3 mai 2025 | București 10˚C / Senin

Război în Ucraina, ziua 35. Washingtonul crede că Putin este dezinformat de consilierii săi – „S-a simțit indus în eroare de armată”. Avocatul Poporului din Ucraina: Rachetele au lovit clădirea Crucii Roșii din Mariupol

30 martie 2022, 06:15 (actualizat 4 decembrie 2023, 20:04)

Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, a anunțat că astăzi vor fi înființate trei coridoare umanitare. Oficialii occidentali și ucraineni au reacționat cu prudență la afirmația Rusiei că își va reduce semnificativ activitatea militară în nordul Ucrainei. Președintele Volodimir Zelenski a declarat miercuri dimineața că „ucrainenii nu sunt oameni naivi.” De altfel, guvernatorul regiunii Cernihiv a spus că nu vede nicio diminuare a atacurilor rusești, în ciuda promisiunii Moscovei de a reduce operațiunile militare în zonă. Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) se află în Ucraina pentru discuții urgente despre siguranța instalațiilor nucleare ale țării şi despre planurile pentru „evitarea riscului unui accident care ar putea pune în pericol oamenii și mediul”. Noi imagini din satelit cu oraşul Mariupol arată amploarea distrugerilor provocate de bombardamente. Izium, un alt oraş blocat de trupele ruse, riscă să fie izolat, după ce din 14 martie oamenii de aici nu au mai primit apă, alimente şi medicamente.

ACTUALIZARE 23.31 Departamentul de Apărare al SUA a declarat că primele șase din „aproximativ 30” transporturi totale ale celei mai recente runde de asistență de securitate a SUA către Ucraina au fost mutate în regiune. „Materialele intră în regiune în fiecare zi, inclusiv în ultimele 24 de ore”, a declarat John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului. Kirby a spus că SUA acordă prioritate „tipurilor de materiale de care știm că ucrainenii au cea mai mare nevoie”, inclusiv sisteme antiaeriene, și că dronele Switchblade promise Ucrainei vor începe să fie livrate „relativ curând”.

ACTUALIZARE 22.30 Departamentul Apărării a spus că s-au văzut aproximativ 20% din forțele Rusiei care s-au deplasat din jurul Kievului, unele îndreptându-se spre Belarus, în ultimele 24 de ore. „Evaluarea noastră ar fi așa cum am spus ieri, că vor reinstala aceste trupe, le vor reaproviziona și, probabil, le vor angaja în altă parte în Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, la un briefing cu reporterii. Kirby a mai spus că, dacă Rusia este serioasă în ceea ce privește pretenția lor de detensionare, ar trebui să trimită acele forțe „la garnizoana lor de origine” și că forțele ruse încă atacă Kievul „prin bombardamente, foc de artilerie, precum și lovituri aeriene”.

(w460) John Kirby

ACTUALIZARE 21.30 Casa Albă a precizat că președintele Biden l-a informat pe Volodimir Zelenski, într-o convorbire telefonică pe care au avut-o astăzi,  că Statele Unite intenționează să ofere guvernului ucrainean ajutor financiar direct în valoare de 500 de milioane de dolari.

ACTUALIZARE 21.00 Televiziunea suedeză TV4 susține că două dintre cele patru avioane rusești care au violat spațiul aerian suedez în urmă cu câteva săptămâni purtau arme nucleare.

BREAKING:

Swedish TV4 has revealed that two of the four Russian aircraft that violated Swedish airspace a few weeks ago, were carrying nuclear weapons while doing it.

Swedes are outraged. pic.twitter.com/0bbHGNr2Dp— Visegrád 24 (@visegrad24) March 30, 2022

ACTUALIZARE 20.10 Armata rusă a continuat bombardamnentele în jurul Kievului, în ciuda faptului că oficial au anunțat o retragere către est. O retragere în care nimeni nu crede: comunitatea internațională și autoritățile ucrainene privesc cu neîncredere anunțul Federației Ruse privind o încetinire a campaniei militare în zona capitalei Kiev și a nordului țării. Ceea ce este prezentat de Moscova ca o repliere pentru bunul mers al negocierilor ar putea fi de fapt o retragere strategică.

http://stiri.tvr.ro/embed.php?video_id=259663

ACTUALIZARE 19.45 Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale se regrupează în apropierea capitalei Ucrainei și a orașului nordic Cernihiv pentru a se concentra pe alte zone cheie și pentru a finaliza „eliberarea” regiunii separatiste Donbas, au informat agențiile de presă ruse, citate de The Guardian. Anunțul vine după ce a spus că va reduce drastic operațiunile militare de lângă Kiev și Cernihiv. Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a spus mai târziu că SUA consideră că șansa strategiei este „o repoziționare, nu o retragere reală”.

ACTUALIZARE 19.39 Într-o conversație cu omologul său francez, Emmanuel Macron, de marți seară, Vladimir Putin ar fi spus că bombardamentele rusești asupra lui Mariupol se vor încheia numai atunci când trupele ucrainene se vor preda, a spus Kremlinul, potrivit The Guardian. Potrivit oficialilor francezi, Putin a acceptat să ia în considerare planurile de evacuare a cetățenilor din orașul din sudul Ucrainei, despre care Palatul Elysée a spus că a devenit o situație „catastrofală”.

ACTUALIZARE 19.25 Președintele Ucrainei anunță că a încheiat o convorbire telefonică cu președintele SUA, Joe Biden.  A fost evaluată situația de pe câmpul de luptă.

Cei doi lideri au vorbit despre sprijinul defensiv necesar, despre un nou pachet de sancțiuni consolidate, despre ajutor macrofinanciar și umanitar.

Just finished an hour-long conversation with @POTUS. Shared assessment of the situation on the battlefield and at the negotiating table. Talked about specific defensive support, a new package of enhanced sanctions, macro-financial and humanitarian aid.— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 30, 2022

ACTUALIZARE 18.18 Washingtonul crede că subalternii nu îi spun lui Putin adevărul despre pierderile suferite de armata rusă în Ucraina și nici despre impactul sancțiunilor asupra economiei.

„Credem că Putin este dezinformat de consilierii săi despre cât de prost performează armata rusă și despre modul în care economia rusă este paralizată de sancțiuni; consilierilor săi superiori le este prea frică să-i spună adevărul”, a declarat un oficial american, citat de CNN.

Evaluarea se bazează pe datele obținute de serviciile de informații americane.

Potrivit acestora, Putin și-a dat seama că este dezinformat, de unde și ruptura dintre el și oficialii din Apărare.

„Avem informații că Putin s-a simțit indus în eroare de armata rusă. Acum există o tensiune persistentă între Putin și (Ministerul Apărării), care decurge din neîncrederea lui Putin în conducerea Ministerului Apărării”, a spus oficialul american.

ACTUALIZARE 18.10 Concentrarea atenției Rusiei asupra unei ofensive în Donețk și Luhansk este cel mai probabil o admitere tacită a faptului că încearcă din răsputeri să susțină mai mult de o singură axă semnificativă de atac, notează în raportul său de seară Ministerul britanic al Apărării.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftheministryofdefence%2Fposts%2F344337004403440&show_text=true&width=500

ACTUALIZARE 17.30 Rusia susține că a recrutat aproximativ 16.000 de luptători din Orientul Mijlociu, iar rețelele de socializare din Siria sunt inundate de solicitări pentru ca oamenii să se alăture trupelor ruse, conform BBC.

Economia Siriei, devastată de războiul civil, se confruntă acum cu o creștere a prețului produselor esențiale precum grâul, dintre care o mare parte provine din Ucraina și Rusia – ceea ce face ca oferta Rusiei să pară cu atât mai tentantă.

Rusia a sprijinit regimul sirian în timpul războiului civil.

ACTUALZIARE 16.35 Cele mai recente cdate ale agenției ONU pentru refugiați arată că 4.019.000 de persoane au fugit în țările vecine și peste șase milioane sunt strămutate în interiorul Ucrainei, ceea ce înseamnă că cel puțin un sfert din populație a fost nevoită să-și abandoneze casele din cauza războiului, scrie BBC.

Este cea mai mare criză de refugiați din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial – numai Polonia a primit 2,3 milioane de refugiați ucraineni.

Potrivit UNICEF, 2 milioane de copii au părăsit Ucraina. Peste 100 de copii au fost uciși.

ACTUALIZARE 16.00 Rusia ar fi folosit în Ucraina mine antipersonal interzise, potrivit Human Rights Watch, notează CNN. Organizația internațională a spus că minele antipersonal au fost localizate de tehnicienii ucraineni de eliminare a munițiilor explozive pe 28 martie. Acestea au fost folosite în regiunea Harkov, din estul țării.

ACTUALIZARE 15.30. În urma întâlnirii dintre miniștrii de externe chinez și rus, China a precizat că relațiile dintre cele două țări au „rezistat noului test al schimbării peisajului internațional”.

„China este pregătită să colaboreze cu Rusia pentru a duce relațiile dintre cele două țări la un nivel mai înalt în noua eră”, a declarat ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, miercuri, după întâlnirea cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov în provincia Anhui.

Wang Yi și-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru Rusia și Ucraina „în depășirea dificultăților și continuarea discuțiilor de pace”, precum și pentru „eforturile depuse de Rusia și alte părți pentru a preveni o criză umanitară la scară largă”.

„Pe termen lung, ar trebui să tragem lecții din criza din Ucraina, să răspundem preocupărilor legitime de securitate ale tuturor părților pe baza principiului respectului reciproc și al indivizibilității securității, să construim o arhitectură de securitate europeană echilibrată, eficientă și durabilă prin dialog și negociere. ”, a adăugat Wang Yi.

ACTUALIZARE 15.35 O clădire a Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) a fost bombardată la Mariupol. „Ocupanții au bombardat în mod deliberat o clădire a CICR în Mariupol”, conform Avocatului Poporului din Ucraina, citat de The Guardian.

“Aceasta este o altă crimă de război a armatei ruse, conform Curții Penale Internaționale și o încălcare gravă a Convențiilor de la Geneva din 1949.

Până acum, singurii care au bombardat clădirile și vehiculele marcate cu cruci roșii au fost trupele Germaniei lui Hitler.

Fac un apel comunității mondiale să condamne acțiunile barbare ale țării ocupante în bombardarea clădirii CICR și să ia măsuri pentru a pune capăt războiului sângeros de pe teritoriul Ucrainei cât mai curând posibil”, a scris pe o rețea de socializare Lyudmyla Denisova, Avocatul Poporului.

‼️Увага!!!

Маріуполь сьогодні.
Російські окупанти вкотре підтвердили, що вони є військовими злочинцями, які не дотримуються жодних правил та принципів ведення війни. Цього разу вони вчинили військовий злочин проти Міжнародного комітету Червоного Хреста.pic.twitter.com/PBq7AZz0JB— АЗОВ (@Polk_Azov) March 30, 2022

ACTUALIZARE 15.15 Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a salutat China ca parte a unei noi ordini mondiale înaintea întâlnirii cu omologul său chinez, Wang Yi.

În prima sa vizită în China de când Rusia a invadat Ucraina, Lavrov a spus că lumea „traiește o etapă foarte serioasă în istoria relațiilor internaționale”, relatează AFP.

“Noi, împreună cu dumneavoastră, și cu simpatizanții noștri ne vom îndrepta către o ordine mondială multipolară, justă, democratică”, a spus Lavrov.

Foreign Ministers Sergey Lavrov and Wang Yi meet in Tunxi, China#RussiaChinapic.twitter.com/tMaLlQmn0z— MFA Russia (@mfa_russia) March 30, 2022

ACTUALIZARE 14.33 Negocierile dintre delegaţiile rusă şi ucraineană de marţi de la Istanbul nu au dus la „nimic foarte promiţător” şi la „niciun progres”, a declarat miercuri Kremlinul, informează AFP şi Reuters.  „Deocamdată, nu putem constata ceva care să fie foarte promiţător sau vreun progres. Este încă mult de lucru”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cu toate acestea, el a calificat drept pozitiv faptul că partea ucraineană „a început în sfârşit să-şi formuleze în mod concret propunerile şi le-a pus pe foaie”.

„Evităm cu grijă să facem declaraţii publice” despre subiecte care fac obiectul negocierilor, pentru că „noi credem că negocierile trebuie să se desfăşoare” mai discret, a adăugat Peskov.

ACTUALIZARE 14.23 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, va vorbi în Parlamentul României. Anunțul a fost făcut de președintele Senatului, Florin Cîțu, care a avut miercuri o convorbire cu premierul ucrainean, Denis Șmihal. „Voi face toate demersurile ca acest lucru să se întâmple săptămâna viitoare”, a precizat Cîțu.

Important talk w/ the Prime minister of @Denys_Shmyhal: President @ZelenskyyUa will give a speech to the Parliament.
As President of the Senate, I will arrange for this to happen next week.
has my full support.

Thank you, Denys! #StandwithUkraine— florin citu (@florincitu) March 30, 2022

ACTUALIZARE 14.03 Primarul orașului Cernihiv, din nordul Ucrainei, a contrazis  afirmația Moscovei că va diminua  operațiunile militare, după ceea ce a descris drept un „atac colosal”. Declarațiile sale au fost făcute în timp ce orașul era „sub focul”  atacurilor aeriene ruse, iar bombardamentele au continuat toată noaptea, potrivit lui Viacheslav Chaus, șeful administrației regionale Cernihiv.

Într-un interviu acordat lui John Berman, primarul orașului, Vladyslav Atroșenko, a contrazis  marți afirmația de marți a Rusiei conform căreia intenționează să „reducă drastic” asaltul militar asupra Cernihivului și a capitalei ucrainene Kiev.

ACTUALIZARE 13.48 Directorul Agenţiei internaţionale pentru energia atomică (AIEA), Rafael Grossi, a vizitat miercuri centrala nucleară de la Konstantinovka, din sudul Ucrainei, în scopul de a pune la punct acordarea de „asistenţă tehnică”, pe fondul temerilor privind un accident, relatează AFP. „Mă aflu la centrala Ucrainei de sud pentru a mă întâlni cu responsabili guvernamentali şi personal ucrainean”, a scris Grossi pe Twitter, alături de poze în care este văzut dând mâna cu angajaţi de la situl centralei, cărora le-a salutat „rezistenţa”.

I personally thanked South Ukraine Nuclear Power Plant staff for their endurance and resilience during these extremely difficult times. Staff of all #Ukraine nuclear facilities deserve full respect and admiration for keeping sites running in a safe and secure way amid conflict. pic.twitter.com/hOagFfStNv— Rafael MarianoGrossi (@rafaelmgrossi) March 30, 2022

„Este vital să ne aflăm pe teren pentru a furniza un sprijin eficace în această perioadă extrem de dificilă”, a adăugat el.

ACTUALIZARE 12.38 Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne a postat câteva imagini cu pagubele produse în orașul Lisichansk.  „Avem distrugeri semnificative de clădiri rezidențiale înalte. Probabil că sunt oameni sub dărâmături” – se arată în mesajul postat de minister.

Зранку Лисичанськ здригнувся від інтенсивних обстрілів.

Маємо значні руйнування житлових багатоповерхових будинків. Під завалами, ймовірно, знаходяться люди. pic.twitter.com/YRcdxdhDne— МВС України (@MVS_UA) March 30, 2022

ACTUALIZARE 11.16 Guvernatorul regional din Donețk, Pavlo Kyrylenko, a declarat la televiziunea națională din Ucraina că forțele ruse bombardează aproape toate orașele de pe linia frontului care separă teritoriul controlat de guvernul ucrainean de autoproclamata republică Donețk. Potrivit Reuters, acesta a avertizat că situația s-ar putea agrava pe măsură ce forțele ruse își concentrează eforturile pentru a ataca în acea regiune.

ACTUALIZARE 10.53 Guvernatorul regiunii Cernihiv, din nordul Ucrainei, a spus că nu vede nicio diminuare a atacurilor rusești, în ciuda promisiunii Moscovei de a reduce operațiunile militare în zonă, potrivit Guardian.

Viacheslav Chaus a postat pe Telegram: „Scăderea activității” în regiunea Cernihiv a fost demonstrată de inamicul care efectuează lovituri asupra Nizhynului, inclusiv lovituri aeriene, și toată noaptea au lovit Cernihiv”.

ACTUALIZARE 10.12 Vicepremierul Ucrainei, Irina Vereșciuk, anunțat că astăzi vor fi înființate trei coridoare umanitare. Vereșciuk a mai spus că există pericolul de explozie la fosta centrală nucleară de la Cernobîl și că forțele ruse care ocupă centrala trebuie să plece din zonă. Oficialul a arătat că  este necesară o misiune specială a ONU pentru a elimina riscul de accident nuclear la Cernobîl.  „Solicităm Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru a demilitariza zona de excludere a Cernobîlului și a introduce o misiune specială a ONU acolo pentru a elimina riscul repetării unei catastrofe nucleare”, a declarat vicepremierul ucrainean, potrivit Reuters.

Irina Vereșciuk a mai spus că Ucraina a cerut Rusiei la discuțiile de ieri de la Istanbul să permită stabilirea a 97 de coridoare umanitare pentru orașele și satele cele mai afectate din Ucraina.

ACTUALIZARE 09.45 Mykola Povoroznyk, viceprimarul Kievului, a declarat la televiziunea ucraineană că peste noapte au putu fi auzite bombardamente în apropierea Kievului, dar capitala ucraineană  nu a fost bombardată de forțele ruse.

Potrivit Reuters, viceprimarul a declarat: „Noaptea a trecut relativ calm, cu sunetul sirenelor și sunetul focurilor de armă din jurul orașului, dar nu s-au auzit bombardamente în oraș”.

ACTUALIZARE 08.53 Cel mai recent raport al serviciilor de informații făcut public de  ministerul britanic al Apărării arată că unitățile ruse care au suferit pierderi grele au fost forțate să se întoarcă în Belarus și Rusia pentru a se reorganiza și reaproviziona. Potrivit raportului:

  • Unitățile ruse care au suferit pierderi grele au fost forțate să se întoarcă în Belarus și Rusia pentru a se reorganiza și aproviziona. O astfel de activitate pune o presiune suplimentară asupra logisticii deja tensionate a Rusiei și demonstrează dificultățile pe care le întâmpină Rusia în reorganizarea unităților în zonele avansate din Ucraina.
  • Rusia va continua probabil să compenseze capacitatea sa redusă de manevră la sol prin lovituri de artilerie în masă și rachete.
  • Concentrarea declarată a Rusiei asupra unei ofensive în Donețk și Lugansk este probabil o recunoaștere tacită a faptului că se luptă să susțină mai mult de o axă semnificativă de ofensivă.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 30 March 2022

Find out more about the UK government’s response: https://t.co/ete9x5Ty71

#StandWithUkraine pic.twitter.com/202UH5Uz8t— Ministry of Defence (@DefenceHQ) March 30, 2022

ACTUALIZARE 08.45Un birou al Misiunii Uniunii Europene de consiliere în Ucraina (EUAM) din Mariupol a fost bombardat de către forţele ruse, a anunţat marţi şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, informează dpa. ”Astăzi, Misiunea UE de consiliere în Ucraina (EUAM) a obţinut informaţia credibilă conform căreia sediul biroului din Mariupol a fost lovit recent de bombardamentele ruse. Biroul şi echipamentele EUAM au suferit pagube majore. Niciun membru sau contractor al Misiunii nu a fost rănit”, a afirmat Josep Borrell într-o declaraţie.

ACTUALIZARE 08.24 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se arată sceptic față de angajamentul Rusiei de a-și reduce drastic activitatea militară în nordul Ucrainei, declarând că „ucrainenii nu sunt oameni naivi” și arătând că Ucraina va continua eforturile militare defensive. Într-un nou discurs video rostit miercuri dimineața, Zelesnki a declarat: „Nu vedem niciun motiv să avem încredere în cuvintele reprezentanților  unui stat care continuă să lupte pentru distrugerea noastră. Ucrainenii nu sunt oameni naivi. Ucrainenii au aflat deja în aceste 34 de zile de invazie și în ultimii opt ani de război din Donbas că doar într-un rezultat concret se poate avea  încredere.”

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fzelenskiy.official%2Fvideos%2F232223629087247%2F&show_text=false&width=560&t=0

ACTUALIZARE 08.05 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a ajuns  astăzi în China, în prima sa vizită de când Moscova a lansat luna trecută invazia în Ucraina.  Ministerul rus de Externe a confirmat că Lavrov a aterizat în orașul Huangshan, din est, postând fotografii cu delegații care coborau dintr-un avion și au fost întâmpinați de oficiali chinezi din domeniul sănătății. Lavrov va participa la o serie de întâlniri găzduite de China pentru a discuta modalități de a ajuta Afganistanul. Sunt așteptați să participe și diplomați din Statele Unite și din state vecine Afganistanului.

Russian Foreign Minister Sergey #Lavrov arrives in Tunxi, China.#RussiaChina pic.twitter.com/KxhnAWAf4y— MFA Russia (@mfa_russia) March 30, 2022

ACTUALIZARE 07.17 Rusia și Belarus nu au fost invitate la cea de-a 77-a aniversare a eliberării lagărului de concentrare de la Buchenwald, Germania.  Decizia a fost influențată de moartea prizonierului din lagărele de concentrare naziste Boris Romanchenko, care a fost ucis de un obuz rusesc în propria casă din Harkov.

#Russia and #Belarus were not invited to the 77th anniversary of the liberation of #Buchenwald.

The decision was influenced by the death of prisoner of #Nazi concentration camps Boris Romanchenko, who was killed by a #Russian shell in his own home in #Kharkiv. pic.twitter.com/6IrxpOfOGU— NEXTA (@nexta_tv) March 30, 2022

ACTUALIZARE 07.00 În cel mai recent raport de informații al Ucrainei,  armata sa susține că trupele ruse continuă să se retragă de la Kiev și Cernihiv, dar mișcarea este doar „o rotație a unităților individuale” și are ca scop „inducerea în eroare a conducerii militare” a Ucrainei, transmite The Guardian.

De altfel, oficialii occidentali și ucraineni au reacționat cu prudență la afirmația Rusiei că își va reduce semnificativ activitatea militară în nordul Ucrainei, după progrese „semnificative” în discuțiile de pace de la Istanbul, notează publicația britanică. La mai bine de o lună de la începutul invaziei,  ministrul adjunct al apărării al Rusiei, Alexander Fomin, a declarat că Moscova va „reduce radical activitatea militară în direcția Kiev și Cernihiv”. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că discuțiile de marți de la Istanbul au fost „pozitive, dar nu înlătură exploziile obuzelor rusești”, adăugând că Ucraina nu are intenția de a-și reduce eforturile militare.

Și oficiali americani de la Pentagon și-au afirmat scepticismul. Ei au spus că mișcările forțelor rusești din jurul Kievului nu sunt o retragere, ci o redesfășurare pe noi poziții. Mai mult, își schimbă unele echipamente deoarece au eșuat în atacurile inițiale.

Informaţiile ultimelor ore:

Oraş distrus: Blocuri întregi din centrul Mariupol au fost distruse, arată noile imagini din satelit de la Maxar Technologies. Imaginile confirmă datele din satelit de la NASA: zeci de explozii au distrus Mariupol, oraş din care nu se poate ieşi şi în care nu se poate intra. Zona din estul teatrului bombardat – unde autoritățile cred că aproximativ 300 de persoane au murit după un atac rusesc – este în ruine. Într-o imagine din satelit, acoperișurile fie lipsesc, fie au fost deteriorate semnificativ pe aproape fiecare clădire.

În estul Mariupolului, o altă zonă rezidențială a suferit distrugeri similare. Fiecare casă din jurul a două ansambluri separate de apartamente este distrusă. Un alt complex de apartamente întins în sud-estul Mariupolului, lângă fabrica de siderurgie Azovstal, a fost distrus. Imaginile din satelit arată și supraviețuitori ai măcelului. În afara supermarketului Metro din vestul Mariupolului, sute de oameni pot fi văzuți aşezaţi la rând, așteptând să intre în clădire. Acoperișul său are găuri de la loviturile militare. Primarul lui Mariupol a estimat că până luni în oraș mai erau până la 160.000 de oameni.

Securitate nucleară: Rafael Mariano Grossi, directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), se află în Ucraina pentru discuții urgente cu guvernul ucrainean despre siguranța instalațiilor nucleare ale țării.  Grossi a postat o fotografie Pe Twitter stând în fața unui vehicul oficial al ONU, spunând că „tocmai a trecut granița în Ucraina pentru a începe misiunea AIEA de a asigura siguranța și securitatea instalațiilor nucleare ale țării”.

Just crossed the border into #Ukraine to start @IAEAorg‘s mission to ensure the safety and security of the country’s nuclear facilities. We must act now to help prevent the danger of a nuclear accident. https://t.co/kKHJHIeGYV pic.twitter.com/mB5w7pL7ji— Rafael MarianoGrossi (@rafaelmgrossi) March 29, 2022

Într-o declarație oficială, AIEA a spus că Grossi se află în Ucraina pentru a „iniția sprijin prompt pentru siguranță și securitate privind instalațiile nucleare ale Ucrainei”. Discuțiile cu înalți oficiali guvernamentali se vor concentra pe planurile agenției de a oferi „asistență tehnică urgentă” și de a „ajuta la evitarea riscului unui accident care ar putea pune în pericol oamenii și mediul”, se arată în comunicat. Locația lui Grossi în Ucraina nu a fost dezvăluită.

Context: Forțele ruse au ocupat cea mai mare centrală nucleară din Ucraina, Zaporijie, din 4 martie, iar centrala nucleară de la Cernobîl — locul accidentului din 1986 — din 24 februarie.

Temeri: Există îngrijorări cu privire la siguranța zonelor nucleare, a reactoarelor și a personalului din instalații. Grossi a spus că conflictul „pune centralele nucleare ale Ucrainei și alte instalații cu material radioactiv într-un pericol fără precedent”.

Prevenirea unui accident nuclear: Grossi a avertizat că „au fost deja câteva apeluri apropiate” la instalațiile nucleare ale Ucrainei de când a început invazia Rusiei.

Garanţii de securitate pentru Ucraina: Ucraina trebuie să construiască un nou sistem internațional de securitate care să facă „imposibilă” orice agresiune împotriva țării, potrivit consilierului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Într-un mesaj video postat marți pe Facebook, șeful biroului prezidențial al Ucrainei, Andriy Yermak, a spus că sunt în curs de desfășurare discuţii de lucru relevante cu Statele Unite, Marea Britanie, China, Canada, Franța, Germania, Turcia, Italia, Polonia și Israel pe un „ viitor document privind garanțiile de securitate.”

„De aceea țin legătura zilnic cu partenerii noștri internaționali pentru a face un nou tratat multilateral de securitate o realitate”, a spus el, fără a oferi detalii despre cum ar arăta un astfel de sistem.

Negocieri la Istanbul: Marți, în Turcia,  echipa ucraineană de negociatori a propus ca autoritățile de la Kiev să se angajeze să nu accepte baze străine sau alianțe, dar să primească garanții de securitate de tipul articolului 5 din Tratatul NATO. La mecanismul de securitate ar participa Statele Unite, Rusia, dar și Israelul, Canada și unele țări europene. Decizia Kievului ar trebui aprobată printr-un referendum. În plus, soarta peninsulei Crimeea ar urma să fie negociata timp de 15 ani.

Izium, un nou oraş izolat: Max Strelnyk, deputat în biroul consiliului orașului Izium, spune că situația umanitară din oraș „se înrăutățește” pe zi ce trece. Strelnyk spusese anterior pentru CNN că a avut loc o catastrofă umanitară în Izium. Din 14 martie, orașul nu a primit hrană, apă sau medicamente. „Nu a existat nicio pauză în bombardamentele care au început cu săptămâni în urmă. Deși Rusia susține că va scădea operațiunile militare în regiunile Kiev și Cernihiv, Izium și regiunea marină Harkov nu vom avea un asemenea noroc”, a spus Strelynk pentru CNN în timp ce îşi căuta un loc într-un adăpost anti-bombă. Orașul rămâne, de asemenea, sub o blocada ruşilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite