Război în Ucraina, ziua 324 | Rusia a anunţat oficial că forţele sale au preluat controlul asupra oraşului Soledar. Ucraina a negat oficial declarația Ministerului rus al Apărării
ACTUALIZARE Ultima mutare a lui Vladimir Putin contrariază experții militari. De ce l-a pus pe Valeri Gherasimov – şeful armatei ruse – să preia comanda trupelor trimise în Ucraina? De ce l-a înlocuit pe așa-numitul general Armaghedon tocmai cu cel criticat pentru eşecurile armatei ruse în Ucraina? Ce pune la cale liderul de la Kremlin şi ce scenarii sunt vehiculate în cercul experților militari?
Prigojin, care a criticat dur eșecurile armatei, a afirmat la începutul acestei săptămâni că Soledar a căzut deja și a declarat că luptele de acolo sunt purtate exclusiv de oamenii săi – grupul de mercenari Wagner.
ACTUALIZARE Deputatul Dumei de Stat, Viktor Sobolev, a anunțat că rușii de peste 30 de ani care nu au făcut serviciul militar vor fi trimiși într-o tabără de pregătire militară, transmite Nexta.
State #Duma deputy Viktor Sobolev announced that #Russians over 30 years of age who have not served will be sent to a military training camp. pic.twitter.com/UYM8OfrKVM
— NEXTA (@nexta_tv) January 13, 2023
ACTUALIZARE Cancelarul Olaf Scholz a declarat că Germania va continua să „cântărească fiecare pas cu atenție” și se va consulta cu aliații săi cu privire la noi livrări de arme către Ucraina, transmite The Guardian.
Liderul german se confruntă cu presiuni tot mai mari pentru a aproba tancuri de luptă fabricate în Germania Kievului.
„Trebuie să menţinem creşterea presiunii pe Rusia şi vom continua, evident, sprijinul nostru nezdruncinat pentru Ucraina”, a spus şefa executivului comunitar într-o conferinţă de presă comună cu premierul suedez Ulf Kristersson la Kiruna, în nordul Suediei.
ACTUALIZARE Lupte de o brutalitate greu de descris, în Bahmut şi Soledar. La aproape un an de la începutul războiului din Ucraina, Putin este în panică.
La aproape un an după lansarea invaziei ruse în Ucraina, acest conflict şi efectele sale asupra politicilor energetice mondiale şi de apărare vor ocupa o mare a dezbaterilor de la Davos.
În timp de ruşii lipsesc pentru al doilea an la rând, ucrainenii vor avea o delegaţie prezentă la forum, iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va interveni acolo prin videoconferinţă.
ACTUALIZARE Grupul industrial rus Kalaşnikov a realizat anul trecut 45 de comenzi de stat în domeniul apărării şi 24 de contracte în cadrul cooperării tehnico-militare, relatează vineri novinite.com, care citează agenţia de presă rusă TASS.
”Acestea sunt cele mai mari contracte din istoria companiei”, a indicat grupul industrial rus într-un comunicat.
ACTUALIZARE Polonia şi Lituania vor ca Uniunea Europeană să impună restricţii asupra sectorului nuclear din Rusia ca parte a noilor sancţiuni contra Moscovei în contextul războiului din Ucraina, notează vineri Reuters.
Cele două ţări au propus ca grupul energetic Rosatom şi conducerea lui să fie incluse pe ‘lista neagră’ a UE, ulterior urmând să fie redusă cooperarea în UE cu industria nucleară rusă. ”Este tot mai dificil să obţii unanimitatea necesară în UE pentru sancţiuni suplimentare. Totuşi, noi vom propune un nou pachet ambiţios”, a declarat un diplomat european.
Într-un interviu acordat BBC, Oleksii Reznikov a declarat că este sigur că Ucraina va primi armele mult dorite, inclusiv tancuri și avioane de luptă, în condițiile în care atât Ucraina, cât și Rusia par să se pregătească pentru noi ofensive în primăvară.
„Această îngrijorare cu privire la următorul nivel de escaladare, pentru mine, este un fel de protocol”, a declarat Reznikov. „Ucraina, ca țară, și forțele armate ale Ucrainei, au devenit [membru] NATO. De facto, nu dprin lege. Pentru că avem armament și înțelegerea modului în care îl folosim”.
Acest centru va fi responsabil cu furnizarea de medicamente, reabilitatea şi reinserţia socială, inclusiv formarea şi capacitarea soldaţilor a căror sănătate este afectată de campania militară.
„Situația este dificilă, chiar foarte dificilă. Aceasta este bătălia de la Verdun în secolul XXI. Luptele durează de câteva luni, dar luptătorii noștri reușesc să își mențină pozițiile. Rușii eliberează din închisori criminali care mor imediat ce ajung pe front. Cadavrele lor sunt lăsate pe loc, nici măcar nu sunt îndepărtate, sunt multe pierderi umane de partea rușilor, mult mai multe decât ale noastre. Este clar că noi prețuim mai mult viețile soldaților noștri.”, a transmis Yermak.
ACTUALIZARE Consilierul de stat Mădălina Turza a declarat, vineri, că, până în prezent, au fost alocate 565 de milioane de euro în România pentru gestionarea crizei umanitare a refugiaţilor ucraineni, 200 de milioane de euro provenind de la parteneri internaţionali, transmite Agerpres.
La Palatul Victoria, a fost prezentat, în prezenţa prim-ministrului Nicolae Ciucă, Raportul privind eforturile şi realizările României în domeniul asistenţei umanitare a refugiaţilor, al drepturilor copilului şi al altor categorii vulnerabile pe anul 2022, realizat de Departamentul pentru responsabilitate socială comunitară şi grupuri vulnerabile, în colaborare cu partenerii instituţionali.
La Palatul Victoria a avut loc prezentarea eforturilor și a rezultatelor pe care România le-a obținut într-o serie de domenii importante în cursul anului trecut, în special în criza umanitară a refugiaților, dar și la coordonarea luptei împotriva traficului de persoane, la implementarea măsurilor incluse în Planul național „Din grijă pentru copii” și la reforma în domeniul capacității legale a persoanelor cu dizabilități.
ACTUALIZARE SUA au mutat sute de vehicule militare în Europa, inclusiv blindate Bradley IFV și tancuri Abrams. Echipamentul – aproximativ 1.250 de unități – este livrat în Olanda cu ajutorul unor nave. De acolo va fi trimis în Europa de Est. În special, în Lituania și Polonia.
The U.S. has moved hundreds of military vehicles to Europe, including Bradley IFVs and Abrams tanks
The equipment – about 1,250 units – is delivered to the Netherlands by ships. From there it will be sent to Eastern Europe. In particular, to Lithuania and Poland. pic.twitter.com/1aEPXArMrO
— NEXTA (@nexta_tv) January 11, 2023
ACTUALIZARE Turismul va fi una dintre căile menite să ajute la reconstrucţia Ucrainei, care doreşte să transforme actualele zone de război ca urmare a invaziei ruse în destinaţii turistice care să fie şi un memento al ororilor războiului, a anunţat joi delegaţia ucraineană care va participa săptămâna viitoare la Târgul Internaţional de Turism Fitur de la Madrid.
„Ucraina vrea să transforme unele dintre locurile invaziei ruse din ţară, devenite faimoase la nivel internaţional, în destinaţii turistice pentru a promova acest sector şi, totodată, pentru a nu fi uitate suferinţa şi distrugerea provocate de Rusia”, a informat delegaţia ucraineană.
ACTUALIZARE Ucraina a negat oficial declarația ministerului rus al Apărării privind capturarea lui Soledar.
„Declarațiile Ministerului rus al Apărării despre capturarea orașului nu sunt adevărate. La Soledar se duc lupte”, a declarat Serhi Cherevat, purtătorul de cuvânt al grupului estic al armatei ucrainene.
Acest lucru ar permite acum trupelor sale să oprească accesul forțelor ucrainene din orașul Bahmut, a adăugat acesta.
ACTUALIZARE Franța speră să livreze Ucrainei tancuri ușoare de luptă „AMX 10-RC” în două luni, a declarat vineri ministrul forțelor armate franceze Sébastien Lecornu într-un comunicat, transmite The Guardian.
Reuters relatează că declarația conținea un rezumat al unei conversații telefonice pe care a avut-o pe 12 ianuarie cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, în care Franța și-a reiterat și sprijinul general pentru Ucraina.
Avioanele de supraveghere AWACS (Airborne Warning and Control System) urmează să ajungă marţea viitoare la Bucureşti pentru „a sprijini prezenţa întărită a Alianţei în regiune şi pentru a monitoriza activitatea militară rusă”, a transmis NATO vineri într-un comunicat.
ACTUALIZARE Belarusul ar putea să intre în conflictul din Ucraina în cazul în care Kievul s-ar decide ”să invadeze” una dintre cele două ţări componente ale Uniunii statale Rusia-Belarus, a declarat vineri un înalt responsabil din Ministerul de Externe rus, Aleksei Polişciuk, citat de Reuters.
Rusia a folosit Belarus ca rampă de lansare pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina, iar din octombrie a desfăşurat trupe în Belarus pentru exerciţii militare comune.
ACTUALIZARE Putin a sosit în Ufa pentru ceremonia de înmormântare a lui Murtaz Rakhimov, primul președinte al Bașkortostan.
#Putin arrived in #Ufa for the funeral ceremony for Murtaz Rakhimov, the first president of #Bashkortostan.
It seems like he still has no time for the announced visit to the #Donbas… pic.twitter.com/qhGWBFtvi3
— NEXTA (@nexta_tv) January 13, 2023
ACTUALIZARE La Moscova, lângă Catedrala Mântuitorului Hristos a apărut un mesaj scris cu roșu „Gundyai, tu să nu ucizi”. (o referire la patriarhul Kirill al cărui nume de familie este Gundyaev).
O voce de femeie în spatele camerei spune „Sper să mori și Slavă Ucrainei”.
In #Moscow, near the Cathedral of Christ the Savior appeared a blood-red graffiti „Gundyai, thou shalt not kill.” (a reference to Patriarch Kirill whose surname is Gundyaev).
A woman’s voice behind the camera says „I hope you die and Glory to Ukraine.” pic.twitter.com/wmGX0lggOh
— NEXTA (@nexta_tv) January 12, 2023
ACTUALIZARE 500 de civili, inclusiv copii, sunt blocați în salina de sub Soledar. Localitatea este în ruine, pierderile de vieți omenești sunt uriașe în ambele tabere. Dacă Moscova câștigă, ar fi prima victorie de proporții în ultimele șase luni. În plus, ar fi un pas important în tentativa de a cuceri Bahmut, un oraș de zece ori mai mare și de care depinde controlul asupra Donețkului.
ACTUALIZARE Un înalt reprezentant al SUA și-a exprimat joi îngrijorarea puternică cu privire la activitățile grupului militar de mercenari ruși Wagner și presupusele sale încercări de a recruta soldați în Serbia și în alte părți ale lumii.
Consilierul Departamentului de Stat al SUA, Derek Chollet, a cerut, de asemenea, Serbiei să introducă sancțiuni împotriva aliatului său tradițional slav, Rusia, transmite The Gurdian.
ACTUALIZARE Un oficial instalat de Rusia la Donețk, Andrey Baevsky, a spus că în orașul Soledar mai sunt încă „mici grupuri de rezistență” din partea Ucrainei, susținând că trupele susținute de Rusia dețin controlul aproape deplin.
Baekvsky, care este locotenent-colonel și adjunct al autoproclamatului parlament al Republicii Populare Donețk, a declarat agenției de presă de stat ruse: „În momentul de față, într-adevăr, există încă mici grupuri separate de rezistență în Soledar, băieții noștri continuă să zdrobească inamicul în aceste locuri.”
ACTUALIZARE Procurorii ucraineni adună dovezi, din teritoriile eliberate, privind crimele de război și actele de tortură comise de către trupele lui Vladimir Putin.
Sumarul ultimelor evenimente
- Armata ucraineană a negat că forțele ruse au încercuit și capturat orașul Soledar din est. Forțele ucrainene „rezistă” în timp ce „luptele aprige” continuă în Soledar, a declarat joi adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Hanna Maliar, adăugând că numărul unităților militare ruse a crescut la 280 de la 250 cu o săptămână mai devreme. Armata Ucrainei a susținut că forțele sale au ucis peste 100 de soldați ruși într-o singură lovitură la Soledar. Sute de civili sunt captivi prinși în Soledar în mijlocul luptelor aprige, potrivit autorităților ucrainene.
- Luptele grele au continuat în jurul orașului Soledar, regiunea Donețk și în apropierea Kremina, regiunea Lugansk, potrivit informațiilor de la Ministerul britanic al Apărării. Imaginile din satelit realizate de Maxar Technologies arată distrugerea provocată în Soledar, a cărei soartă rămâne incertă.
- Armata ucraineană a dat publicității imagini cu atacul asupra unui grup rusesc, format din mercenari, printre ruinele din Soledar. Rușii sunt identificați de dronele lansate de serviciile ucrainene, apoi locația lor este transmisa unităților speciale, care deschid focul asupra invadatorilor.
- Soldații ucraineni folosesc în lupte armament de fabricație germană, pentru a distruge pozițiile rusești.
- Apar tot mai multe mărturii privind actele de tortură comise de trupele rusești de ocupație în orașul ucrainean Herson. Civilii care au stat sub teroarea armatei Moscovei până în noiembrie, povestesc momentele grele prin care au trecut.
- Procurorii ucraineni adună dovezi din teritoriile eliberate privind crimele de război și actele de tortură comise de către trupele lui Vladimir Putin.
- Șeful grupului de mercenari Wagner din Rusia, Yevgeny Prigozhin, a susținut că trupele sale au găsit cadavrul unuia dintre cei doi voluntari britanici dispăruți în estul Ucrainei. Într-o declarație publicată miercuri seara pe canalul său Telegram, Prigozhin nu a menționat numele bărbatului mort, dar a spus că asupra cadavrului său au fost găsite documente aparținând ambilor britanici. Declarația a fost postată alături de o fotografie care părea să arate pașapoarte cu lui Andrew Bagshaw și Christopher Parry, cei doi voluntari dispăruți. Radiodifuzorul public al Ucrainei a raportat că poliția din Donețk nu a putut confirma afirmațiile. Informațiile nu au fost încă verificate, a spus Downing Street.