Război în Ucraina, ziua 27 | Mai multe orașe din Ucraina mai au alimente doar pentru 3-4 zile | 2.389 de copii din Lugansk și Donețk, deportați în Rusia | Forțele ruse sunt în interiorul orașului Mariupol

22 martie 2022, 06:21 (actualizat 4 decembrie 2023, 19:58)

„Suntem pe punctul de a supraviețui războiului”, a susţinut astăzi Zelenski, în Parlamentul Italiei, avertizând în acelaşi timp că Rusia are de gând să invadeze şi alte ţări europene. 2.389 de copii ucraineni au fost „mutați ilegal” din teritoriile controlate de Rusia din regiunile Lugansk și Donețk și duși în Rusia, potrivit Ambasadei SUA de la Kiev. Forțele ruse se află acum în interiorul orașului asediat Mariupol, unde peste 200.000 de oameni suferă de foame și frig.

ACTUALIZARE 23.00 „Preşedintele Zelenski este invitat să se adreseze la summitul NATO prin legătură video. Aceasta va fi ocazia pentru liderii ţărilor aliate să îl audă vorbind în direct despre situaţia catastrofală în care se află poporul ucrainean din cauza agresiunii Rusiei”, a indicat un responsabil NATO într-un comunicat.

ACTUALIZARE 22:15 Bombardamente în Kramatorsk, estul Ucrainei

Russian strikes in Kramatorsk. https://t.co/sVPmVAAdcE pic.twitter.com/GPygZuzwfe— Rob Lee (@RALee85) March 22, 2022

ACTUALIZARE 21.50 Incendii forestiere au izbucnit în vecinătatea reactorului nuclear de la Cernobîl, Ucrainasusținând că controlul rusesc asupra centralei abandonate îngreunează eforturile de control al flăcărilor, relatează The Guardian. Cel puțin șapte incendii au fost observate în zona de excludere a Cernobîlului, prin intermediul imaginilor prin satelit realizate de Agenția Spațială Europeană, potrivit unei declarații a parlamentului ucrainean.

Forest fires erupt around Chernobyl nuclear plant in Ukraine https://t.co/OUmrGTUlYS— The Guardian (@guardian) March 22, 2022

ACTUALIZARE 21.17 Rusia va folosi arme nucleare doar dacă însăși existența sa ar fi amenințată, a transmis agenția de presă de stat rusă, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

ACTUALIZARE 21.05 Un jurnalist ucrainean care ar fi fost ținut captiv de forțele ruse a fost eliberat, a declarat publicația ucraineană Hromadske. Într-o declarație publicată astăzi, Hromadske a declarat că unul dintre jurnaliștii lor, Victoria Roșchina, a fost eliberat luni de trupele ruse, după ce a fost luat prizonier pe 16 martie. Acum ea se află în zona controlată de guvernul ucrainean. Hromadske a spus că mass-media pro-rusă a distribuit un videoclip în care Roșchina era forțată să spună că soldații ruși i-au salvat viața.

(w400) Victoria R

ACTUALIZARE 20.40 Cel puțin o persoană a murit într-un atac cu drone asupra unui institut științific din Kiev, potrivit AFP.

ACTUALIZARE 20.01 Forțele ruse se află acum în interiorul orașului asediat Mariupol, a declarat un înalt oficial american al apărării. Două „bombe super-puternice” au zguduit Mariupol marți, chiar dacă eforturile de salvare erau în plină desfășurare, au spus autoritățile locale. Peste 200.000 de oameni sunt prinși în oraș, unde situația a fost descrisă drept „un iad înghețat, plin de cadavre și clădiri distruse”, potrivit Human Rights Watch.

ACTUALIZARE 19.48 Forțele ucrainene au doborât un avion rusesc care bombarda orașul Mariupol, transmite Kyiv Independent. Avionul a fost doborât de armata ucraineană astăzi, la ora 16:45, transmite Consiliul Municipiului Mariupol.

ACTUALIZARE 19.35 Ambasada SUA la Kiev a citat Ministerul de Externe al Ucrainei care a afirmat că 2.389 de copii ucraineni au fost „mutați ilegal” din teritoriile controlate de Rusia din regiunile Lugansk și Donețk și duși în Rusia. „Aceasta nu este asistență, este răpire”, comentează ambasada.

According to the Ukrainian Foreign Ministry, Russian forces have illegally removed 2,389 Ukrainian children from Donetsk and Luhanks oblasts to Russia. This is not assistance. It is kidnapping.— U.S. Embassy Kyiv (@USEmbassyKyiv) March 22, 2022

ACTUALIZARE 19.15 Forțele ucrainene au încercat, în utimele zile, să recupereze teritoriile pe care rușii le-au câștigat, potrivit unui înalt oficial american al apărării, acesta numindu-i „capabili și dispuși” să facă acest lucru, potrivit CNN. Oficialul a exemplificat cu ucrainenii care luptă pentru a recupera Hersonul, precum și împingerea forțelor ruse din nord-estul orașului Mykolaiv, pentru a fi nevoite să se repoziționeze la sud de oraș. Oficialul a avertizat că SUA nu pot spune dacă aceste mișcări fac parte sau nu dintr-un „plan operațional mai amplu” al ucrainenilor. Apărarea ucraineană a fost „promptă” și „agilă”, potrivit oficialului.

ACTUALIZARE 18.45 Statele Unite dețin informații că unii soldați ruși au suferit degerături în Ucraina, deoarece le lipsește echipamentul potrivit pentru vremea rece, potrivit unui înalt oficial american al apărării, transmite CNN. Lipsa echipamentului adecvat este agravată de lipsa de alimente și combustibil în rândul forțelor ruse, a spus oficialul, deoarece problemele de logistică și susținere continuă să afecteze invazia Rusiei în Ucraina.

ACTUALIZARE 18.15 Președintele ucrainean nu va accepta niciun compromis teritorial fără susținerea populației, transmite Ora de Știri. Volodimir Zelenski vrea ca posibilele cedări teritoriale pe care le cere Federația Rusă să fie făcute prin referendum. În așteptarea unui acord privind încetarea focului, continuă atacurile rusești împotriva orașelor ucrainene, iar catastrofa umanitară se adâncește.

http://stiri.tvr.ro/embed.php?video_id=259210

ACTUALIZARE 17.40 SUA și NATO cred că Belarus s-ar putea alătura „în curând” Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat oficiali americani și NATO pentru CNN. Este din ce în ce mai „probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar al NATO. „Putin are nevoie de sprijin. Orice ar ajuta”, a explicat oficialul. O sursă din opoziție din Belarus a spus că unitățile de luptă din Belarus sunt gata să intre în Ucraina în următoarele zile.

(w460) Aleksandr

ACTUALIZARE 17.03 În Mariupol se dau lupte cu tancul pe stradă. Forțele armate ale Ucrainei distrug tancuri, vehicule blindate de luptă și infanterie ale invadatorilor ruși.

#Mariupol. The Armed Forces of #Ukraine are destroying tanks, armored fighting vehicles and infantry of the #Russian invaders. pic.twitter.com/rneaGcLRkf— NEXTA (@nexta_tv) March 22, 2022

ACTUALIZARE 16.55 Unele orașe din Ucraina au provizii de alimente pentru cel mult trei sau patru zile, a declarat marți agenția de ajutor Mercy Corps, avertizând că sistemul umanitar din țară „este complet căzut”. „Una dintre cele mai mari preocupări ale noastre în acest moment este vulnerabilitatea lanțului de aprovizionare. Știm că majoritatea municipalităților din zonele în care se confruntă cele mai intense lupte nu au produse esențiale pentru mai mult de trei-patru zile, cum ar fi hrana”, a declarat Steve Gordon, consilier de răspuns umanitar al Mercy Corps, care se află în Harkov, locul unde se duc printre cele mai grele lupte. Cel puțin 70% din populația din Harkov și Sumy este în întregime dependentă de ajutor, a estimat el.

ACTUALIZARE 16.40 Ministrul grec de externe Nikos Dendias a declarat marţi că doreşte să conducă o misiune umanitară în oraşul ucrainean Mariupol, asediat de forţele ruse, transmite Reuters.

Ucraina a făcut în aceeaşi zi apel la Rusia să permită intrarea ajutoarelor umanitare în oraş şi plecarea civililor.

ACTUALIZARE 16.00 Rusia a admis marţi că Ucraina are dreptul suveran de a decide convocarea unui referendum asupra unui posibil compromis între cele două ţări pentru încheierea războiului declanşat de invazia rusă pe 24 februarie, referendum sugerat anterior de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează agenţia EFE.

ACTUALIZARE 15. 30 Deputaţii ruşi au adoptat marţi o lege ce prevede sancţiuni aspre menite să pedepsească „informaţiile mincinoase” cu privire la acţiunile Moscovei în străinătate, o nouă armă represivă în arsenalul rus pentru controlul informaţiilor despre agresiunea sa militară în Ucraina, informează AFP.

Noua lege vine să o completeze pe cea adoptată la începutul lui martie şi care prevede până la 15 ani de închisoare pentru publicarea de „informaţii mincinoase” cu privire la armata rusă.

ACTUALIZARE 14.47: Mai multe explozii puternice au putut fi auzite în capitala Ucrainei, marți, în timp ce orașul se află sub interdicţie de 35 de ore. Una dintre explozii a fost atât de puternică încât a declanșat alarmele mașinilor în centrul orașului, a relatat o echipă CNN.

Consilierul ministerului de interne ucrainean Anton Gerashchenko a declarat că apărarea antiaeriană ucraineană a distrus o rachetă Rusia Tochka-U și că rămășițele proiectilului au căzut în râul Nipru. În ultimele două ore, s-au auzit, de asemenea, intermitent focuri de bombardamente și arme de calibru mic. Kievul se află în prezent sub restricții anunțate luni de primarul orașului, Vitali Klitschko. Într-o declarație pe Telegram, Klitschko a spus că restricţia de a ieşi din case va dura până miercuri la 7.00.

„Magazinele, farmaciile, benzinăriile, instituțiile nu vor funcționa mâine. Cer tuturor să stea acasă sau în adăposturi la semnalele de alarmă. Numai cei cu permise speciale se vor putea deplasa prin oraș”, a spus el.

ACTUALIZARE 14.34: Un tren care transportă 780 de supraviețuitori din orașul asediat Mariupol este așteptat să sosească la gara din Lvov astăzi relatează The Guardian. Trenul are deja 30 de minute în întârziere. Grupul sosește din Zaporijie, un oraș aflat la 200 de mile nord-vest de Mariupol.

Din gara Lvov, trei autobuze îi vor duce imediat la granița cu Polonia de unde vor fi îndreptatţi către locaţii din această ţară, dar şi către Germania.

ACTUALIZARE 14.21: Bunurile oligarhilor ruși în valoare de peste 800 de milioane de euro au fost înghețate în Italia, informează Nexta.

ACTUALIZARE 13.15: Orla Guerin de la BBC raportează explozii puternice în Kiev.

We head for Russian positions near the bombed out town of Bucha near #Kyiv, and find men brought to tears by what has befallen #Ukraine. With @Goktay @Wburema @N_sosnytska pic.twitter.com/jTrfWhoDM2— Orla Guerin (@OrlaGuerin) March 12, 2022

ACTUALIZARE 12.58: Volodimir Zelenski a anunțat marți că a vorbit cu Papa Francisc, scrie Reuters. „I-am spus Sfinției Sale despre situația umanitară dificilă și despre blocarea coridoarelor de salvare de către trupele ruse. Rolul de mediere al Sfântului Scaun pentru a pune capăt suferinței umane ar fi apreciat”, a transmis Zelenski într-un mesaj pe Twitter.

ACTUALIZARE 12.47: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în această dimineață parlamentului italian că țara sa este pe punctul de a supraviețui războiului cu forțele ruse, dar a avertizat că Rusia că vrea să pătrundă în restul Europei. Pentru trupele ruse, Ucraina reprezintă porțile Europei, unde vor să pătrundă, dar barbaria nu trebuie lăsată să treacă”, a spus el.

Zelenski a mai spus că „fiecare zi de război va duce la moartea a şi mai multor copii”. „Unele orașe ucrainene sunt distruse de tot, de exemplu Mariupol. Acolo nu mai este nimic, doar ruine. Imaginați-vă Genova arsă! La Kiev începe cultura unui mare popor, dar acum noi trebuie să supraviețuim aici. Ucraina are nevoie să trăiască într-o pace continuă, eternă, la fel ca Roma și ca oricare alt oraș din lume. În fiecare noapte auzim sirenele și bombele. În jurul Kievului sunt trupe ale armatei ruse care torturează, violează, distrug și care ne fură lucrurile și bunurile”, a spus preşedintele ucrainean.

„Trebuie să vă aduceți aminte că Ucraina a fost alături de voi în timpul pandemiei. Și voi ne-ați ajutat atunci când am avut inundații. Noi apreciem foarte mult Italia. Invazia durează de o lună și noi avem nevoie de presiuni împotriva Rusiei. Trebuie să blocăm și să înghețăm toate bunurile și conturile oligarhilor ruși. Trebuie să opriți crimele de război și să aducem pacea, după care să reconstruim Ucraina”, a spus Zelenski.

Cel puţin 20 de parlamentari italieni au refuzat să fie prezenţi la discursul preşedintelui Zelenski în Parlamentul de la Roma. Senatorul Gianluigi Paragone: ”Am auzit deja ce propovăduieşte Zelenski şi, dacă am face ce vrea el, am intra direct în război în Europa”.

ACTUALIZARE 11.44: Generalul colonel Mihail Mizintsev, care a condus operațiunea militară rusă din Siria, se ocupă personal de asediul din Mariupol. Acest lucru a fost anunțat de Serghei Bratchuk, purtătorul de cuvânt al sediului operativ al administrației Odesa.

Colonel General Mikhail #Mizintsev, who previously headed the #Russian military operation in #Syria, is personally in charge of the siege of #Mariupol. This was reported by Sergei #Bratchuk, the spokesman of the operative headquarters of the #Odesa administration. pic.twitter.com/Hh5O3FdPTx— NEXTA (@nexta_tv) March 22, 2022

ACTUALIZARE 11.47: Viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereșciuk a făcut un nou apel către Rusia pentru a permite livrările umanitare în orașul asediat Mariupol, din sud, și pentru a lăsa civilii să plece. ”Cerem deschiderea unui coridor umanitar pentru civili”, a spus ea la televiziunea ucraineană, citată de Reuters. Vereshchuk a mai spus că forțele armate ale Rusiei împiedică livrările umanitare să ajungă la locuitorii orașului Herson, din sud.

Anterior, consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych a declarat într-un interviu televizat că una dintre principalele priorități ale Rusiei este preluarea controlului asupra capitalei Kiev, dar încercarea de a face acest lucru înseamnă „sinucidere”. El a mai spus că ostilitățile active dintre Ucraina și Rusia s-ar putea termina în 2-3 săptămâni, scrie The Guardian.

ACTUALIZARE 11.28: Dmitri Muratov, redactor-șef al revistei Novaya Gazeta, își donează medalia primită odată cu Premiul Nobel pentru Pace, în 2021, la o licitație organizată în beneficiul refugiaților din Ucraina, scrie Nexta.

ACTUALIZARE 11.26: Ministrul adjunct de externe Sergei Ryabkov a susținut că Rusia va depăși toate dificultățile economice și că nu există niciun motiv de îngrijorare, scrie Nexta.

ACTUALIZARE 11.10: 3,5 milioane de ucraineni au fugit în străinătate, conform Agenției Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR), informează Reuters. Peste două milioane au trecut în Polonia, notează aceeași sursă.

ACTUALIZARE 11.00: Ika Ferrer Gotić, producător de știri și prezentatoare la canalul de știri N1, a postat un videoclip în care apar copii ucraineni dormind pe podea în Gara Centrală din Varșovia, Polonia.

Ukrainian children sleeping on the Central Station floor. We have just been granted permission to get into one of the top floor wings. This is what 9am looks like on #Warsaw Central. Poland is now hosting over two million refugees. | @N1info @N1infoZG @N1infoBG @N1infoSA #Ukraine pic.twitter.com/ChO0Hsbajk— Ika Ferrer Gotić (@IkaFerrerGotic) March 22, 2022

ACTUALIZARE 10.45: Într-o declarație pentru Sky News, deputatul ucrainean Dmytro Gurin a descris situația din orașul său natal, Mariupol, drept o „crimă de război”, adăugând că „bombardamentele nu se opresc niciodată, împușcăturile nu se opresc niciodată”. ”Acum sunt 300.000 de oameni în Mariupol fără mâncare. Nu mai vorbim deja de război. Vedem clar că Rusia vrea să înceapă înfometarea doar pentru a-și forța poziția diplomatică”, a spus deputatul, citat și de The Guardian.

Gurin a spus că în prezent este „foarte pesimist” în ceea ce privește o rezoluție diplomatică a situației, spunând că orice acord cu Vladimir Putin ar valora „mai puțin decât hârtia pe care a fost scris”.

ACTUALIZARE 10.40: Rusia bombardează regiunea Jîtomîr: 3 case distruse, 10 avariate. Clădirile din apropiere de Malyn au fost bombardate de trupele ruse, a declarat Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 10.34: Peste 800 de copii s-au născut la Kiev de la războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Viceprimarul Kievului, Mykola Povoroznyk, a precizat că, dintre copiii născuți, 427 sunt băieți și 380 sunt fete, conform The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 10.00: În timpul războiului din Ucraina, 117 copii au murit și peste 155 au fost răniți, spune Procuratura Generală a Ucrainei, scrie Nexta.

ACTUALIZARE 9.56: Opozantul de la Kremlin Alexei Navalnîi a fost găsit vinovat de fraudă pe scară largă de către un tribunal rus, relatează Reuters. Procurorii ruși încearcă să-l mute pe Navalnîi într-o închisoare de maximă securitate pentru o perioadă de 13 ani, sub acuzația de fraudă și sfidarea instanței.

ACTUALIZARE 09.40: Primarul din Boryspil i-a îndemnat pe civili să părăsească orașul, dacă este posibil, pentru a ajuta astfel munca forțelor armate, scrie Nexta.

Serviciul de Stat de Urgență al Ucrainei a publicat fotografii cu consecințele bombardării de ieri a două așezări din districtul Korosten din regiunea Zhytomyr, relatează aceeași sursă.

The State Emergency Service of #Ukraine published photos of the consequences of yesterday’s shelling of two settlements in #Korosten district of #Zhytomyr region. pic.twitter.com/vRZVPINNiX— NEXTA (@nexta_tv) March 22, 2022

ACTUALIZARE 09.22: Gigantul energetic rus Gazprom a declarat marți că va continua să furnizeze gaz în Europa prin Ucraina, în conformitate cu cererile consumatorilor europeni. Compania a spus că cererile au fost de 108 milioane de metri cubi pentru 22 martie, în creștere de la 104,7 milioane de metri cubi în 21 martie, scrie The Guardian, care citează Reuters .

ACTUALIZARE 09.08: Contraspionajul ucrainean afirmă că a dejucat o posibilă tentativă de asasinat împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski, transmite marţi dpa. 

Un grup de diversionişti ruşi, condus de un agent al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), a fost arestat în oraşul Ujgorod, situat la frontiera Ucrainei cu Slovacia şi Ungaria, a transmis agenţia de presă ucraineană Unian.

ACTUALIZARE 08.40: În ciuda luptelor grele, forțele ucrainene continuă să respingă încercările rusești de a ocupa orașul Mariupol din sud, arată analiza zilnică a Ministerului britanic al Apărării. Progres limitat al forţelor ruse şi în alte zone de luptă, majoritatea forțelor fiind în mare parte blocate de ucraineni. Mai multe orașe continuă să fie atacate pe calea aerului, dar şi de artileria rusească, ONU raportând că peste 10 milioane de ucraineni sunt acum strămuți ca urmare a invaziei Rusiei.

Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 22 March 2022

Find out more about the UK government’s response: https://t.co/H04Aix2uOs pic.twitter.com/TWVZbPaPTh— Ministry of Defence (@DefenceHQ) March 22, 2022

ACTUALIZARE 08.09: După zile de lupte, forțele ucrainene au recăpătat controlul asupra Makariv, un oraș aflat la aproximativ 54 de kilometri vest de Kiev, au declarat marți Forțele Armate ale Ucrainei într-o postare pe Facebook. „Drapelul de stat al Ucrainei a fost ridicat deasupra orașului Makariv” în timp ce rușii se retrăgeau, se arată în postarea citată de CNN.

Makariv suferise daune semnificative din cauza atacurilor aeriene ruse în curs. CNN scrie că a verificat autenticitatea fotografiilor postate pe rețelele de socializare pe 12 martie, care arătau daune majore la complexe de apartamente, școli și o unitate medicală. Ministerul rus al Apărării a susținut  acest timp că aramata rusă nu vizează civili.

ACTUALIZARE 07.27: Armata ucraineană a lansat raportul operațional din fiecare dimineaţă, susținând că potrivit informațiilor disponibile, „forțele de ocupație ruse care operează în Ucraina au stocuri de muniție și alimente pentru cel mult trei zile.”

Oficialii au spus că situația este similară şi în privinţa combustibilului și au punctat incapacitatea Rusiei de a organiza o ofensivă care să satisfacă nevoile trupelor, ceea ce reprezintă un eşec logistic. Acesta este şi motivul pentru care o parte dintre militarii ruşi dezertează. Raportul citează un exemplu din districtul Okhtyrka din regiunea Sumî, unde forțele armate ale Ucrainei susţin că aproximativ 300 de militari au refuzat să execute ordinele.

„Este de așteptat ca inamicul să continue să lanseze lovituri insidioase cu rachete și bombe și să efectueze bombardamente de artilerie asupra infrastructurii critice a Ucrainei, folosind artilerie cu reacție, avioane, arme de înaltă precizie și muniție”, arată raportul.

Și în teritoriile ocupate temporar din regiunea Lugansk, din cauza pierderilor mari din rândul militarilor profesionişti, Ucraina a spus că Rusia „continuă să mobilizeze cetățenii din zonele separatiste. Cu toate acestea „o mare parte a populației nu susține politica ocupanților, nu vrea să ia armele și se ascunde de reprezentanții puterii ocupante”. Semnificativ este faptul că mobilizarea se desfășoară haotic, oamenii care sunt mobilizați nu sunt repartizați pe specialități, majoritatea nu au specialitate militară, pentru că nu au servit niciodată în armată. Se semnează contracte cu cetățenii care „au pașapoarte rusești, iar cei care au doar un pașaport de pseudo-republică sunt înregistrați ca voluntari”.

https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FGeneralStaff.ua%2Fposts%2F277993621180390&show_text=true&width=500

ACTUALIZARE 07.22: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut discuții directe cu omologul său rus spunând că acesta este elementul cheie pentru încheierea războiului.

Ucraina și Rusia au purtat mai multe runde de discuții prin videoconferință, dar până acum fără un progres major, iar Zelenski a reiterat că acum sunt necesare discuții directe cu omologul său rus „în orice format”.

„Fără această întâlnire este imposibil să înțelegem pe deplin pentru ce sunt pregătiți pentru a opri războiul”, spune preşedintele Ucrainei.

ACTUALIZARE 07.15: Au fost activate sirene în regiunile Sumî, Mykolaiv, Ternopil, Poltava, Kirovohrad, Harkiv, Zaporijia, Lviv, Ivano-Frankivsk, Zakarpattya, Cernăuți, Dnipropetrovsk, Rivne, Volyn, Cherkasy, Hmelnytsky, Odesa, scrie The Kyiv Independent.

ACTUALIZARE 07.08: Pentagonul acuză forțele ruse de comiterea de crime de război, folosind în Ucraina atacuri nediscriminatorii ca parte a unei strategii intenționate în conflict. „Vedem cu siguranță dovezi clare că forțele rusești comit crime de război și ajutăm la colectarea de dovezi în acest sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

ACTUALIZARE 07.05: Acuzațiile Rusiei la adresa Kievului, potrivit cărora Ucraina deține arme biologice și chimice sunt false și ilustrează faptul că președintele rus Vladimir Putin ia în considerare el însuși să le folosească în războiul său împotriva Ucrainei, a declarat luni președintele american Joe Biden, fără a invoca însă dovezi, relatează Reuters.

„Spatele lui [Putin] este lipit de perete și acum vorbește despre noile steaguri false pe care le instalează, inclusiv, afirmând că noi, în America, avem arme biologice și chimice în Europa, pur și simplu nu este adevărat. Ei sugerează, de asemenea, că Ucraina are arme biologice și chimice în Ucraina. Acesta este un semn clar că se gândește să le folosească pe ambele”, a spus Biden la o cină cu oamenii de afaceri americani.

ACTUALIZARE 07.00: Nexta relatează că ocupanții ruși au folosit din nou muniției cu fosfor, care este interzisă. S-a întâmplat în Kramatorsk.

Oleksiy Biloshitskiy reports that the #Russian occupiers had recorded another use of banned phosphorus ammunition in #Kramatorsk. pic.twitter.com/h2A8YZz7wQ— NEXTA (@nexta_tv) March 22, 2022

ACTUALIZARE 6.47: Potrivit Serviciului de Stat de Urgență al Ucrainei, din 24 februarie până acum, 651 de clădiri rezidențiale din Ucraina au fost complet distruse, iar aproximativ 3.780 de case au fost parțial distruse.

According to the State Emergency Service of #Ukraine, since February 24, 651 residential buildings in Ukraine have been completely destroyed, and about 3,780 houses have been partially destroyed. pic.twitter.com/vwqZjtNhmr— NEXTA (@nexta_tv) March 22, 2022

ACTUALIZARE 6.40: Rusia a oferit Crucii Roșii Internaționale date despre peste 500 de prizonieri de război ucraineni, pe care vor să le schimbe cu soldați din armata rusă luați prizonieri de război, a declarat comisarul rus pentru drepturile omului, Tatyana Moskalkova.

#Russia has given the International Red Cross data on more than 500 #Ukrainian prisoners of war.

They are ready to be exchanged for #Russian army soldiers taken prisoner of war, the Russian human rights commissioner Tatyana Moskalkova said. pic.twitter.com/OSYSnGjBdE— NEXTA (@nexta_tv) March 22, 2022

Iată cele mai recente informații despre invazia Ucrainei de către Rusia:

Este posibil ca aproape 10.000 de soldați ruși să fi fost deja uciși în războiul din Ucraina, de când Rusia a invadat în urmă cu aproape patru săptămâni Ucraina, și alţi peste 16.000 să fi fost răniți, potrivit rapoartelor  Ministerului Apărării de la Moscova, dezvăluite într-un ziar tabloid pro-Kremlin, Komsomolskaya Pravda. Ziarul a dat ulterior o declarație în care susținea că a fost piratat.

Summit în Europa pentru a discuta despre război: președintele american Joe Biden, alături de alţi lideri mondiali speră să finalizeze și să facă public un nou pachet de sancţiuni la adresa Rusiei cu scopul de a ajuta Ucraina și a demonstra unitatea occidentală, în cadrul unor summituri de urgență care au loc în Europa în această săptămână. Biden „nu are niciun plan” să viziteze Ucraina, a spus Casa Albă.

Votul popular: Președintele ucrainean a spus că orice modificare constituțională care se referă la garanțiile de securitate din țară ar trebui determinată printr-un referendum. Zelenski a spus că nu s-a întâlnit cu negociatorii ruși în timpul recentelor discuții, dar a spus delegației sale că orice compromis semnificativ va necesita votul poporului.

Inundații și incendii: noi imagini din satelit arată incendii izbucnite după atacurile militare și inundații în creștere din râul Irpin. Imaginile, făcute luni, arată, de asemenea, poziții de artilerie rusă la vest de baza aeriană Antonov. Irpin este esențial pentru înaintarea Rusiei către Kiev; dacă rușii nu o pot trece, nu pot lua Kievul din vest. CNN a raportat anterior că un baraj de-a lungul râului Nipru inunda bazinul râului Irpin și afluenții săi.

Supraviețuitor al Holocaustului ucis într-o lovitură rusă: Boris Romanchenko, în vârstă de 96 de ani, a supraviețuit patru lagăre de concentrare naziste, dar viața sa a luat sfârşit vineri după un atac aerian asupra oraşului Harkov, potrivit institutului memorial Buchenwald. Într-o serie de tweet-uri, institutul a spus că, potrivit nepoatei sale, Romanchenko locuia într-un bloc din Harkov care a fost lovit în timpul unui atac rusesc.

Biden avertizează asupra amenințărilor cibernetice: președintele SUA şi-a îndemnat partenerii din sectorul privat să-și întărească imediat apărarea cibernetică, indicând „informații în evoluție” care indică „riscul ca Rusia să desfăşoară atacuri cibernetice la adresa Statelor Unite”. Deși a promis că administrația sa va „continua să folosească fiecare instrument pentru a descuraja, a perturba și, dacă este necesar, a răspunde la atacurile cibernetice împotriva infrastructurii critice”, a recunoscut Biden, „guvernul federal nu se poate apăra singur împotriva acestei amenințări”.

SUA solicită acces consular în Rusia: ambasadorul american John Sullivan s-a întâlnit luni cu Ministerul rus al Afacerilor Externe și a cerut „acces consular pentru toți cetățenii americani deținuți în Rusia, inclusiv pentru cei aflați în arest preventiv”, potrivit Ambasadei SUA la Moscova . Cererea vine după ce jucătoarea WNBA Brittney Griner și foștii marini americani Paul Whelan și Trevor Reed au fost reținuți în Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite