Război în Ucraina, ziua 133 | Cel puțin două persoane au fost ucise și șapte rănite, după bombardamente în Sloviansk. Oraşele ocupate de ruşi sunt, practic, ruine

6 iulie 2022, 07:12

În estul Ucrainei, pierderile de vieţi omeneşti sunt considerabile de ambele părţi, iar oraşele ocupate de ruşi sunt, practic, doar ruine. Experți militari de la Kiev spun că Rusia a plătit un preț foarte mare pentru a ocupa provincia Luhansk, iar Moscova ar fi în imposibilitatea de a mobiliza noi forțe. Mai mult, principala bătălie nu va fi în estul țării, ci în sud, unde forțele ucrainene au pornit o contraofensivă spre Herson. Peste 60% din unitățile rusești sunt concentrate în est.

ACTUALIZARE 19.37 Ucraina este necesar ca, în interesul său, să se apunce să lupte în mod activ împotriva corupţiei endemice din ţară, în perspectiva unuiaflux masiv de ajutoare în vederea reconstrucţiei, subliniază şeful Programului ONU pentru Dezvoltare (PNUD), Achim Steinee.

ACTUALIZARE 18.55 În piaţa turistică a castelului din Varşovia, capitala poloneză, pot fi văzute două tancuri ruseşti calcinate, cu panouri informative pe marginea acestei expoziţii organizate la iniţiativa Ministerului ucrainean al Apărării, relatează miercuri AFP.

ACTUALIZARE 18.11 Civilii au continuat miercuri să fie evacuaţi din oraşul Sloviansk, în estul Ucrainei, supus un bombardamente intense în ultimele săptămâni, acesta reprezentând următorul obiectiv al forţelor ruse în planul lor de cucerire totală a bazinului carbonifer Donbas, prioritatea lor după patru luni şi jumătate de război în Ucraina, relatează AFP.

ACTUALIZARE 17.21 În ultimele ore, armata rusă şi-a continuat ofensiva în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, după ce a cucerit regiunea vecină Lugansk, chiar dacă – potrivit Kievului – în unele locuri suferă pierderi şi este forţată să se retragă, relatează miercuri EFE.

Cele mai crâncene lupte se dau în direcţia Sloviansk, oraş supus unor bombardamente intense în ultimele zile, şi Kramatorsk, unde – potrivit armatei ucrainene – trupele sale au reuşit să avanseze, cauzând „pierderi importante” inamicului.

ACTUALIZARE 17.18 Ministerul rus al Apărării anunţă că forţele ruse au distrus două sisteme avansate de rachete HIMARS fabricate în Statele Unite şi depozitele lor de muniţie din estul Ucrainei, relatează The Guardian.

ACTUALIZARE 15.43 Diplomaţia rusă a recunoscut miercuri controalele în curs de desfăşurare de către autorităţile turce pe un cargou care navighează sub pavilion rusesc şi care ar transporta, aşa cum susţine Kievul, grâne ucrainene furate de către ruşi, potrivit AFP.

ACTUALIZARE 15.00 Serviciile de urgență ucrainene au difuzat imagini filmate cu drona în care se vede fum deasupra unei zone rezidențiale din regiunea Mykolaiv, transmite The Guardian.  Rusia a lansat marți un atac cu rachete, bombardând case și infrastructură, inclusiv autostrada care leagă Herson de Odesa.

(w500) Razboi in

ACTUALIZARE 14.57 Medvedev, despre recurgerea la arme nucleare: „Numai ideea de a pedepsi o ţară care are cel mai mare arsenal nuclear din lume este în sine una absurdă”.

Fostul preşedinte al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, s-a referit miercuri la recurgerea la arme nucleare, excluzând de asemenea în avans eventualitatea ca justiţia internaţională să decidă sancţiuni împotriva Moscovei, într-un moment în care Curtea Penală Internaţională (CPI) anchetează asupra unor presupuse crime de război comise în Ucraina. Totodată, Dmitri Medvedev a acuzat SUA că vor să aducă Rusia în faţa jurisdicţiilor internaţionale, în condiţiile în care Washingtonul nu a fost niciodată pedepsit pentru războaiele sale duse în lume şi care, potrivit lui Medvedev, au dus la moartea a 20 de milioane de oameni.

ACTUALIZARE 14.30 Drona Bayraktar „Vanagas”  părăsește azi Lituania cu destinația Ucraina. Lituania a primit o dronă de luptă Bayraktar de la compania Baykar din Turcia, pentru Ucraina, după ce sute de lituanieni au cotizat pentru a strânge banii necesari achiziţionării dispozitivului. Drona va ajunge la luptătorii ucraineni cât mai curând, a anunţat Ministerul Apărării de la Vilnius.

ACTUALIZARE 14.27 Legiunea de ruși care luptă împotriva lui Putin în Ucraina. Printre luptători, și un fost vicepreședinte al Gazprombank.

ACTUALIZARE 13.48 Consorțiul Conductei Caspice (CPC), care transportă petrol din Kazahstan către Marea Neagră prin una dintre cele mai mari conducte din lume, trebuie să-și suspende activitatea timp de 30 de zile, a decis un tribunal rusesc. Această decizie ar putea agrava criza energetică mondială.  CPC, care administrează în jur de 1% din tot petrolul la nivel global și include marile companii americane Chevron și Exxon, a anunțat că trebuie să se supună deciziei tribunalului de a suspenda activitatea și că hotărârea are legătură cu gestionarea deversărilor de petrol. Conducta CPC a intrat în atenția lumii odată cu izbucnirea războiului din Ucraina pe care Rusia îl numește „operațiune militară specială” și care a dus la restricționarea exporturilor rusești și la creșterea prețurilor la energie.

ACTUALIZARE 13.38 Guvernul norvegian a intervenit pentru a pune capăt unei greve care amenința livrările de gaz către Marea Britanie.  Litigiul de muncă a închis zăcămintele de petrol și gaze și era de așteptat să reducă livrările de gaze ale Norvegiei cu aproape 60% până în weekend.  Gassco, operatorul de conducte de stat din Oslo, a avertizat chiar că „în cel mai rău caz, livrările către Regatul Unit s-ar putea opri total”.  Muncitorii au cerut o creștere a salariului pentru a face față inflației în creștere, care a fost declanșată parțial de o creștere a prețurilor petrolului și gazelor după invazia Rusiei în Ucraina.

ACTUALIZARE 13.11 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru „întreruperea completă” a gazelor din Rusia. Potrivit șefei executivului european, Comisia intenţionează să anunţe planuri de urgenţă la nivelul UE, la jumătatea lui iulie, pentru a asigura transportul gazelor „acolo unde este cea mai mare nevoie de ele”, în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc. Concurenţa continuă pentru resursele limitate de combustibili fosili nu va face altceva decât să crească preţurile şi să îl finanţeze pe preşedintele rus Vladimir Putin, a arătat von der Leyen. „Este evident că Putin continuă să folosească energia ca pe o armă”, a declarat ea, precizând că Rusia a sistat deja livrările de gaze către 12 state membre ale Uniunii Europene.

ACTUALIZARE 12.04 Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a îndemnat miercuri toate ţările lumii să depună eforturi pentru a proteja legile internaţionale, în condiţiile în care „lumea evoluează într-un mod complicat„, informează Reuters. Lavrov a făcut aceste declaraţii în timpul unei întrevederi cu omologul său vietnamez, Bui Thanh Son, la Hanoi. Afirmaţiile lui Lavrov survin în condiţiile în care Rusia este acuzată de ţările occidentale de încălcarea legislaţiei internaţionale prin invazia sa în Ucraina. Liderii Uniunii Europene au îndemnat Moscova să respecte o decizie a Curţii Internaţionale de Justiţie, potrivit căreia Rusia trebuie să-şi retragă trupele din Ucraina.

ACTUALIZARE 11.25 Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a condamnat miercuri difuzarea la televiziunea France 2 a unei convorbiri între preşedinţii Franţei şi Rusiei, Emmanuel Macron şi Vladimir Putin. „Eticheta diplomatică nu prevede scurgeri unilaterale ale unor (astfel de) înregistrări”, a spus Lavrov, după ce a ajuns public un dialog de nouă minute între liderul de la Elysee şi cel de la Kremlin.

Discuţia,foarte tensionată, a avut loc cu patru zile înainte de invazia rusă în Ucraina şi a fost difuzată în cadrul unui documentar al postului francez de televiziune France 2 despre medierea lui Macron în încercarea de a împiedica războiul. El l-a acuzat atunci pe Putin că se pregăteşte de o ofensivă militară, în ciuda dezminţirilor venite de la Moscova.

ACTUALIZARE 10.55 Premierul irlandez Micheál Martin se află astăzi în Ucraina, unde a vizitat zona Borodianka de la periferia capitalei Kiev, potrivit The Guardian.

ACTUALIZARE 09.51 Războiul Rusiei în Ucraina va fi o prioritate la reuniunea miniștrilor de externe G20 din această săptămână. Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, nu plănuiește să aibă tradiționala întâlnire individuală cu omologul său rus, potrivit CNN. Blinken se va întâlni, totuși, cu ministrul chinez de externe Wang Yi pentru  „discuție sinceră” despre răspunsul Beijingului la războiul din Ucraina.

ACTUALIZARE 09.16 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi-a reiterat apelul pentru mai multe livrări de arme din Occident, insistând în special asupra sistemelor de apărare antirachetă, pentru a putea apăra oraşele ucrainene. Chiar dacă nu s-a mai auzit de ceva vreme sunetul sirenelor în capitala Kiev şi în multe alte oraşe ale Ucrainei, ucrainenii „nu trebuie să caute logică în acţiunile teroriştilor, pentru că armata rusă nu face pauze”, a atenţionat Zelenski. Forţele militare ruse au o singură sarcină: „să ia viaţa oamenilor, să intimideze poporul. Astfel, chiar şi câteva zile fără alarmă antiaeriană par deja parte din teroare”, a subliniat preşedintele Ucrainei.

ACTUALIZARE 09.00 Ambasadorul SUA în China, Nicholas Burns, care a participat la Forumul Mondial pentru Pace de la Beijing, a declarat că cea mai mare amenințare la adresa ordinii mondiale este războiul Rusiei din Ucraina.

ACTUALIZARE 08.50 Prima rotație de soldați ucraineni a sosit în Marea Britanie pentru antrenament, a anunțat secretarul britanic al apărării, Ben Wallace. Pregătirea face parte dintr-un program inovator care urmărește să antreneze până la 10.000 de noi recruți ucraineni, alături de un pachet de ajutor militar de 2,3 miliarde de lire sterline.

ACTUALIZARE 08.19 Preşedintele Volodimir Zelenski a mustrat marţi conducerea militară după critici dure din partea populaţiei la adresa cerinţelor ce vizează recrutarea în armată, în urma celor mai recente anunţuri ale ministerului apărării de la Kiev. Comandantul-şef al armatei, Valeri Zalujnîi, şi Statul Major comunicaseră că ucrainenii care au vârsta de încorporare au nevoie de permisiune pentru a părăsi locul în care au fost înregistraţi ca rezidenţi. Ordinul are la bază o lege din anul 1992 privind mobilizarea. Astfel, bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani au nevoie de permisiunea comisariatului lor militar local pentru a putea părăsi districtul unde sunt înregistraţi. După critici pe reţelele de socializare, s-a adăugat că această cerinţă este necesară doar pentru părăsirea districtului guvernamental.

ACTUALIZARE 08.12 Premierul ucrainean Denis Şmihal a anunţat pe rețelele sociale că Ucraina a depus o cerere de aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), transmite dpa. Calitatea de membru OCDE este una din pietrele de temelie ale reconstrucţiei şi dezvoltării de succes a ţării, a spus Şmihal.

ACTUALIZARE 07.30 Guvernatorul regiunii Donețk a îndemnat 350.000 de civili să  părăsească zona, în timp ce trupele ruse își intensifică ofensiva în regiune. „Destinul întregii țări va fi decis de regiunea Donețk”, a declarat Pavlo Kirilenko reporterilor. „Odată ce vom fi mai puțini oameni, ne vom putea concentra mai mult asupra inamicului nostru și ne vom îndeplini sarcinile principale”, transmite The Guardian

ACTUALIZARE 07.25 Cel puțin două persoane au fost ucise și șapte rănite după ce „obuze masive” au lovit orașul Sloviansk, din estul Ucrainei, spun oficialii, citați de The Guardian. Primarul Vadim Lyakh a cerut locuitorilor să evacueze orașul după ce forțele ruse au bombardat o piață și o zonă rezidențială. Ucraina s-a retras anterior din Lisichansk, ducând la presupuneri că Rusia se va concentra acum asupra Sloviansk și Kramatorsk, în sud, cele două orașe principale din Donețk încă deținute de Ucraina.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

  • Forțele ucrainene au preluat noi linii defensive în Donețk, unde încă controlează marile orașe, și intenționează să lanseze contraofensive în sudul țării. Guvernatorul de la Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că bătălia de câteva săptămâni pentru Lisichansk a atras trupe rusești care ar fi putut lupta pe alte fronturi și a dat timp forțelor Ucrainei să construiască fortificații în regiunea Donețk.
  • Peste 40 de națiuni au semnat Declarația de la Lugano, prin care se angajează să ajute la reconstrucția Ucrainei, ale cărei costuri sunt estimate la cel puțin 750 de miliarde de euro. La Conferință din Elveția liderii politici și reprezentanțîi organizațiilor umanitare au stabilit, în linii mari, cine și cum să participe la refacerea țării după război. Pe lângă banii pe care țările din lumea liberă ii vor alocă, la Lugano, participanții au ajuns la concluzia că oligarhii ruși ar trebui să fie primii care plătesc factură de război. Planul de reconstrucție, așa numitul „plan Marshall” pentru Ucraina, are trei etape. Prima, refacerea acum a strictului necesar pentru populație, a doua, numită recuperare rapidă, aplicabilă după încheierea războiului și se referă la școli, spitale, locuințe temporare și readucerea la viață a orașelor distruse. A treia, este transformarea pe termen lung și se aplică tuturor regiunilor, de la educație și sănătate, până la tranziția spre economia verde. Pe scurt, cei trei piloni ai reconstrucției Ucrainei sunt oamenii, economia, infrastructura.
  • Rusia exportă în Turcia cereale furate din teritoriile pe care le-a ocupat în cursul invaziei din Ucraina, relevă o anchetă realizată de un grup de jurnalişti de investigaţie ucraineni de la programul audiovizual Shemî, produs de Radio Free Europe.
  • Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat marţi rolul companiilor greceşti în exportul petrolului rusesc, vorbind despre o situaţie care „nu corespunde interesele Europei”. „Vedem cum companiile greceşti furnizează practic cea mai mare flotă de nave pentru transportul petrolului rusesc”, a declarat el în cadrul unui discurs prin videoconferinţă, cu prilejul unui forum economic organizat la Atena. „Asta se întâmplă chiar când o altă resursă energetică (gazul – n.r.) este utilizată ca armă împotriva Europei şi împotriva bugetului fiecărei familii europene. Sunt sigur că asta nu corespunde intereselor Europei, Greciei sau Ucrainei”, a adăugat preşedintele ucrainean.
  • Oraşul Sloviansk, viitoarea ţintă a forţelor ruse în estul Ucrainei, a fost  vizat de un bombardament „masiv”, a anunţat marţi primarul, făcând apel la locuitori să se pună la adăpost.
  • Parlamentul Rusiei a aprobat prima etapă a legilor care ar permite țării să treacă la o economie de război. Cele două proiecte de lege ar autoriza guvernul să oblige companiile să furnizeze armatei bunuri, iar angajații acestora să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează Reuters.
  • Rusia vrea să stabilească o legătură feroviară între regiunea sa sudică Rostov şi regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei
  • Finlanda și Suedia au semnat protocoalele de aderare la NATO. Stoltenberg: Acesta este cu adevărat un moment istoric
Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite