Rate mai mici și costuri reduse prin negociere cu banca. De la 1 aprilie cotația IRCC va scădea ușor

15 martie 2024, 22:24 (actualizat 15 martie 2024, 22:48)

Românii care au credite în lei, cu dobandă variabilă, vor plăti rate ceva mai mici. De la 1 aprilie, cotaţia indicelui de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor, „IRCC”, va scădea uşor. Între timp, tot mai mulţi clienţi ai băncilor, cu probleme financiare, au obţinut prin negociere eliminarea unor comisioane sau trecerea la dobandă fixă.

De la 1 aprilie, cotația Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor va scădea de la 5,97%, cât este în prezent, la 5,90%.

E prima scădere a IRCC din ultimele luni.

De exemplu, pentru un credit de tipul „Noua Casă”, în valoare de 50.000 de euro, pe 30 de ani, rata ar urma să fie mai mică cu aproximativ 12 lei.

Economiștii au făcut calcule și, pe baza cotațiilor actuale, IRCC ar urma să scadă, din nou, la 5,83%, de la 1 iulie.

Și cotația indicelui Robor la 3 luni e în scădere.

Irina Chițu, analist financiar: Ușor, ușor scad indicii bancari. Dar scăderea este foarte mică. Și, așa cum estimam încă de la începutul anului, dobânzile vor rămâne cam la acest nivel cam tot anul.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: Cotația indicelui Robor la 3 luni a scăzut în ultima perioadă și s-a apropiat de cea a IRCC. A ajuns la 6,07%, cel mai mic nivel din ultimul an și nouă luni.

Între timp, sute de consumatori au depus cereri la Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar pentru a obține rate mai mici, prin negociere, cu băncile și IFN-urile.

De la începutul anului, instituțiile de credit au aprobat 140 de dosare, mai multe decât în perioada similară a anului trecut.

Liviu Fenoghen, director, Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar: Reprezintă eliminări sau diminuări de comisioane, micșorarea ratei de dobândă, ajustări inclusiv din principal atunci când este nevoie. Au obținut amânări la plata unor rate, mai ales când situația dificilă prin care treceau era una temporară. Trebuie să fie un motiv justificat pentru a întra într-o asemenea negociere.

Valoarea medie a beneficiilor obținute de un consumator, prin negociere cu băncile, a fost de 5.000 de euro, anul trecut, arată statisticile instituției.

Procedura de soluționare amiabilă a litigiilor cu instituțiile de credit este gratuită și durează, în medie, o luna.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite