Rate mai mici prin negociere cu banca. Analiștii ne recomandă să ne facem bine calculele, dacă luăm un credit
Cu venituri modeste și cheltuieli din ce în ce mai mari din cauza prețurilor ridicate, românii au ajuns să se împrumute tot mai mult la bănci și la IFN-uri. Odată ce a crescut nivelul datoriilor, a început să crească și numărul restanțierilor. Anul trecut, cei care au negociat condiții mai avantajoase de plată au fost cu peste 40% mai mulți, în comparație cu 2023.
Cătălin Deacu, jurnalist TVR: Românii s-au împrumutat, anul trecut, tot mai mult de la bănci pentru diverse nevoi personale. De exemplu, în luna decembrie, volumul total al creditelor de cosum a urcat la 77 de miliarde de lei. Creditele de consum au ajuns să reprezinte aproximativ 40% din totalul împrumuturilor, arată datele Băncii Naționale.
Creditarea a atins cel mai mare ritm anual de creștere, în decembrie. Sunt mai multe motive, spun oamenii:
Nu ne mai ajung banii de facturi, de mâncare, de utilități și suntem nevoiți să ne împrumutăm.
Toate s-au scumpit. Și noi salarii, zero.
Și eu mă gândesc înainte de a achiziționa ceva dacă este bine să plătesc cash sau în avans și pe urmă în rate.
Odată cu împrumuturile tot mai mari a început să crească și numărul restanțierilor.
Peste 1.000 de clienți au reușit, însă, să negocieze cu băncile condiții mai avantajoase de plată, anul trecut. Numărul lor a crescut cu aprope 42% față de 2023, potrivit Centrului de Soluționare Alternativă a Litigiilor în Domeniul Bancar.
Alexandru Păunescu, preşedinte, Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Sectorul Bancar: Înseamnă o reducere a comisionului, o reducere a marjei de dobândă a băncii, o rescadențare, o reeșalonare sau chiar o diminuare a soldului.
Beneficiul mediu obținut pentru fiecare client prin metoda concilierii a fost de aproximativ 3.000 de euro.
Liviu Fenoghen, director general, Centrul de Soluţionare Alternativă a Litigiilor în Sectorul Bancar: Ne așteptăm la o creștere. Anul trecut aveam o medie de 69 de cereri pe săptămână. În primele cinci săptămâni ale acestui an aveam o medie de 90 de cereri pe săptămână.
Analiștii ne recomandă să ne facem bine calculele, dacă luăm un credit, mai ales că e de așteptat ca dobânzile să rămână ridicate.
Irina Chiţu, analist financiar, director general, FinZoom.ro: Dacă putem să economisim pentru ceea ce vrem să cumpărăm este soluția cea mai bună. Un credit vine și cu costuri suplimentare și este o povară pe care o duci cu tine câțiva ani.
Procedura concilierii cu banca sau cu IFN-ul este gratuită. Beneficiarul trebuie să demonstreze, însă, că are un motiv bine întemeiat pentru care nu mai poate plăti ratele la credit, la valoarea lor actuală.