RAR auto-pass, certificat obligatoriu pentru vânzarea mașinilor second hand
Obligaţii noi pentru românii care vor să vândă un autoturism. Din acest an, pe lista documentelor obligatorii A mai apărut unul.
Vânzarea mașinii, de altfel un proces destul de simplu se va schimba radical. Și asta pentru că vânzătorii vor fi obligați să ofere cumpărătorului și un RAR auto-pass.
Certificatul conține mai multe detalii despre mașină, cum ar fi reparații, întreținere și inspecție, numărul de kilometri, date extrase dintr-un registru electronic al istoricului vehiculelor rutiere înmatriculate în România. Conform legii, cine vinde o mașină second-hand are obligația de a furniza cumpărătorului un certificat RAR Auto-Pass, valid pentru vehiculul respectiv, care este valabil timp de 60 de zile de la data emiterii.
Documentul se obține de la Registrul Auto Roman. Cum se obține acest document? Ei, bine, în primul rând aveți nevoie să faceți o cerere pe care să o depuneți la RAR. Cererii i se atașează o o copie electronică a actului de identitate. De asemenea, solicitantul va trebui să precizeze numărul de identificare și seria cărții de identitate a vehiculului pentru care se solicită certificatul RAR Auto-Pass.
Vestea bună este că va exista din luna mai o aplicație prin care puteți face acest lucru. Aplicația RAR Auto-Pass va fi gata undeva în luna mai și va fi distribuită către toate entitățile care vor completa în aceasta, datele necesare eliberării certificatului RAR Auto Pass – service-uri, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, producătorii de vehicule rutiere, anunță Registrul Auto Român.
În aceste condiții, RAR susține că va elibera acest certificat auto-pass din luna decembrie. Pentru că are nevoie de timp pentru aplicație și și tot ce înseamnă adunarea de date. Avem mare nevoie de acesta aplicație dacă ne uităm la cum arată piața second hand în România.
Potrivit unui studiu făcut de o platforma auto, una din 5 mașini rulate, verificate prin intermediul acestei platforme, are kilometrajul dat înapoi. Potrivit aceluiași studiu, România are una dintre cele mai puțin transparente piețe auto, ocupând locul 20 din 23 de țări verificate.