Vineri 23 mai 2025 | București 15˚C / Senin

Raport: Întreaga populație din Fâșia Gaza se confruntă cu niveluri critice de insecuritate alimentară, în timp ce riscul de foamete crește în fiecare zi

21 decembrie 2023, 20:06

Întreaga populație de 2,3 milioane de locuitori din Gaza se confruntă cu un nivel de criză alimentară, iar riscul de a ajunge la foamete crește pe zi ce trece, a declarat un organism sprijinit de ONU într-un raport publicat joi, potrivit Reuters.

Proporția de gospodării din Gaza afectate de niveluri ridicate de insecuritate alimentară acută este cea mai mare înregistrată vreodată la nivel global, potrivit unui raport realizat de Clasificarea integrată a fazelor de securitate alimentară (IPC).

Situația umanitară din Gaza s-a deteriorat rapid de când Israelul a început o operațiune militară majoră la 7 octombrie, cu lovituri aeriene intense și o ofensivă terestră care a devastat zone întinse din enclavă de atunci, ca răspuns la o incursiune șocantă și mortală în Israel a militanților din gruparea Hamas, aflată la putere în Gaza.

Camioanele care aduc ajutoare din Egipt au livrat alimente, apă și medicamente, însă Organizația Națiunilor Unite afirmă că această cantitate de alimente reprezintă doar 10% din necesarul pentru locuitorii teritoriului, majoritatea fiind strămutați.

„Există un risc de foamete și acesta crește cu fiecare zi în care persistă sau se agravează situația actuală de ostilități intense și acces umanitar restricționat”, a declarat IPC pentru Gaza.

Distribuirea ajutoarelor în Gaza a fost îngreunată de operațiunile militare, de inspecțiile ajutoarelor cerute de Israel, de întreruperile de comunicații și de lipsa de combustibil.

Unii locuitori disperați din Gaza au sărit pe camioanele cu ajutoare pentru a încerca să pună mâna pe puținele provizii de alimente și alte bunuri. Au fost raportate cazuri de locuitori care au mâncat carne de măgar și pacienți emaciați care căutau ajutor medical.

IPC, elaborat de un parteneriat care include agenții ale ONU și ONG-uri, stabilește standardul global pentru determinarea gravității unei crize alimentare folosind un set complex de criterii tehnice.

În Sudan, IPC estimează că războiul a dus aproximativ 37% din populație în faza 3, sau în situații de criză, iar 10% din populație se confruntă cu faza 4, de „urgență”.

În Sudanul de Sud, IPC a constatat că 46% din populație s-a confruntat cu niveluri de criză a foametei în ultimele luni, în timp ce în Afganistan estimarea a fost de 29%.

Cea mai extremă avertizare a IPC este faza 5, care are două niveluri, catastrofă și foamete.

Foametea a fost declarată doar de două ori în ultimii 12 ani, în unele zone din sudul Somaliei în 2011 și în unele zone din Sudanul de Sud în 2017.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite