Raport al Institutului de Sănătate Publică: În 15 la sută dintre cazurile COVID din ultima săptămână a fost depistată sub-varianta BA.5

În săptămâna 27 iunie – 3 iulie (săptămâna 26) au fost depistate prin secvențiere 143 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron. Dintre acestea, în 21 de cazuri a fost depistată sub-varianta BA.5.
În total, în România au fost depistate prin secvențiere 6.264 de cazuri cu Omicron, iar în 58 de cazuri a fost depistată sub-varianta BA.5 (adică 0,93 la sută din totalul cazurilor secvențiate).
Conform datelor INSP, mutația Omicron este dominantă de 22 de săptămâni.
Ministerul Sănătății a prezentat, la începutul săptămânii, cele două scenarii privind evoluția pandemiei de coronavirus în România: în primul scenariu, un vârf al pandemiei ar urma să fie atins în 7-10 august, iar în al doilea scenariu, în perioada 14-21 august.
În primul scenariu, în săptămâna 31 iulie-7 august, România ar urma să raporteze peste 30.000 de cazuri de COVID pe săptămână, adică peste 4.200 de cazuri noi pe zi, iar creșterea semnificativă urmând să înceapă din săptămâna 29 (adică 24 iulie). În scenariul al doilea, creșterea semnificativă ar urma să înceapă după 7 august, iar, în săptămâna 21-28 august, s-ar putea înregistra până la 70.000 de cazuri de COVID pe săptămână, adică o medie de 10.000 de îmbolnăviri pe zi.
În 28 iunie, subvariantele BA.4 și BA.5 ale Omicron au reprezentat 50 la sută din cazurile noi de COVID confirmate în SUA, potrivit Centers for Disease Control and Prevention (CDC), citat de Reuters.
Subvariantele BA.4 și BA.5 au fost identificate în Africa de Sud în lunile ianuarie-februarie 2022. Din datele prezentate până la jumătatea lunii iunie, cele două subvariante reușesc să eludeze anticorpii obținuți fie prin vaccinare, fie prin trecerea prin boală. Sunt subvariante mult mai contagioase decât mutația Omicron, însă, potrivit datelor disponibile din Africa, spitalizările și decesele au fost mai puține față de cele provocate de mutația Omicron, potrivit Time.