Grupare infracţională, coordonată din închisoare de Albert Balint, fiul lui Sile Cămătaru. Membrii familiei aduceau droguri în penitenciar
Drogurile care au ajuns în închisoare – cocaină, heroină, cannabis, erau aduse de aparţinători pentru consumul membrilor familiei Balint aflaţi în detenţie, cât şi pentru alţi deţinuţi de la Jilava.
În acest caz, drogurile care nu sunt mai mari decât un bob de fasole, sunt puse în niște folii speciale care nu se deteriorează. Acestea erau puse în mâncarea gătită care era adusă deținuților de către membrii familiei.
O altă metodă de introducere a drogurilor în penitenciar era aceea a plasării acestora în puncte de lucru: când unii deținuți ieșeau să muncească, știau unde merg. Acolo erau ascunse anumite cantități mici de droguri.
La Penitenciarul Jilava, se construiește un nou corp de clădire și, în contextul acestui șantier, ar fi existat anumite complicități legate de ascunderea acestor droguri în anumite materiale de construcții sau în anumite utilaje.
Procurorii, împreună cu ofițerii de poliție judiciară, au pus în aplicare 12 mandate de percheziție domiciliară, inclusiv în incinta unei unități de penitenciar. Cauza vizează, printre altele, infracțiuni de trafic de droguri de risc și mare risc, în formă continuată și conducerea unui vehicul sub influența unor substanțe psihoactive, respectiv trafic de persoane, spălare a banilor și deținere de droguri .
Începând din 2022, trei suspecți au constituit un grup infracțional organizat, la care au aderat ulterior alte șase persoane, care au acționat, pe raza municipiului București și a județului Ilfov, în vederea comiterii infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc.
Din probele administrate a rezultat că liderul grupului, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, a coordonat activitățile membrilor cu privire la procurarea și introducerea în interiorul penitenciarului a unor cantități de canabis și cocaină, destinate atât consumului propriu, cât și comercializării către alte persoane încarcerate.
Ministrul Justiției susține au fost identificate scăpări în lege care au permis până acum traficarea stupefiantelor în penitenciare prin metoda scrisorilor impregnate. Recunoaște însă că mai sunt și alte breșe.
Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei: Un lucru care cred că va împiedica introducerea drogurilor în penitenciare e acea verificare a corespondenței, în acord cu noile modificări din regulament. S-a constatat că aceasta este breșa prin care se introduceau droguri în penitenciar, nu e singura.
Atenție, dacă aveți cunostință despre o persoană care are probleme din cauza consumului de droguri, puteţi apela gratuit telverde al Agenţiei Naţionale Antidrog, 0800 8 700 700.