R. Moldova: Pene de curent în Transnistria după oprirea gazului rusesc
Regiunea separatistă pro-rusă Transnistria a anunţat sâmbătă noi întreruperi în furnizarea energiei electrice pentru populaţie, după ce Ucraina a oprit tranzitul gazului rusesc şi compania rusă Gazprom a refuzat să furnizeze Republicii Moldova gaz pe o rută alternativă din cauza unei dispute cu Chişinăul asupra unei datorii, relatează Reuters şi AFP.
Daniela Danilova, de la TVR MOLDOVA, transmite: Este a doua zi în care mai multe localități din regiunea separatistă transnistreană au fost deconectate temporar de la energie electrică. Astăzi întreruperile au fost de 3 ore, dar mâine ar putea fi de 4 ore. Așa-zisele autorități din stânga Nistrului spun că recurg la această măsură pentru că localnicii consumă mai mult decât poate produce centrala electrică din zonă.
Și brutăria din Râbnița, care cocea aproximativ 2 tone de pâine pe zi, nu mai funcționează după ce a fost oprit gazul. Presa locală scrie că de la 1 ianuarie aproximativ 28 de persoane au cerut ajutor la centrele de cazare temporară, care sunt încălzite. Au fost înregistrate și cinci incendii din cauza nerespectării regulilor de siguranță la exploatarea sobelor.
Regiunea transnistreană a renunțat pe timp de noapte și la iluminatul stradal. Oamenii de acolo spun că încearcă să facă față condițiilor actuale cum pot. Am discutat cu directorul liceului teoretic Alexandru Cel Bun, din Tighina, care ne-a confirmat că situația în zonă este îngrijorătoare. Între timp, Tiraspol Transgaz a refuzat ajutorul oferit de Energocom și MoldovaGaz pentru a putea cumpăra gaze naturale din Europa.
Pentru Reuters, premierul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova se confruntă cu o criză de securitate după ce regiunea transnistreană a închis fabricile, a restricționat încălzirea centralizată și a impus întreruperi periodice de curent.
Și analistul politic Nicolae Negru consideră că această crize a fost creată artificial de Moscova pentru a destabiliza situația pe ambele maluri ale Nistrului.
Reamintim că pe 1 ianuarie, regiunea transnistreană a rămas fără gaze după ce compania rusă Gazprom a oprit furnizarea. În aceeași situație sunt și localitățile din zona de securitate controlată de autoritățile constituționale de la Chișinău. Așa-zisele autorități de la Tiraspol au refuzat ajutorul umanitar oferit de guvernul de la Chișinău alături de partenerii de dezvoltare, constând în alimente, medicamente, combustibil, generatoare sau transportul bolnavilor la spitalele de pe malul drept al Nistrului.
Transnistria a închis deja de joi mai multe companii industriale din cauza lipsei de energie, iar vineri a impus primele întreruperi de curent pentru populaţie. Pentru sâmbătă, pana de curent a fost programată pe durata a trei ore, între 14:00 şi 17:00.
„Întreruperile de o oră nu sunt suficiente pentru a garanta securitatea sistemului de alimentare cu energie electrică”, a explicat liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski. „Specialiştii insistă ca, de mâine, (durata) întreruperii să fie mărită la patru ore”, adăugat el. Krasnoselski a mai spus că Transnistria dispune de rezerve de gaz pentru a acoperi 10 zile de consum energetic limitat în nord şi de două ori mai mult în sud. Dar el nu a vorbit despre planurile avute în vedere după acest interval de timp.
Pentru altor oficiali, centrala electrică de la Cuciurgan ar avea în prezent rezerve de combustibil alternativ gazului, respectiv cărbune şi păcură, dar care ar putea asigura aprovizionarea regiunii transnistrene pentru numai aproximativ 50 de zile.
În restul Republicii Moldova nu s-au înregistrat până acum întreruperi în furnizarea energiei electrice, datorită ajutorului din partea României şi impunerii unor măsuri drastice de reducere a consumului.
În afara Transnistriei, Republica Moldova nu mai primeşte direct gaze ruseşti de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în 2022, dar depinde pentru o mare parte din necesarul de energie electrică de centrala electrică de la Cuciurgan, situată în Transnistria. Această centrală produce energie electrică pe bază de gaz rusesc şi pe care o livrează guvernului Republicii Moldova la un preţ fix şi scăzut.
Ucraina a refuzat să mai prelungească după 31 decembrie 2024 contractul cu Gazprom privind tranzitul gazului rusesc către Europa, prin urmare aprovizionarea centralei de la Cuciurgan a încetat. În acelaşi timp, Gazprom refuză să livreze Republicii Moldova gaz printr-o rută alternativă din cauza unei dispute financiare cu Chişinăul asupra unei datorii, revendicate de compania rusă pentru suma de 709 milioane de dolari, din care guvernul moldovean recunoaşte numai o datorie de 8,6 milioane de dolari.