Punctajul minim necesar pentru intrarea în rezidenţiat rămâne la 60 la sută, anunță Ministerul Sănătății
UPDATE Ministerul s-a răzgândit după ce a primit rezultatul consultării a 1500 de studenți mediciniști. 90 la sută nu sunt de acord cu creșterea pargului de admitere. Autoritățile au avut în vedere ridicarea nivelului de selecție a candidaților.
Stirea inițială:
Punctajul minim de intrare în rezidenţiat ar putea fi majorat cu doar o lună înainte de susţinerea examenului. Scopul e ridicarea nivelului de selecție a candidaților. Absolvenţii contestă măsura și spun că din nou vor rămâne câteva sute pe dinafară, în condițiile unei mari crize de medici în țară. Deficitul trebuie însă altfel corectat, consideră Colegiul Medicilor.
Până acum, absolvenţii de Medicină promovau examenul de rezidențiat dacă răspundeau corect la cel puțin 60 la sută din cele 200 de întrebări de tip grilă. Din acest an, Ministerul Sănătății vrea 65 la sută acest procent.
Liviu Șerban, absolvent de Medicină: Mi se pare o încercare a Ministerul Sănătății și UMF-urilor să justifice incapacitatea lor de a oferi suficiente locuri de pregătire pentru viitorii rezidenţi. Dacă ai luat 600 sau 580 de puncte la examenul de rezidenţiat nu cred că e o diferență de la cer la pământ faţă de de cienva care a luat 800 de puncte.
Studenții s-au consultat, și peste 90% din 1500, nu sunt de acord cu această creștere a notei minime, pe motiv că examenul evaluează doar nivelul de informaţii însuşite dintr-o bibliografie diferită de materiile de studiu. Ei cred că măsura va determina şi mai mulți tineri să plece să lucreze în străinătate.
Sorina Băiașu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor în Medicină: Ar însemna undeva la 700 de studenţi care nu ar promova examenul de rezidenţiat şi ar rămâne şomeri, din nefericire. Avem nevoie de medici, sunt mai multe specialităţi relevante care rămân neocupate.
Deficitul de medici nu poate fi însă acoperit prin numărul celor care intră în rezidenţiat, susţine expertul în politici de sănătate Sorin Paveliu.
Sorin Paveliu, expert în politici de sănătate publică: Este clar că trebuie umblat la regulile de ocupare a posturilor, eventual la o limitare a numărului de posturi care poate fi ocupat într-o anumită perioadă de timp într-un oraş universitar.
Provocarea este alta, spune președintele Colegiului Medicilor: 2 treimi din cei care vor termina rezidenţiatul vor pleca să profeseze în alte țări.
Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România: Nu modalitatea de examen reprezintă problema. Nu din cauza asta nu avem medici. Problema este atractivitatea locului de muncă. Nu scăzând pragul de admisie în rezidenţiat rezolvăm această problemă. Nu având mai mulţi rezidenţi rezolvăm problema, ci rezolvăm problema punctual: de ce nu avem medici într-o anumită localitate, într-un anumit spital.
Creșterea punctajului minim este în dezbatere până pe 16 octombrie. Iar examenul de rezidenţiat se va da pe 20 noiembrie.