Publicațiile Meduza și Mediazona susțin că au descoperit numărul adevărat al soldaților ruși uciși în Ucraina

Analizând rapoartele existente despre necrologurile publicate, datele de mortalitate de la Serviciul Federal de Statistică de Stat și înregistrările extinse din Registrul Național de Moșteniri, între 40.000 și 55.000 de bărbați ruși cu vârsta sub 50 de ani au murit luptând în Ucraina până la 27 mai 2023. Dacă luăm în calcul și numărul de bărbați răniți atât de grav încât nu s-au mai întors la serviciul militar, numărul total de victime ale Rusiei se ridică la cel puțin 125.000 de soldați, pe baza calculelor Meduza și Mediazona. Această cifră nu include soldații dispăruți sau capturați sau cetățenii ucraineni care luptă cu forțele proxy rusești cu sediul în Donețk și Lugansk.
În 15 luni de lupte (de la 24 februarie 2022 până la sfârșitul lunii mai 2023), în Ucraina au murit de trei ori mai mulți soldați ruși decât au murit trupele sovietice în cei 10 ani de război din Afganistan. În Ucraina au fost uciși de nouă ori mai mulți soldați decât în primul război ruso-cecen, între 1994 și 1996. Cifrele prezentate mai jos sunt remarcabile nu doar pentru că semnifică zecile de mii de oameni pe care Vladimir Putin i-a trimis să moară într-un război de agresiune, ci și pentru că autoritățile s-au străduit neobosit să ascundă adevăratele și crescândele costuri ale invaziei pentru rușii înșiși.
Decese greu de găsit
Un ordin prezidențial clasifică informațiile despre victime, iar agențiile de poliție rusești pun în aplicare decretul executiv prin urmărirea penală a persoanelor care dezvăluie pe rețelele de socializare când sunt uciși soldați ruși în Ucraina. În timp ce Ministerul Apărării deține, fără îndoială, date precise despre propriile pierderi, oficialii nu au abordat subiectul din 21 septembrie 2022, când au afirmat că doar 5.937 de soldați ruși au fost uciși până la acel moment în „operațiunea militară specială”.
Uitând chiar și faptul că această declarație este acum mai veche de mai bine de nouă luni, nu există niciun motiv pentru a accepta cifrele de pierderi ale armatei ruse; în război, orice parte exagerează pierderile inamicului și le minimalizează pe ale sale. Distorsionarea motivată întunecă, de asemenea, informațiile furnizate de oficialii ucraineni și de sursele de informații occidentale care vorbesc cu agențiile de presă.
Până în prezent, cele mai fiabile informații publice disponibile cu privire la pierderile reale ale Rusiei în război există într-o bază de date creată de monitori independenți care colaborează cu jurnaliști de la Mediazona și BBC pentru a urmări decesele în luptă menționate în ziarele locale și pe rețelele de socializare („necrologuri”). La momentul redactării acestui articol, această echipă de voluntari și reporteri a colectat date care arată că aproape 27.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina.
Aceasta, bineînțeles, surprinde doar o fracțiune din oamenii pe care Moscova i-a trimis să moară. Din diverse motive, inclusiv teama de urmărire penală, mulți prieteni și rude nu scriu niciodată în public despre o persoană dragă ucisă în Ucraina. În plus, baza de date cu necrologuri numără doar cetățenii ruși, dar și cetățeni străini luptă în armata rusă, inclusiv mii de soldați mobilizați în unitățile proxy ale autoproclamatelor „republici populare” din Luhansk și Donețk. Un alt obstacol în calea monitorizării este faptul că Rusia a eliberat un număr mare de deținuți din închisori pentru a lupta în Ucraina, ale căror decese este mult mai probabil să nu fie raportate online și în presa de știri.
Ce este nou la acest raport?
Jurnaliștii de la Meduza și Mediazona au obținut acces la o bază de date restrânsă, dar neclasificată, de cazuri de moștenire și am comparat tendințele din aceste date cu cele evidente atât în datele demografice disponibile în mod public, cât și în rapoartele anterioare privind necrologurile publicate. Înregistrările pe care le-am primit includ peste 11 milioane de cazuri individuale începând cu 2014, iar fiecare cerere de moștenire indică numele complet al persoanei decedate, datele nașterii și ale decesului, data la care a fost deschis dosarul de succesiune și alte informații. Înregistrările de aici nu sunt exhaustive, dar dimensiunea mare a eșantionului face ca datele să fie reprezentative, ceea ce este important pentru această analiză. Cazurile incluse în baza de date au fost deschise între 2014 și mai 2023.
Analiza noastră axată pe aceste dosare de succesiune a identificat tendințe în ceea ce privește decesele militarilor ruși care completează constatările anterioare, adăugând informații mai granulare care fac posibilă estimarea mai fiabilă a numărului total de soldați ruși uciși, începând cu sfârșitul lunii mai 2023. Estimăm că acest număr este de aproximativ 47.000 de bărbați.
Colaborarea cu Registrul de succesiuni din Rusia
În setul de date consultat, Meduza și Mediazona au constatat că marea majoritate a cererilor de moștenire (peste 90 %) au fost depuse în termen de șase luni de la decesul unei persoane, ceea ce este logic, deoarece moștenitorii care așteaptă mai mult trebuie să treacă prin sistemul judiciar din Rusia.
Comparând numărul de cazuri de moștenire din eșantionul din Registrul de succesiuni cu mortalitatea totală în Rusia pentru diferite grupe de vârstă în rândul bărbaților și femeilor, s-a constatat, în medie, că au fost înregistrate cereri de moștenire pentru 30-70% din toate persoanele decedate. Ponderea fluctuează atât de mult deoarece persoanele mai în vârstă sunt mult mai predispuse să aibă proprietăți pentru cazurile de moștenire.
După cum s-a menționat mai sus, o echipă de voluntari care lucrează cu jurnaliștii de la Mediazona și BBC pentru a monitoriza necrologurile și înmormântările a colectat date care arată că aproape 27.000 de soldați ruși au fost uciși în Ucraina. Dar cât la sută din toți soldații ruși uciși acoperă de fapt această abordare?
Pentru a răspunde la această întrebare cu ajutorul bazei de date Probate Registry, Meduza și Mediazona au împrumutat instrumente analitice concepute pentru a studia excesul de mortalitate în timpul epidemiilor, al dezastrelor naturale și al altor evenimente în masă în țările în care datele oficiale sunt considerate nesigure. În timpul pandemiei de coronavirus, raportarea de către Rusia a deceselor legate de COVID-19 a fost pusă la îndoială pe scară largă, ceea ce i-a determinat pe jurnaliști să speculeze cu ajutorul excesului de mortalitate.
În comparație cu pandemia, o diferență esențială în cazul invaziei Rusiei în Ucraina este că sunt aproape exclusiv bărbați care mor în luptă. De fapt, din cele aproape 27.000 de decese identificate de Mediazona și BBC, se știe că au fost ucise doar patru femei. Controlând aceste variații, există o creștere semnificativă a mortalității în timpul războiului în rândul bărbaților, pe care Meduza și Mediazona o interpretează ca fiind rezultatul pierderilor de pe câmpul de luptă. În timp ce factori indirecți, cum ar fi creșterea numărului de infracțiuni violente sau sinucideri, ar fi putut cauza o parte din aceste cazuri, tendințele pe termen lung sugerează că războiul este de vină în mod covârșitor.
Deși o lege federală care ridică vârsta maximă a soldaților ruși sub contract la 65 de ani a intrat recent în vigoare la 24 iunie 2023, cincizeci de ani a fost limita de vârstă pentru soldații de rând și pentru ofițerii sub gradul de colonel în perioada analizată de cele două publicații. De asemenea, bărbații cu vârsta peste 50 de ani reprezintă mai puțin de cinci procente din totalul deceselor menționate în necrologuri, după cum au raportat Mediazona și BBC. Ținând cont de acest lucru și de alte constrângeri statistice, studiul se limitează la bărbații mai tineri de 50 de ani.
Utilizarea cazurilor de moștenire pentru a determina câte dintre decesele Rusiei în Ucraina sunt reflectate în necrologurile raportate:
Pasul unu: Calcularea totalurilor săptămânale pentru cazurile de moștenire în funcție de diferite grupe de vârstă, ținând cont de faptul că cele mai multe înregistrări se încadrează într-o fereastră de șase luni după decesul unei persoane.
Pasul doi: Utilizarea tendințelor pe termen lung pentru a calcula excesul de cazuri de moștenire în rândul bărbaților, controlând cauzele străine de deces, și anume COVID-19, prin comparație cu mortalitatea așteptată în rândul femeilor.
Pasul trei: Identificarea multiplicatorului („coeficientul special”) pentru fiecare grupă de vârstă pentru a determina câte decese au avut loc în realitate pentru fiecare caz de moștenire înregistrat. (De exemplu, s-au găsit înregistrări succesorale pentru doar 60 la sută dintre bărbații cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani care au fost numiți în necrologuri la începutul războiului).
Pasul patru: Luarea în considerare a modului în care forțele armate ale Rusiei s-au schimbat din punct de vedere demografic pe parcursul războiului.
Deci, ce se întâmplă atunci când rulăm cifrele pentru tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani? (Acest grup se potrivește perfect metodologiei Meduza-Mediazona, având în vedere numărul relativ mic de decese pe timp de pace). Înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei, între 2014 și 2021, Meduza-Mediazona au urmărit aproximativ 11 cazuri noi de succesiune deschise pe săptămână pentru femeile din această grupă de vârstă și o medie de 32,8 pentru bărbați. În prima săptămână de la invazie, numărul mediu de cazuri deschise pentru bărbați a crescut vertiginos la 117 (de patru ori mai mare decât înainte), în timp ce pentru femei a rămas constant la 16 cazuri.
Luând în considerare tendințele pe termen lung, schimbările sezoniere și numărul de femei ale căror decese au fost raportate în registrele succesorale între 28 februarie și 6 martie 2022, așteptarea pe timp de pace pentru noile cazuri de moștenire pentru acești bărbați a fost de 33,8 cazuri, ceea ce ne lasă cu peste 80 de cazuri de moștenire în exces. Având în vedere constatarea noastră conform căreia cazurile de moștenire sunt deschise aproape 60% din timp atunci când soldații de aceste vârste sunt uciși (și ținând cont de tendințele pe termen lung cu cazuri care sunt deschise mult mai târziu), am calculat un multiplicator de 1,73, ceea ce plasează mortalitatea în exces a acestui grup la 155 de persoane pentru săptămâna respectivă.
Numărul de noi cazuri de succesiune deschise pentru bărbați din diferite grupe de vârstă (chiar și pentru bărbați mai în vârstă) a crescut de două ori în setul nostru de date, mai întâi în toamna anului 2022, după ce Rusia a instituit o „mobilizare parțială” și apoi din nou după ce forțele armate au accelerat recrutarea deținuților din închisori.
Independent de aceste calcule, Meduza-Mediazona au solicitat, de asemenea, informații de la Serviciul Federal de Statistică de Stat al Rusiei (Rosstat) cu privire la decesele înregistrate între 2016 și 2022 în rândul bărbaților, femeilor și diferitelor grupe de vârstă.
Mai exact, 7.591 de bărbați din acest grup au murit în 2022, față de doar 1.589 de femei. Având în vedere tendințele de dinainte de război, numărul preconizat de decese în rândul bărbaților era de 4.449 (numărul de femei decedate înmulțit cu raportul preconizat între bărbați și femei, sau 1.589 x 2,8). Ca urmare, Meduza-Mediazona au calculat că rata de mortalitate în exces a acestor bărbați este de 3.142 (7.591 – 4.449). Repetând aceste calcule cu grupele de vârstă cuprinse între 15-19 ani și până la 45-49 de ani, Meduza-Mediazona estimează că mortalitatea excesivă totală pentru acești bărbați în 2022 a fost de 24.000.
Ce aflăm prin compararea datelor Rosstat, a înregistrărilor din Registrul succesoral și a necrologurilor raportate de soldați?
Metoda concepută de Meduza-Mediazona pentru a interpreta datele indirecte (cazuri de moștenire) este un mijloc fiabil de estimare a mortalității excesive în rândul grupului demografic care cuprinde majoritatea deceselor militare rusești din Ucraina. Dacă funcționează pentru 2022, poate fi folosită și pentru a calcula excesul de mortalitate și în 2023, chiar dacă m Meduza-Mediazona nu dispun de date Rosstat pentru această perioadă de timp.
Compararea datelor Rosstat și a cazurilor de moștenire cu necrologurile raportate de soldați arată că ponderea bărbaților care mor în Ucraina și ale căror decese devin de notorietate publică variază foarte mult în funcție de diferitele grupe de vârstă. De exemplu, până la sfârșitul anului 2022, monitorii care lucrează cu Mediazona și BBC au documentat decesul a 14.119 soldați – aproximativ 58% din cele 24.000 de decese care au fost calculate folosind cazurile de succesiune și mortalitatea excesivă. În rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani, cu toate acestea, monitorii au constatat aproape toate decesele în exces calculate. Dar necrologurile publicate au surprins mai puțin de jumătate din decesele în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 35 și 39 de ani reflectate în datele de la Rosstat și în baza de date cu cazuri de succesiune. Cu alte cuvinte, atunci când încearcă să vadă câte necrologuri au fost găsite pentru a estima numărul real de decese militare (raportul dintre decesele cunoscute și decesele reale), analiștii trebuie să ia în considerare vârsta morților descoperiți.
Probleme în numărarea soldaților ruși dispăruți în misiune
Spre deosebire de Ucraina, Rusia nu are un registru public pentru soldații dispăruți. (În Ucraina, numărul total de soldați dispăruți în misiune era de 23.000 în iunie 2023.) Mulți combatanți ruși uciși ale căror corpuri nu au fost niciodată recuperate și/sau transferate acasă nu au apărut până de curând în statisticile publice privind mortalitatea. Nu există certificate de deces pentru acești oameni, nu sunt înregistrați în datele Rosstat și nu lasă urme în registrele succesorale.
Oficialii ucraineni au afirmat în repetate rânduri că dețin corpurile nerevendicate a „zeci de mii” de soldați ruși, deși aceste informații nu au fost coroborate. Există, desigur, date care circulă despre soldații ruși dispăruți în misiune, dar acestea sunt departe de a fi exhaustive. De exemplu, jurnaliștii de la Novaia Gazeta care au studiat mesajele postate pe rețelele de socializare (de la rudele care caută soldați dispăruți) au numărat numele a 1.365 de bărbați.
Dosarele interne ale armatei ruse confiscate și publicate de Direcția principală de informații din Ucraina prezintă, de asemenea, informații care ar putea identifica tendințele în materie de pierderi de vieți omenești pentru forțele armate ale Rusiei. Cel mai amplu set de date de acest tip a fost capturat de la Armata 1 de tancuri de gardă a Rusiei și publicat în mai 2022. Jurnaliștii de la Mediazona au remarcat că 34 dintre cei 61 de soldați care figurează în aceste documente ca fiind morți în misiune au fost menționați ulterior în necrologurile publicate. De asemenea, jurnaliștii au identificat 47 de cazuri de succesiune înregistrate pentru soldații menționați în documentele Armatei 1 de tancuri a Gărzilor, dintre care 43 au fost deschise după ce agenția ucraineană a publicat documentele. Cu alte cuvinte, există dovezi puternice care sugerează că aceste cifre „trofeu” privind numărul de victime sunt autentice.
Documentele Armatei 1 de tancuri a Gărzilor menționează, de asemenea, 44 de soldați dispăruți în misiune, dintre care unul a apărut ulterior ca prizonier de război. Pornind de la premisa că toți cei 43 de soldați MIA rămași au murit cu adevărat, am căutat în diverse arhive pentru a afla numele lor și am descoperit că mulți dintre ei au primit ulterior certificate de deces civile (probabil după ce corpurile lor au fost schimbate înapoi în Rusia). Acești oameni au apărut în cele din urmă în Registrul de succesiune, deși cu întârzieri de depunere mult mai mari decât cererile de moștenire obișnuite. (Totuși, în ciuda acestor întârzieri mai mari de succesiune, ar fi greșit să se concluzioneze că toate cazurile de moștenire întârziate semnifică cereri pentru soldații care figurează ca dispăruți).
Dintre cei 61 de morți în misiune și 44 de dispăruți în misiune din Armata 1 de tancuri de gardă, ponderea bărbaților găsiți în baza de date a Registrului de succesiuni este de două ori mai mare pentru soldații morți în misiune, ceea ce sugerează că Rusia nu a recuperat încă trupurile a aproximativ jumătate dintre bărbații dați dispăruți.