Protestele transportatorilor și fermierilor au intrat în a șaptea zi. ”Rămânem în toată țara în stradă”. Protestatarii din stradă spun că nu se simt reprezentanți de participanții la discuțiile de la ministere

16 ianuarie 2024, 10:28 (actualizat 16 ianuarie 2024, 21:38)

Transportatorii şi fermierii rămân, deocamdată, în stradă, în ciuda discuţiilor şi declaraţiilor de la Ministerul Agriculturii. Mai mult, lista de revendicări a crescut în urma solicitărilor venite din teritoriu. La ministere au avut loc noi negocieri cu asociații de fermieri şi patronate din transporturi, dar protestatarii nu se simt reprezentanți de participanții la negocieri.

Marți seară, sunt din nou blocaje în portul Constanța. La poarta 7 sunt zeci de protestatari care au venit cu camioane și cu autoturisme pentru a bloca traficul. Au mai blocat porțile 9, 10 și 14. Nu toți protestatarii care și-au propus să ajungă în portul Constanța au și reușit. Unii au rămas pe Autostrada 4, alții au fost întorși din drum de autorități. Alții s-au plâns că au încercat să circule pe contrasens, iar polițiștii le-au întocmit dosare penale.

În Vama Siret este un protest amplu al fermierilor din Suceava și Botoșani, dar și al transportatorilor. Sunt 63 de tractoare care sunt parcate pe cel puțin două dintre benzile din punctul de trecere a frontierei dintre România și Ucraina. Sunt acolo de peste 24 de ore.

Prin acel punct de trecere circulă doar autoturismele și mașinile de transport persoane. Protestul nu permite TIR-urilor din Ucraina să intre în țară. Ucrainenii au propria variantă de protest pe teritoriul țării lor din această cauză. Sunt deja discuții, a precizat prefectul din Suceava pentru Știrile TVR, pentru ca persoanele din zonă să oprească protestul.

A fost făcută și o solicitare către Primăria Capitalei ca în centrul Bucureștiului să fie organizat un protest masiv. Primarul Nicușor Dan a anunțat că nu a aprobat solicitarea protestatarilor, pentru că ar fi blocat întreaga circulație din București și că acest lucru nu e rezonabil. Solicitarea era pentru un protest care să înceapă vineri și să se încheie duminică, la care să participe 15 de mii de mașini în fața Palatului Victoria și pe străzile din jur

Fermierii din Arad au adus pământ cu buldozerele și l-au depus în fața primăriei Nădlac, iar cei din Oradea au blocat șoseaua de centură. Oamenii sunt hotărâți să nu renunțe la protest până când revendicările lor nu vor fi rezolvate.

Florin Ciurdariu, fermier: Suntem aici ca să protestăm, să fim vizibili. Nu se mai poate să continuăm în acest fel. Producem scump și vindem la jumătate de preț.

În portul Constanța, porțile de acces au fost blocate noaptea trecută sub privirile polițiștilor și jandarmilor. Șoferii de TIR care încercau să plece cu marfă au fost nevoiți să stea la cozi imense.

Proteste au fost și pe șoseaua ocolitoare a Brașovului. La nivel național, jandarmii au dat peste 250 de amenzi pentru tulburarea ordinii și liniștii publice.

În a 7-a zi de proteste, cei nemulțumiți au venit cu o nouă listă cu nu mai puțin de 76 de revendicări, semnată – poporul român. Apar acum și cereri surprinzătoare, precum eliminarea finanțării partidelor politice de la bugetul de stat, respectarea rezultatului referendumului privind reducerea numărului de parlamentari, o lege a ‘ursului’ și anularea dosarelor penale ale participanților la protest. Între timp, după discuțiile cu asociațiile de fermieri, ministrul Agriculturii anunță progrese și crede că protestul din stradă nu se mai justifică.

Florin Barbu, ministrul Agriculturii: Eu nu-i mai numesc fermieri ai României pe cei care stau în zona de Afumați. Aceștia sunt protestatari, nu sunt fermieri și vreau să fac un apel către toți fermierii din țară: să meargă acasă pentru că Ministerul Agriculturii a pus la dispoziție resursele necesare pentru ca în anul 2024 agricultura din România să fie una performantă. Cei de la Afumați nu sunt fermieri, ci sunt instigatori și protestatari. Ceea ce vor ei să facă, ceea ce vor ei să mai ceară în plus, lucru care nu a fost stabilit în acest proces verbal, din partea ministrului Agriculturii le urez multă sănătate și la mulți ani!

Dumitru Grigoreanu, reprezentant, Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne: Noi facem acest apel, dacă există crescători de vaci de carne în stradă care au alte nemulțumiri să ia legătura cu noi și vor fi prezenți în aceste grupuri de lucru.

Fermierii din stradă sunt însă revoltați.

Dănuț Andruș, reprezentant al fermierilor protestatari: Din păcate, am văzut că la agricultură s-a încercat o manipulare rușinoasă a ceea ce s-a întâmplat sâmbătă, în discuțiile de ieri. Nu ne dezicem de mediul asociativ, doar că nu putem juca la două capete.

Și premierul Marcel Ciolacu susține că aproape toate revendicările din agricultură au fost rezolvate.

Marcel Ciolacu, prim-ministru: Am încercat să înțeleg de unde au pornit aceste proteste. Din punctul meu de vedere, ca și prim-ministru, sunt îndreptățite. Aproape 99% din solicitările de la Ministerul Agriculturii s-au închis.

Au fost discuții și la Ministerul Transporturilor, unde patronatele din domeniu spun că au obținut unele concesii, însă nu atât încât să pună capăt protestului.

Vasile Ștefănescu, președinte COTAR: Cred că am ajuns la un consens benefic pentru transportul de persoane, de marfă, pentru toți cei care aducem 18% din PIB-ul României, chiar și pentru colegii noștri care manifestează în aceste zile.

Alin Crețu, președinte, Asociația Transportatorilor de Marfă, Bucovina: Nu au fost atinse toate punctele din toate solicitările noastre. O parte dintre transportatori chiar ne-au transmis că nu-i reprezentăm niciunul dintre noi.

Jumătate din acciza la motorină ar putea fi recuperată de firme, spune premierul, iar prețurile la RCA ar trebui plafonate încât să fie evitate noi falimente în piața asigurătorilor.


Protestatarii spun că au lucrat la lista revendicărilor care vor fi prezentate public înainte de a fi trimise la guvern. Mesajul lor a fost că rămân împreună și vor continua protestele până la rezolvarea tuturor revendicărilor. Protestatarii au cerut ministrului de Interne să oprească ”obstrucționarea protestelor” și au subliniat că sunt pașnici.

Potrivit reprezentanților protestatarilor, revendicarea legată de prețul RCA nu a primit niciun răspuns. ASF-ul nu a prezentat nicio propunere, niciun răspuns. ”În momentul de față nu avem niciun rezultat, doar un simplu acord din partea premierului că știe, a luat la cunoștință despre problemele noastre”, a spus reprezentantul transportatorilor.

Reiterăm mulţumirile noastre pentru deschiderea dialogului. Ne exprimăm speranţa că discuţiile vor conduce la măsuri eficiente pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi de muncă ale fermierilor şi transportatorilor din România. Vom continua protestele în mod paşnic şi civilizat, dezicându-ne de orice act de vandalism şi încălcare a legii. Vom continua până când vom vedea primul act normativ pentru găsirea unor soluţii aplicabile, pentru rezolvarea a cât mai multor probleme semnalate, soluţii pe care nu dorim să le vedem cu impact negativ din punct de vedere economic şi social, a spus fermierul Ionuţ Cercel.

La sediul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii a avut loc, marți, o întâlnire între ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, și reprezentanții Confederațiilor patronale și Federațiilor reprezentative ale transportatorilor rutieri.

Luni a fost haos din cauza protestelor declanșate de transportatori şi fermieri. La periferia marilor orașe, pe șoselele de centură, atmosfera a fost tensionată, iar mai mulți șoferi au stat blocați cu orele în trafic.

Deși polițiștii au organizat filtre și au încercat să-i blocheze pe protestatari să ajungă în orașe, unii au reușit să-i păcălească pe oamenii legii, iar mai multe bulevarde din țară au fost blocate de utilaje.

Negocierile cu Guvernul au eșuat din nou și spiritele s-au încins. Iar o soluție la problemele oamenilor nu se întrevede prea curând.

Protestatarii au blocat luni seară porțile prin care intrau și ieșeau camioanele prin portul Constanta. Acțiunea a fost supravegheată de polițiști și jandarmi. În timp ce protestatarii blocau porțile portului, șoferii de tir, care încercau să plece cu marfă, stăteau la cozi interminabile înainte de bariere.

Luni seară, după o întâlnire cu ministrul Agriculturii, reprezentantul Alianței pentru Agricultură și Cooperare, Marius Micu, a anunțat că multe solicitări ale fermierilor au fost agreate de ministru si probabil că vor decide să suspende orice iniţiativă de a efectua proteste până la ajungerea unui termen.

Totodată, reprezentanţii asociaţiilor agricole din sectorul vegetal au recomandat fermierilor din stradă să renunţe la proteste şi să aştepte termenele decise pentru implementarea măsurilor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă