Proteste în Georgia. Zeci de mii de oameni contestă legea agenţilor străini. Forțele de ordine au intervenit cu substanțe iritante
O nouă zi cu proteste în Georgia, unde zeci de mii de oameni contestă legea agenţilor străini, croită după legea similară din Rusia. Opoziţia se teme că puterea de la Tbilisi se pregăteşte, de fapt, să restrangă libertăţile acestui stat fost sovietic şi că această lege daunează cererii Georgiei de a adera la Uniunea Europeană.
Forțele de ordine s-au dezlănțuit în fața mulțimii care a protestat cu mâinile goale în fața dispozitivului impresionant de scutieri. Cel puțin 10 mii de oameni, mai mulți decât în ziua precedentă, s-au strâns în fața parlamentului ca să denunțe proiectul de lege al agenților străini aflat în dezbaterea legislativului.
Nika Melia, parlamentar al opoziţiei: Votează mână-n mână cu Putin ca să ne lase fără suveranitate. Vor să spunem NU independenţei şi de aceea georgienii, cu profesii diferite se adună în fiecare zi pe bulevardul principal.
Confruntările dintre manifestanți și forțele de ordine au început după ce acestea din urmă au tras în mulțime cu substanțe iritante. În câteva minute spațiul din fața parlamentului s-a eliberat, dar mulțimea s-a regrupat în spatele clădirii.
Nika Melia, parlamentar al opoziţiei: Ce pot spune e că georgienii nu se vor da bătuţi. Nici o şansă. Georgienii vor învinge interesele ruseşti.
Criticii au comparat proiectul de lege cu legislația rusă folosită de Kremlin pentru a reprima disidența. După invazia din 2008 a rușilor în urma căreia Osetia de sud a fost recunoscută de Moscova ca entitate statală, Rusia este văzută în Georgia ca inamic.
Giorgi Bekurashvili, protestatar: Sper să putem demonstra care este puterea oamenilor liberi. Nu vom renunţa şi sper că protestele îi vor face să retragă această lege inacceptabilă.
Puterea de la Tbilisi, acuzată de autoritarism și înclinații pro-ruse a dat ordin că manifestația să fie oprită și pentru asta scutierii au trecut la represalii arestând zeci de persoane într-o manieră brutală. Proiectul de lege trebuie să treacă de trei lecturi în parlament și de vetoul președintei, care se opune proiectului de lege și care este un critic al partidului de guvernământ Visul Georgian.
Ţările occidentale, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie şi Germania, au îndemnat Georgia să nu adopte proiectul de lege.