Protest al polițiștilor din penitenciare: Paza deținuților a fost asigurată în sistem de avarie, cu oameni din birouri, câțiva agenți și chiar cu deținuți

30 august 2023, 08:32

Zeci de polițiști ai penitenciarului Poarta Albă au protestat în fața instituției, la prima oră a dimineții. Oamenii nu au mai intrat la muncă pentru că și-au efectuat numărul minim de ore lucrate și chiar au lucrat suplimentar. În plus, polițiștii sunt nemulțumiți şi de condițiile de muncă.

Angajații din penitenciare mai spun că orele suplimentare nu le sunt plătite, doar primesc zile libere în contul acestora. Astfel s-a ajuns ca unii dintre ei să aibă zile de concediu de odihnă neefectuate încă din 2021. La toate acestea se mai adaugă și lipsa de personal: doar două treimi din posturi sunt ocupate.

Pe parcursul protestului, deținuții din penitenciarul Poarta Albă și din secția exterioară Valu lui Traian au fost păziți în sistem de avarie, de oameni din birouri și polițiștii care nu au efectuat numărul minim de ore de muncă în această lună.

O altă nemulțumire a protestatarilor este creşterea vârstei de pensionare. Lista cu revendicări este pe masa guvernanților, de la care oamenii așteaptă un răspuns.

Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor susține, într-un comunicat, că este deschisă la dialog cu angajații care protestează și ia toate măsurile pentru ca siguranță să fie menținută și să nu apară evenimente nedorite.

 

La Penitenciarul de Maxima Siguranta din Oradea, unde angajatii au anuntat ca nu vor mai face ore suplimentare timp de patru zile, s-a ajuns la o situatie ciudata: în postul de pază a fost  trimisa una dintre persoanele private de libertate ca sa supravegheze curtea.
Proteste sunt si la Penitenciarul din Targu Jiu. Si acolo, angajatii au acumulat zeci de ore in plus, neplatite, asa ca refuza sa  lucreze suplimentar.
Conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor sustine, într-un comunicat, ca este deschisă la dialog cu angajatii care protesteaza si promite masuri pentru ca siguranta sa fie mentinută si sa nu apara evenimente nedorite.

 

––––––––––––-

Zeci de polițiști se află la intrarea în penitenciarul Poarta Albă. Unii dintre ei nu au mai intrat în serviciu, pentru că și-au efectuat numărul minim de ore  pentru această lună și nu vor să mai facă ore suplimentare, pentru că acestea nu sunt plătite, doar li se dă, atunci când este posibil, câte o zi liberă, iar unii dintre ei nu au mai luat concediu din 2021, a transmis Ana Maria Stancu, pentru Telejurnalul Matinal.

 

 

Oamenii sunt nemulțumiți de condițiile de muncă, dar și de salarizare. Ei spun că ar vrea să fie aplicată legea salarizării unice. Ei spun că în acest moment ar trebui să primească în plus 600 de lei net, dar nu îi primesc și strigă aceste nemulțumiri de luni de zile.

Ei spun că sunt nemulțumiți și de condițiile din penitenciar. Pentru că numărul polițiștilor din penitenciar ar trebui să fie mult mai mare, acum ei ajung să lucreze cât pentru 2-3 oameni. Astfel, o singură persoană se ocupă de peste 100 de deținuți.

În acest moment, în penitenciar, paza este asigurată în sistem de avarie, ceea ce înseamnă că sunt foarte puțini polițiști. În interior au rămas oamenii care nu și-au făcut numărul minim de ore din această lună.

Protestul continuă și în această seară, și mâine, dar și luna viitoare, dacă va fi nevoie, după ce polițiștii își vor efectua numărul minim de ore lucrate.

În această dimineață, conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor a transmis un comunicat în care arată că a luat act de acțiunile de protest ale organizațiilor sindicale din penitenciarele Aiud, Codlea, Deva, Miercurea Ciuc, Oradea, Constanța – Poarta Albă și Tg. Jiu, cu care „se află într-un dialog permanent”.

Polițiștii sunt nemulțumiți și de legea ieșirii la pensie, pentru că, spun ei, la 65 de ani nu poți să te mai aperi de deținuți și nu poți să-i mai supraveghezi.

Mesajul transmis echipelor de management ale unităților penitenciare este unul ce privește deschiderea către dialog și comunicare în raport cu acei colegi care protestează si adoptarea unor măsuri menite să asigure continuitatea activităților pe linia siguranței locului de deținere, acordarea drepturilor persoanelor private de libertate și preîntâmpinarea unor evenimente negative”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, măsurile respective au vizat:

„- Planificarea judicioasă și eficientă a personalului avut la dispoziție, astfel încât să nu fie afectat gradul de siguranță a misiunilor de pază, escortare și supraveghere, și nici acordarea drepturilor persoanelor private de libertate

– Asigurarea unor canale eficiente de comunicare cu organele judiciare deservite și informarea acestora cu privire la imposibilitatea prezentării sau prezentarea cu întârziere a persoanelor private de libertate, dacă acest lucru se impune

– Programarea membrilor de familie sau aparținătorilor persoanelor private de libertate în vederea acordării vizitelor se va realiza începând cu ora 10.00

– Asigurarea unei rezerve de personal pentru a putea acționa în situații deosebite.”

„Cu toate că acţiunile de protest vor îngreuna considerabil activităţile curente, deficitul de personal fiind semnificativ în toate unităţile, asigurăm opinia publică de faptul că siguranţa locurilor de deţinere nu este şi nu va fi periclitată în niciun mod, principiu la care aderă atât echipele manageriale, cât şi reprezentanţii organizaţiilor sindicale”, precizează ANP.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite