Proiect referitor la strategia naţională privind inteligenţa artificială, pus în dezbatere publică de Ministerul Cercetării
Inteligența artificială este o ecuaţia cu multe necunoscute, iar românii se arată sceptici când vine vorba despre acest subiect.
Un lucru e sigur: este nevoie de garantarea drepturilor omului, pentru a se evita invadarea intimității cu ajutorul tehnologiei.
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării: Îmi doresc foarte mult că acest act normativ să fie elaborat foarte transparetnt. Vreau ca toată această schimbare, pe care peste 90% dintre oameni n-o înțeleg, s-o traducem pe limba lor, să le arătăm ce înseamnă, care sunt beneficiile, dar în același timp îmi doresc foarte mult și eu, ca ministru al Guvernului României, să mă asigur că aceste noi schimbări nu vor ajunge să atenteze la drepturile fundamentale ale omului.
Pentru elaborarea strategiei, Guvernul a cooptat și specialiști români care au performat în inteligență artificială peste graniţe.
Ștefania Moroianu, doctorand, I. A. în aria medicală aplicată, Universitatea Stanford: În America, de exemplu, este foarte mult problema asta când vorbim de ration bases. De multe ori datele sunt predominant din orașe cu populație mai înstărită, predominant albi. Ăsta e unul din marile subiecte de cum putem să le antrenăm aceste sisteme, astfel încât când vrem să le aplicăm în lumea reală nu au predilectii de a performa mai bine sau mai rău pe anumite categorii sociale.
Bogdan Toader, doctor inginer în Inteligenţa Artificială: Ce consider eu că este cel mai ușor de implementat sunt acolo unde deja se prelucrează baze de date. În domeniul digital, în telecomunicații, chiar și în industrie. Sunt foarte mulți roboți care se folosesc, datele se pot colecta. Mai departe trebuie prelucrate și procesate. Ce încearcă ei să facă, și asta trebuie să facem și noi, este să educe oamenii și să-i califice și să utilizeze aceste noi tehnologii.
Specialiștii în inteligență artificială arată că aceste sisteme nu au capacitatea de a raționa pe cont propriu și, că atare, nu reprezintă un pericol pentru oameni.
Proiectul vizând strategia naţională privind inteligenţa artificială a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.