Proiect: Bază de date cu persoanele care comit infracțiuni sexuale
O tânără a căzut pradă unui grup de bărbați care au bătut-o și au violat-o. A scăpat cu viață și a mers la Poliție, însă s-a izbit de un zid al indiferenței.
După ce a mers de mai multe ori la Poliție, până la urmă a fost deschisă și o anchetă. Așa a aflat că unii dintre bărbații care au violat-o făcuseră închisoare pentru fapte similare.
O bază de date care să conțină date despre persoanele care comit infracțiuni sexuale ar fi ajutat Poliția să îi găsească pe agresori mult mai repede.
La fel de utilă ar putea fi și pentru angajatori. Viitorul angajat va trebui să prezinte nu doar cazierul ci și extras din acest registru, pe care le va ridica de la aceeași unitate de Poliție.
Inițiatoarea proiectului speră ca, astfel, cei care se fac vinovați de infracțiuni sexuale nu vor mai ajunge să lucreze în locuri în care își poate găsi cu ușurință alte victime.
Registrul este o armă cu două tăișuri, spun psihiatrii. Pe de o parte, un tânăr care este la prima abatere va fi marginalizat iar șansele lui de reintegrare vor fi foarte mici. Pe de altă parte, datele arată că recidiva este foarte mare în țara noastră. Zilnic, în jur de patru femei sunt violate și o dată la patru zile un copil este abuzat sexual.
Potrivit proiectului de lege, datele despre pedofili, violatori, proxeneți și toți cei care se fac vinovați de infracțiuni sexuale vor fi păstrate în registru între 5 și 20 de ani, în funcție de gravitatea faptei.
Ca proiectul să devină lege, mai are nevoie să fie promulgat de președintele țării.