Luni 12 mai 2025 | București 11˚C / Cer acoperit

„Profeția Papilor”: Papa Francisc, ultimul pontif înaintea Judecății de Apoi

22 aprilie 2025, 07:59

O profeție medievală atribuită Sfântului Malachia, un arhiepiscop irlandez din secolul al XII-lea, a revenit în atenția publicului în contextul speculațiilor privind succesiunea la conducerea Bisericii Catolice. Potrivit acestei profeții, cunoscută sub numele de „Profeția Papilor”, actualul papă, Francisc, ar fi ultimul pontif înaintea Judecății de Apoi.​

„Profeția Papilor” constă într-o listă de 112 motto-uri latine, fiecare asociat cu un papă, începând cu Celestin al II-lea, ales în 1143.

Ultimul dintre aceste motto-uri face referire la un anume „Petru Romanul” (Petrus Romanus), care „își va păstori turma printre multe suferințe”, după care „cetatea celor șapte coline va fi distrusă și Judecătorul cel înfricoșător va judeca poporul său, potrivit doxologia.ro.​

Interesant este că acest ultim motto nu a fost inclus în versiunea originală publicată de Arnold de Wyon în 1590, ci a apărut abia în ediția din 1820 a lucrării „Lignum Vitae”.

Această adăugire târzie a generat controverse privind autenticitatea profeției.

Unii susținători ai profeției îl identifică pe „Petru Romanul” cu  papă Francisc, argumentând că numele său de botez, Jorge Mario Bergoglio, nu conține „Petru”, dar tatăl său se numea Pietro, iar el este originar din Buenos Aires, un oraș fondat de coloniști italieni. ​

Pe de altă parte, cardinalul Peter Turkson din Ghana a fost menționat ca un posibil „Petru Romanul”, datorită prenumelui său și a influenței sale în Biserică. Totuși, el nu este născut în Roma, ceea ce contravine interpretării literale a profeției, arata The New Yorker.

Criticii profeției, inclusiv istorici și teologi, pun sub semnul întrebării autenticitatea acesteia, subliniind lipsa manuscrisului original și faptul că nu a fost menționată înainte de secolul al XVI-lea.

De asemenea, se atrage atenția asupra riscului de a interpreta astfel de texte apocrife ca fiind profeții divine, în detrimentul învățăturilor biblice.

În concluzie, deși „Profeția Papilor” a stârnit fascinație și speculații de-a lungul secolelor, nu există dovezi concludente care să susțină autenticitatea sau acuratețea acesteia.

Biserica Catolică nu recunoaște această profeție ca fiind canonică, iar credincioșii sunt îndemnați să își bazeze credința pe învățăturile oficiale ale Bisericii.​

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite