Produsele românești, tot mai căutate la export. Economiștii avertizează că România vinde multe materii prime și importă produse finite
Exporturile au crescut cu 7,5% în primele cinci luni ale anului, în timp ce importurile au avut un avans de doar 2,1%, potrivit Instititului Național de Statistică.
Cel mai mult au crescut exporturile de băuturi și tutun, cu 48%. De asemenea, creșteri importante au fost pentru mașini și echipamente, pentru articole manufacturare dar și pentru combustibili.
Reprezentanții mediului de afaceri pun creșterea exporturilor mai ales pe seama conjuncturii externe. Cererea de produse a crescut după pandemie, la nivel internațional.
Mihai Ionescu, preşedinte executiv, Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România: Totul rezultă din reducerea prețurilor pe plan mondial. De aici, a rezultat ritmuri spectuaculoase la creșterea exporturilor, dar acest lucru nu are la bază o restructurare a economiei, a producției către nevoile populației. România importă aproape două treimi din necesarul producției pentru export.
Economiștii avertizează însă că România exportă în continuare mai ales materii prime, fără valoare adăugată mare.
Cristian Păun, economist: Din păcate, adăugarea de valoare suplimentară se poate face prin investiţii masive, prin acces la tehnologie de ultimă oră. Ca să poţi să exporţi paste făinoase din făina pe care o exporţi tu ai nevoie să imporţi tehnologia care produce pastele respective. Accesul la tehnologie nu este uşor, este foarte greu pentru o ţară care nu are ce să dea la schimb pe partea de tehnologie.
Și importurile au crescut pe unele componente. De exemplu, avem creșteri de peste 20% pentru alimente și animale vii, dar și pentru băuturi și tutun. De asemenea, am avut creșteri în ceea ce privește articolele manufacturare diverse, dar și mașinile și echipamentele pentru transport.
Deficitul comercial a scăzut cu peste 13% în primele cinci luni ale anului și a ajuns la 11 miliarde de euro, mai arată datele INS.