Joi 26 iunie 2025 | București 35˚C / Senin

Producțiile tradiționale din insula Kos a Greciei, afectate de schimbările climatice. Căldura extremă are efecte negative și asupra turismului din regiune

25 iulie 2023, 08:18

Din cauza căldurii extreme, mulți încep să evite iulie și august în Kos, adică tocmai lunile pe care contează cel mai mult hotelierii și operatorii din turism. Și celelalte industrii locale încep să se clatine. Un produs tipic al zonei, de mii de ani, sunt măslinele și uleiul de măsline. Dar căldurile susținute de peste 40 de grade pârjolesc florile de măslin. Nici iernile nu mai sunt suficient de lungi – or, măslinii au nevoie de 300 până la 600 de ore ca să se „răcorească” și să crească după arșițele verii.

Ioannis Papadimitriou, cultivator de măslini: Schimbările climatice afectează absolut vizibil producția uleiului de măsline – nu doar la noi pe insulă, ci în întreaga Grecie. Anul viitor ne așteptăm ca producția să atingă 30%, cel mult 40% din cea a anului trecut – și asta mai ales din cauza schimbării climei.

Oricine a fost în Grecia știe cât de bună și de distinctă e mierea grecească. Dar și apicultorii au probleme mari – e un cerc vicios: iernile prea blânde le „păcălesc” pe albine, care nu mai hibernează, florile apar prea devreme, nu mai apucă să fie polenizate și multe sunt deja trecute în iunie.

Anthouli Dionysia, apicultor: Am avut vreme complet nebună anul acesta și vedem efectele, acum că începe producția. Ploaie când nu trebuia, acum căldură extremă. Văd că recolta nu e ce ne așteptam. Deocamdată din punct de vedere cantitativ, vom vedea în curând și calitatea.

Povești similare și de la viticultori – strugurii sunt ciudați la gust, vinul nu mai iese bun. O soluție e schimbarea soiurilor plantelor, cu altele care să reziste noilor condiții – dar asta nu se poate face peste noapte. Iar riscul este ca zone precum Kos să piardă nu doar financiar, ci și o mare parte din identitatea care le face atât de pitorești.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite