Procurorul Curţii Penale Internaţionale, la Bucha: Ucraina este „o scenă a crimei”. O echipă medico-legală a Curții se pregăteşte pentru investigații

Karim Khan a precizat că o echipă medico-legală a CPI se pregăteşte să lucreze „pentru ca noi să putem într-adevăr separa adevărul de ficţiune”.
„Trebuie să ne păstrăm mintea deschisă şi să ne bizuim pe dovezi”, a adăugat el. „Legea trebuie să fie mobilizată şi aruncată în luptă pentru a proteja civilii”.
Prosecutor #KarimAAKhanQC on visit to #Bucha: “#Ukraine is a crime scene. We’re here because we have reasonable grounds to believe that crimes within the jurisdiction of the #ICC are being committed. We have to pierce the fog of war to get to the #truth.” #JusticeMatters pic.twitter.com/oqaAJYAgAa
— Int’l Criminal Court (@IntlCrimCourt) April 13, 2022
Masacrul de la Bucha a îngrozit lumea, provocând un val de condamnări energice pe plan internaţional.
Rusia respinge orice responsabilitate pentru aceste morţi şi califică drept „fake” acuzaţiile de ucidere a civililor de către soldaţii ruşi.
În acelaşi timp, trupele ruse intenţionează să elimine orice tip de probe care ar putea să confirme că au fost comise crime împotriva umanităţii în Ucraina şi în acest scop utilizează crematorii mobile în special la Mariupol, pentru a nu lăsa nicio urmă a atrocităţilor lor, a indicat astăzi serviciul de informaţii al armatei ucrainene, potrivit EFE.
„Conducerea Rusiei a ordonat distrugerea oricăror dovezi ale crimelor armatei sale în Ucraina”, se menţionează în mesajul serviciului de informaţii militare ucrainean, care a fost reprodus pe contul Telegram al Consiliului municipal din Mariupol.
„După genocidul împotriva poporului ucrainean la Bucha, care a fost pe larg reflectat pe plan internaţional, ‘raşistî’ (‘fasciştii ruşi’, aşa cum numesc ucrainenii forţele ruse) au început să utilizeze crematorii mobile în Ucraina”, se arată în text. „La Mariupol au fost detectate 13 crematorii mobile pentru curăţarea străzilor de cadavrele civililor morţi”, iar forţele de ocupaţie ruse „încearcă să-i identifice pe toţi martorii posibili ai atrocităţilor” pentru a-i elimina, atenţionează serviciul de informaţii al armatei ucrainene.
Mariupol, un oraş care avea aproximativ o jumătate de milion de locuitori, s-a aflat sub asediu de la începutul invaziei. 80% din clădirile rezidenţiale au fost total distruse, potrivit surselor municipale.
„Acţiunile armatei ruse se încadrează în definiţia genocidului în conformitate cu Convenţia pentru prevenirea şi pedepsirea crimei de genocid şi cu articolul 6 din Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale”, subliniază Serviciul de informaţii al armatei ucrainene.