Procurori: Gruparea lui Potra, risc iminent pentru securitatea naţională
Cele 18 persoane reținute, care ar face parte din brigada lui Horațiu Potra, sunt acuzate de anchetatori că pregăteau acțiuni violente care să împiedice exercitarea puterii de stat de către autoritațile democratice. Totul s-ar fi făcut în urma unei înțelegeri între Călin Georgescu, Potra și Eugen Sechila, la o fermă de călărie de lânga Capitală, susțin anchetatorii care se ocupă de caz. De altfel, procurorii au cerut arestarea preventivă a celor 18 suspecți. Dar și a lui Horațiu Potra, a filului și a nepotului său, care nu se află în țară. Între timp, Călin Georgescu a contestat controlul judiciar dispus de procurori în dosarul în care e acuzat de mai multe infracțiuni grave.
Procurorii de la Parchetul General susţin că deplasarea brigăzii lui Horațiu Potra spre București în noaptea de 7 spre 8 decembrie, anul trecut, când Poliția i-a oprit și reținut atât pe el, cât și pe colaboratorii săi, a fost doar pregătirea unor alte acțiuni similare.
Iar scopul ar fi fost împiedicarea exercitării puterii de stat de către autoritațile democratice, generând un risc iminent pentru securitatea națională, susțin anchetatorii.
Cei 20 de mercenari care l-au însoțit în această acțiune nu sunt simpli luptători, spun procurorii, ci nucleul de elită al grupării – cei mai apropiați și de încredere oameni ai lui Potra, aflaţi în România în acel moment, cu o vastă experiență în misiuni de destabilizare, lupte urbane și utilizarea armelor letale și explozibililor.
De altfel, în timpul audierilor de la Parchetul General, șeful mercenarilor şi-ar fi sunat avocaţii să preia toţi suspecţii, astfel că apărătorii unora dintre ei au fost înlăturați, chiar în timp ce erau la Parchetul General.
Scandal în biroul procurorului cu avocaţii lui Potra
Andrei Mitrea, avocat: În timp ce mă aflăm în biroul domnului procuror, în biroul acestuia au intrat intepenstiv, abuziv, aş putea spune, aceşti doi avocaţi de la baroul Sibiu, am înțeles, prin care ar fi denunțat contractul încheiat cu mine de către client. Nu au putut să facă dovada unui contract de asistenţă juridică. Acolo în birou au început anumite presiuni din partea acestor avocați asupra inculpatului să spună că este de acord cu denunțarea contractului. S-au făcut precizări că sunt plătiţi de domnul Potra.
Avocatul lui Horațiu Potra nu a dorit să comenteze incidentul când a fost contactat de Știrile TVR, precizând că va vorbi după proces.
Azi-noapte însă, după audieri și reținerea celor 18 suspecți, doar apărătorii mercenarului au dat declarații despre caz.
Cristina Mondea, avocata lui Horaţiu Potra: Infracțiunea nouă se referă la încălarea ordinii constituționale. Se presupune că este o tentativă, se reține în sarcina lor. Se presupune că ei mergeau spre București și se presupune că aveau obiecte în mașină pe care nu trebuiau să le aibă.
Şerban Moga, avocatul lui Horaţiu Potra: Instanța, prima dată când s-a discutat problema, a zis că nu există probe suficiente că oamenii s-ar fi orgnizat să meargă să facă violente acolo. Punct.
Totuși, la percheziţiile de la docmiciliul lui Horaţiu Potra şi la fiul său, Dorian, reţinuţi în lipsă, anchetatorii au găsit un adevărat arsenal de război.
Horaţiu Potra, plecat din ţară, se pare în Dubai, a declarat că îşi asumă că deţinea arme ilegal, dar respinge orice asociere cu Călin Georgescu, deşi mai multe imagini anterioare îi dau de gol.
De altfel, anchetatorii au probe că Horațiu Potra i-a trimis sume mari de bani lui Călin Georgescu, i-a plătit chiria unui autoturism de lux, dar şi închirierea unor locaţii în Ilfov şi Bucureşti.
Horaţiu Potra, pentru Digi24: Cu privire la arme, nu vreau să declar nimic, o să-mi asum nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, dar vreau să mai zic şi o vorbă: Decât să mori în legalitate, mai bine trăieşti în ilegalitate.
Reacția președintelui interimar și ministrului de Interne
Reacții în legătură cu acest caz au venit și de la președintele României și de la ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.
Ilie Bolojan, preşedintele interimar al României: Nu am date din acest dosar. Fiecare instituție trebuie să-și facă datoria. Atunci când lucrurile se degradează, se degradează în timp.
Cătălin Predoiu, ministrul de Interne: Mi se pare periculos. Asocierea unor astfel de grupuri de cetățeni care dețin armament, sunt organizați, sunt structurați, cu mișcări politice sau cu oameni politici. În politica românească nu am avut niciodată violență.
Horațiu Potra, fiul său Dorian și nepotul său, Alexandru, alături de 18 persoane din anturajul lor, mare parte foști luptători în Legiunea Străină și în Congo, sunt acuzați de tentativă de acțiuni contra ordinii constituționale, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și instigare publică.
În urmă cu două zile, anchetatorii au efectuat 47 de percheziții și zeci de persoane au fost duse la audieri. Printre acestea și Călin Georgescu, cercetat sub control judiciar. El este acuzat de 6 infracțiuni, printre care și instigare la acțiuni împotriva ordinii constituționale.