Primele două cazuri de infectare cu Omicron, confirmate în România. Dr. Radu Țincu: Într-un interval de 10-14 zile de la confirmarea unei noi variante virale la nivel european, și România confirmă astfel de cazuri

4 decembrie 2021, 20:32

În această după-amiază, Institutul Naţional de Sănătate Publică a primit rezultatul primelor secvenţieri efectuate la Institutul National de Cercetare Medico-Militară Cantacuzino Bucureşti care confirmă prezenţa noii tulpini Omicron la doi dintre pasagerii cursei din Africa de Sud, care a aterizat la Bucureşti în data de 30 noiembrie”, precizează sâmbătă seara Ministerul Sănătății, într-un comunicat.

„Se aşteaptă rezultatul secvenţierii probei recoltate de la sportivul din Baia Mare”, mai subliniază oficialii.

Potrivit Ministerului Sănătății, persoana depistată pozitiv care a fost în cursa aeriană din Maroc este confirmată cu varianta Delta a SARS-CoV-2.

La începutul acestei săptămâni, 46 de români au fost repatriați din Africa de Sud cu o aeronavă TAROM. Ei au rămas blocați acolo după ce zborurile către această zonă au fost suspendate. Alături de ei au fost aduși și 24 de cetățeni străini. Trei teste au ieșit pozitive la virusul SARS-CoV-2. Al treilea test pozitiv este al sportivului din Baia Mare. În cazul său nu există date suplimentare, se așteaptă în continuare rezultatul secvențierii.

Într-o intervenție la TVR, medicul Radu Țincu a subliniat că tot mai multe cazuri vor fi confirmate, luând în calcul că, în acest moment, varianta Omicron este prezentă în peste 40 de țări la nivel mondial, iar contagiozitatea este foarte ridicată.

Din momentul în care ea a fost confirmată la nivel european, știm foarte bine că, într-un interval de 10-14 zile de la confirmarea unei noi variante virale, și România confirmă astfel de cazuri„, a declarat Radu Țincu.

Mai mult, Olanda a indicat, de exemplu, că a detectat două cazuri înainte de a fi impuse restricții zborurilor din Africa de Sud, ceea ce arată că această variantă e posibil să fi circulat înainte de declararea alertei la nivel mondial.

În Africa de Sud, varianta Omicron este dominantă și determină o formă ușoară-medie de boală, ceea ce arată că nu a crescut agresivitatea virusului, atrage atenția medicul Radu Țincu.

Nu există deocamdată date privind sensibilitatea acestei variante virale la anticorpi. Din datele preliminare, se pare că se păstrează eficiența anticorpilor dobândiți fie prin vaccinare, fie prin boală, și a anticorpilor monoclonali folosiți în terapia pacienților diagnosticați. Dar nu se știe care este procentul de protecție pe care acești anticorpi ni-l oferă în fața noii variante virale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite