Primele 72 de ore, vitale după cutremurul din Myanmar. Operațiuni de salvare în contrast puternic cu mobilizarea uriașă din Thailanda învecinată
Aproape 1.700 de morți și 3.400 de răniți. Este bilanțul încă provizoriu al cutremurului cu magnitudine 7,7 din Myanmar, cel mai grav dezastru din istoria recentă a țării. Este însă un contrast puternic între modul în care acționează echipele de salvare în statul totalitar și uriașa mobilizare din Thailanda învecinată. Vă avertizăm, sunt imagini şi informaţii care vă pot afecta emoţional.
În Bangkok, rude și prieteni stau în jurul ruinelor unui turn de 30 de etaje. Este liniște absolută, pentru ca echipele de intervenție și câinii utilitari să poată auzi orice sunet care indică un supraviețuitor, cea mai mică tânguire.
Clădirea era în construcție și s-a prăbușit la cutremur. Zeci de oameni sunt încă sub dărâmături.
Cu fiecare minut, scad șansele de a găsi supraviețuitori. Iar pentru părinți, frați, prieteni, colegi, este insuportabil.
Teerasak Thongmo, comandantul unei unități de câini utilitari: „Echipa noastră încearcă să găsească pe oricine mai este în viață. În primele 72 de ore e esențial să îi găsim pe supraviețuitori, înainte de intervenția utilajelor grele. Noi și câinii noștri suntem primii.”
La peste 1.200 de km spre nord-vest a fost epicentrul cutremurului.
Orașul Mandalay, aproape închis presei de către dictatura militară, este devastat.
Nu poate fi mai mare contrastul între operațiunile din Bangkok și cele de aici. Este o lipsă acută de echipamente și personal, oamenii caută prin dărâmături cu mâinile goale.
Națiunile Unite și ONG-urile caritabile reușesc cu greu să împartă ajutoare în zonă, iar spitalele sunt copleșite.
Totuși, se găsesc supraviețuitori, mai ales cu ajutorul echipelor de intervenție venite de afară.
Un bărbat a stat sub dărâmături 40 de ore și a fost nevoie de 24 de ore să fie scos.
„Nu am reușit singuri. A fost nevoie de 15 membri ai echipei din Singapore, plus echipa noastră, ca să reușim. A fost posibil doar datorită colaborării.”
Comunitatea internațională s-a mobilizat și a trimis ajutoare – statele grupului ASEAN, dar mai ales țările din apropiere: Thailanda, ea însăși afectată de seism, India, Rusia, China, Singapore.
Asistența este însă îngreunată și de situația internă a Myanmarului, aflat sub dictatură militară și într-un război civil de facto.
Generalii au promis să își sisteze temporar operațiunile militare împotriva grupărilor de rebeli.