Reabilitare cu scandal în Capitală. Primăria sectorului 4 anunță începerea lucrărilor la Planșeul Unirii. Primarul general spune că acțiunea nu este legală
Scandal în centrul Capitalei, din cauza lucrărilor pentru consolidarea Planşeului Unirii. Față în față au fost polițiștii locali, de această dată împărțiți în tabere, fiecare cu primarul care o conduce, Nicușor Dan sau Daniel Băluță.
A fost chiar un schimb dur de replici între primarul Capitalei și cel al sectorul 4. Mărul discordiei sunt fondurile alocate pentru lucrările absolut necesare la uriașul planșeu din Piața Unirii, făcut în perioada ceaușistă.
Primăria Sectorului 4 vrea să înceapă lucrările fără autorizațiile primăriei Capitalei care susține că este proprietarul zonei. Cum primăria de sector a început organizarea de șantier, Nicușor Dan a mers la fața locului. Iar scandalul din stradă s-a mutat la o secție a Poliției Capitalei care a transmis că nu are atribuții de a ,,muta gardurile”, ori de a decide „cine este proprietar”.
Scandalul a început în momentul în care Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, împreună cu câțiva angajați ai Primăriei Capitalei și mai mulți polițiști care țin de municipalitate au vrut să demonteze gardul pus de Primăria Sectorului 4 pentru șantierul pentru refacerea Planșeului Unirii. Organizarea de șantier are și autorizații, dar de la Primăria Sectorului 3.
Primarul Capitalei susține că totul este ilegal. Gardurile au fost montate de cei din Sectorul 4 în noapte de duminică spre luni. Iar primarul Daniel Băluță vrea să înceapă lucrările la Planșeul Unirii, chiar dacă nu are aprobarea Capitalei.
Scandalul dintre primării a început în urma cu câteva săptămâni, în momentul în care Primăria Sectorului 4 a anunțat că începe lucrările de reconstrucție a planșeului Unirii, încadrat în clasa 4 de risc. Municipalitatea s-a împotrivit pe motiv că mai există și alte trei obiecte încadrate în clasa V de risc, într-o situație mult mai gravă, care au nevoie de fonduri.
Pentru a vedea cine are dreptate după scandalul din Parcul Unirii, primarul Capitalei împreună cu reprezentanții Primăriei Sectorului 4 au mers la o secție de poliție din Centrul Vechi. După audieri, Poliția Capitalei a transmis că nu are atribuții de a „muta gardurile”, ori de a decide „cine este proprietar” și că litigiile despre un titlu de proprietate se rezolvă în instanță.
Lucrări de consolidare începute cu scandal
Au început lucrările de reconsolidare a Planșeului de beton din Piaţa Unirii, după ce primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, a eliberat o autorizație. Primarul General, Nicușor Dan, nu este de acord pentru că lipsesc avizele de la Apa Nova, Metrorex și Primăria Capitalei.
Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat, luni, într-o postare pe Facebook că a început lucrările de refacere a Planșeului Unirii.
Primaria sectorului 4 a îngrădit zona în care se vor efectua lucrările, dar primarul general al Capitalei, Nicușor Dan spune că această acțiune este nelegală, deoarece Primăria Capitalei este administratorul acestei zonei și va cere Poliției Naționale ridicarea gardurilor.
Îndepărtarea gardurilor de la Unirii, împiedicată de Poliţia Locală Sector 4; Nicuşor Dan discută cu Poliţia Capitalei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, şi reprezentanţi ai Poliţiei Locale s-au deplasat luni la o secţie a Poliţiei naţionale, pentru a tranşa chestiunea lucrărilor de la Planşeul Unirii.
Edilul general a însoţit luni, în jurul orei prânzului, o echipă a Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, pentru a demonta gardurile care împrejmuiesc organizarea de şantier amplasată de Primăria Sectorului 4 în zona Parcului Unirii.
În momentul în care poliţiştii locali ai Municipiului Bucureşti au dorit să îndepărteze gardurile, au intervenit poliţişti locali de la Sectorul 4.
„Stimaţi angajaţi ai Poliţiei Locale a Municipiului Bucureşti, nu vă lăsaţi instigaţi să comiteţi o infracţiune. Eu acum sun la 112”, a spus un reprezentant al Poliţiei Locale Sector 4.
Edilul general a cerut în continuare directorului general al Poliţiei Locale a Capitalei, Daniel Răşică, să aplice dispoziţia de îndepărtare a gardurilor. La faţa locului a venit şi un ofiţer din cadrul Poliţiei naţionale, care i-a solicitat lui Nicuşor Dan să prezinte documentele în baza cărora a dispus îndepărtarea gardurilor.
„Noi avem o hotărâre de Consiliu General care spune că acest teren este domeniu public”, a spus Nicuşor Dan.
În cele din urmă, cei prezenţi au convenit să se deplaseze la o secţie a Poliţiei Naţionale, pentru a lămuri subiectul.
„Când cineva îţi încalcă proprietatea, te adresezi autorităţilor statului. (…) Aşteptăm ca Poliţia Naţională să certifice că noi suntem administratorii acestui teren şi să ne întoarcem să scoatem gardurile. Eu cred că într-o oră ar trebui să se lămurească. (…) Faptul că Poliţia Naţională este aici, ne obligă pe toţi – şi pe noi, şi pe ei – să lămurim cu Poliţia Naţională. Ne vom duce în secunda asta la Poliţia Naţională, vom prezenta argumentele noastre, pentru care suntem administratorii acestui teren şi ne vom întoarce cu Poliţia Naţională şi vom scoate gardurile”, a spus Nicuşor Dan, într-o declaraţie de presă.
Daniel Băluță spune că placa de beton este veche de aproape 100 de ani și după ce a fost analizată de experți a fost declarată un pericol public.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a negat această informație în urmă cu două săptămâni.

Potrivit postării lui Daniel Băluță, lucrările se derulează într-un spațiu deja securizat și nu vor afecta circulația rutieră sau pietonală!
Dincolo de orice discuție, siguranța oamenilor este și va rămâne prioritatea numărul 1 pentru noi, cei din Sectorul 4! Mulțumesc tuturor instituțiilor statului român care au înțeles pericolul cu care ne confruntăm și au colaborat cu noi, pentru a fi azi în măsură să începem lucrările, a scris primarul sectorului 4, în postarea pe Facebook.
Edilul Sectorului 4, Daniel Băluţă a declarat, luni, într-o conferință de presă că a decis începerea lucrărilor după ce Primăria Sectorului 3 a emis autorizația de construire
„Documentaţia (…) am depus-o la Primăria Municipiului Bucureşti, respectiv la Primăria Sectorului 3. (…) vineri, înainte de Ziua Internaţională de Prevenire a Dezastrelor, care a fost ieri, a fost emisă autorizaţia de construire, care stă la baza începerii lucrărilor (…) Întrebarea legitimă este de ce Sectorul 3 a emis autorizaţia de construire. Din mai multe motive. Primul şi cel mai important motiv este documentul pe care Inspectoratul de Stat în Construcţii l-a emis la solicitarea primarului municipiului Bucureşti, care a solicitat un control de legalitate pe certificatul de urbanism. Inspectoratul de Stat în Construcţii (…) a statutat că Sectorul 3 este autoritate deliberativă. Mai mult decât atât, inclusiv în certificatul de urbanism emis de Primăria Municipiului Bucureşti stau scrise următoarele lucruri: terenul este preponderent în sectorul 3 şi nesemnificativ în sectorul 4”, a spus Daniel Băluţă, luni, într-o conferinţă de presă.
El a punctat că autorizaţia de construire a fost emisă de Primăria Sectorului 3, în regim de urgenţă, având în vedere că, potrivit expertizei efectuate, unele zone din Planşeul podului peste râul Dâmboviţa se constituie în „pericol public”, întrucât cedarea lor poate conduce la pierderi de vieţi omeneşti.