Doar trei clădiri cu risc seismic se reabilitează în Capitală, din cele aproape 850 de imobile încadrate în clasele I și II de risc seismic
În ultimii 30 de ani, autoritățile au consolidat și reabilitat doar câteva zeci de clădiri cu risc seismic. Teama de cutremur nu a impresionat nicio administrație, iar acum, din cele aproape 850 de imobile încadrate în clasele I și II de risc seismic, doar trei sunt în șantier. Unul a fost deschis azi.
Doamna Gheorghe locuiește din 1985 într-un bloc încadrat în clasa 1 de risc seismic a cărui reconsolidare a început abia acum. Demersurile au fost făcute în urma cu 13 ani, iar de patru ani proprietarii locuiesc în imobilele puse la dispoziție de primărie. De atunci, lucrările au bătut pasul pe loc.
Din acest motiv, autoritățile fac din începerea propriu zisă a fiecărui șantier, un eveniment de presă.
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: Fonduri din PNRR. Valoarea totală a investiției este de 10 milioane de lei, plus TVA. În asta intră consolidarea propriu zisă, intră eficientizarea energetică a clădirii.
În prezent, la nivelul Capitalei, sunt deschise doar trei șantiere de reabilitare a clădirilor afectate de cutremure.
Răzvan Munteanu, preşedinte, Administraţia Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic: În prezent lucrăm la 147 de imobile, care se află în diferite etape, fie de proiectare, fie de execuție. În prezent avem, cu șantierul de astăzi, trei șantiere în lucru. După acești 30 de ani putem vorbi despre 25 de clădiri consolidate din fonduri publice și aproape 110 clădiri consolidate din fonduri publice și private.
De vină pentru situația în care s-a ajuns ar fi fost legislația și procedurile greoaie, spun cei responsabili. Între timp, legile au fost eficientizate.
Mihai Mereuță, preşedinte, Liga Asociaţiilor de Proprietari ,,Habitat”: Legea a fost proastă. (…) A fost și o spaimă că, după multe tipuri de locuințe era spaima că dacă ieși din ea nu te mai întorci în ea. În general, în clădirile vechi locuiesc oameni în vârstă. Trebuie să ai un talent de a comunica și de a discuta cu acești oameni.
Matei Sumbasacu, preşedinte, Asociaţia pentru Reducerea Riscului Seismic: Dacă lucrările continuă în ritmul acesta, vom avea nevoie de câteva milenii ca să terminăm toate clădirile pe care le avem de consolidat. Eu sper ca de la anul să începem să vedem un ritm de 30-40 de șantiere de consolidare pe an.
În București sunt 849 de clădiri încadrate în clasele de risc seismic I și II. În afară de cele 3 clădiri în curs de reabilitare, mai sunt 10 șantiere în conservare, iar 147 se află în diferite etape de proiectare.