Prezenţă masivă la urne în prima zi de vot în diaspora. Românii din străinătate votează trei zile
Votul pentru alegerea viitorului preşedinte al României este în plină desfășurare în străinătate, iar mobilizarea este uriașă. Peste o 150 000 de mii de români din diaspora au votat deja vineri seara. Spun cu toţii că au votat cu gândul la viitorul copiilor și al ţării. Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul prezenta.roaep.ro.
Cea mai mare comunitate de conaţionali este în Italia, de unde au venit peste 170 de mii de voturi în primul tur. Acum prezenţa este cu 50 la sută mai mare decât în urmă cu două săptămâni la aceeaşi oră.
La una dintre cele mai aglomerate secții de votare din capitala Italiei, în incinta Consulatului General al României la Roma, oamenii s-au mobilizat în număr impresionant încă de la primele ore ale dimineții.
Nu s-au înregistrat incidente la niciuna din cele 161 de secții deschise în Italia, San Marino și Malta.
Şi în Franţa, românii cu drept de vot vin să-și exprime opțiunea electorală cu încredere spre viitorul țării. Şi speră ca noul președintele să-i reprezinte cu cinste și să-și respecte promisiunile din campanie.
Prezența la vot în diaspora este semnificativ mai mare comparativ cu primul tur de scrutin. Cele mai multe voturi se înregistrează în Republica Moldova, Marea Britanie, Italia, Germania și Spania.
Potrivit datelor de pe site-ul Autorității Electorale Permanente, în străinătate se înregistrează, în medie, 14.000 de voturi pe oră în diaspora, dublu față de primul tur.
Prezența la vot, pe ore
ACTUALIZARE 00.00 Aproape 225.000 de alegători s-au prezentat la urne, în diaspora, până la ora 00:00, ora României, pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de AEP.
ACTUALIZARE 23.00 Aproape 224.000 de alegători s-au prezentat la urne, în diaspora, până la ora 23:00, ora României, pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de AEP.
ACTUALIZARE 22.00 Aproape 219.000 de alegători s-au prezentat la urne, în diaspora, până la ora 22:00, ora României, pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de AEP.
ACTUALIZARE 21.00 Peste 200.000 de alegători s-au prezentat la urne, în diaspora, până la ora 21:00, ora României, pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de AEP.
ACTUALIZARE 20.00 Peste 179 000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale până la ora 20.00, ora României, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
ACTUALIZARE 19.00 Peste 154.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale până la ora 19.00, ora României, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
ACTUALIZARE 18.00 Un număr de 135.646 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale până la ora 18.00, ora României, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
ACTUALIZARE 17.00 Un număr de 111.853 alegători s-au prezentat la urne în diaspora pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale până la ora 17.00, ora României, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
ACTUALIZARE 16.00 Peste 96 000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
ACTUALIZARE 15.00 Un număr de 80.946 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
ACTUALIZARE 14.00 Peste 60.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă. Cele mai multe voturi se înregistrează în Republica Moldova, Italia, Marea Britanie, Spania și Germania.
ACTUALIZARE 13.00 Aproape 50.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Conform AEP, de la deschiderea urnelor, şi anume de joi seara, ora 22:00 ora României, şi până vineri dimineaţa la ora 13:00, s-au prezentat la urne 49.559 de cetăţeni români.
De asemenea, 3.139 alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 52.698.
Cei mai mulţi alegători români au votat în Republica Moldova – 11.324, Italia – 7.148, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord – 6.162, Spania – 5.687, Germania – 5.597.
Românii din Franţa votează în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale. 68 de secții de votare au fost organizate pe teritoriul Republicii Franceze și una în Principatul Monaco.
Românii din Republica Moldova au fost printre primii la urne când s-au deschis secţiile de votare în străinătate. La fel ca în primul tur, peste Prut sunt organizate 64 de secţii de votare.
Sute de mii de români, aflaţi în străinătate, sunt așteptați să voteze la alegerile prezidențiale din acest sfârşit de săptămână. Cea mai mare comunitate de conaţionali este în Italia, de unde au venit peste 170.000 de voturi în primul tur.
ACTUALIZARE 12.00 Peste 39.700 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora.
ACTUALIZARE 11.00 Conform AEP, de la deschiderea urnelor, şi anume de joi seara, ora 22:00 ora României, şi până vineri dimineaţa la ora 11:00, s-au prezentat la urne 23.350 de cetăţeni români.
De asemenea, 3.139 alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 26.489.
Cei mai mulţi alegători români au votat în Italia – 3.432, Germania – 2.694, Spania – 2.209, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord – 1.772, Franţa – 1.074.
ACTUALIZARE Peste 7.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până vineri dimineaţa la ora 9:00 (ora României), pentru a vota la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă.
Conform AEP, de la deschiderea urnelor, şi anume de joi seara, ora 22:00 ora României, şi până vineri dimineaţa la ora 9:00, s-au prezentat la urne 7.077 de cetăţeni români.
De asemenea, 3.139 alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 10.216.
Cei mai mulţi alegători români au votat în Italia – 985, Germania – 730, Spania – 559, Franţa – 344.
Datele sunt prezentate în timp real pe site-ul prezenta.roaep.ro.
La primul tur al alegerilor prezidenţiale, desfăşurat acum două săptămâni, la secţia din Auckland s-au prezentat 168 de alegători.
În străinătate au fost organizate 965 de secţii de votare unde alegătorii pot vota pe parcursul a trei zile:
- vineri, 16 mai, între orele 7:00 şi 21:00 (orele locale);
- sâmbătă, 17 mai, între orele 7:00 şi 21:00 (orele locale);
- duminică, 18 mai, între 7:00 (ora locală) şi 21:00 (ora României).
Alegătorii îşi pot exercita dreptul constituţional la orice secţie de votare organizată în afara ţării.
Cele mai multe secții sunt în Italia, Spania, Marea Britanie și Germania.
––––––––-
Potrivit calendarului alegerilor, campania pentru competitorii electorali ajunşi în al doilea tur de scrutin a început pe 9 mai, după validarea de către Curtea Constituţională a rezultatului primului tur, şi se încheie sâmbătă, 17 mai, la ora 7:00.
Autoritatea Electorală Permanentă i-a îndemnat pe competitorii electorali să contribuie la desfăşurarea unei „campanii corecte, integre şi transparente, care să răspundă aşteptărilor democratice ale cetăţenilor”.
În turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, care are loc duminică, 18 mai, se vor confrunta George Simion (candidatul Alianţei pentru Unirea Românilor) şi Nicuşor Dan (candidat independent).
Aceştia au obţinut la primul tur de scrutin, potrivit datelor finale transmise de Biroul Electoral Central la CCR:
- George Simion (Alianţa pentru Unirea Românilor) – 3.862.761 voturi (40,96%)
- Nicuşor Dan (independent) – 1.979.767 voturi (20,99%).
În campania electorală au putut fi utilizate numai următoarele tipuri de materiale de propagandă:
- afişe electorale cu dimensiunile de cel mult 500 mm o latură şi 350 mm cealaltă latură; afişele electorale prin care se convoacă o reuniune electorală vor avea 400 mm o latură şi 250 mm cealaltă latură şi vor fi amplasate în locurile speciale pentru afişaj;
- materiale de propagandă electorală audio sau video, difuzate de mass-media audiovizuală;
- publicitate în presa scrisă;
- materiale de propagandă electorală online;
- broşuri, pliante şi alte materiale tipărite.
Totodată, în context electoral, pentru a veni în sprijinul votanţilor, Autoritatea Electorală Permanentă a elaborat un Ghid de prevenire şi combatere a acţiunilor de dezinformare a alegătorilor, în care au fost prevăzute şi criteriile de identificare a ştirilor/ informaţiilor false în campanie.
Potrivit AEP, verificarea informaţiei publicate constituie o analiză amănunţită, ghidată de o întrebare de bază: ‘Cum ştim asta?’.
”Astfel, pentru a identifica veridicitatea informaţiei este necesar ca alegătorii să adopte o atitudine de detectiv (fact-checker), cu o gândire critică”, spune AEP în ghid. Conform sursei citate, înţelegerea modurilor în care se răspândeşte dezinformarea poate contribui la evitarea capcanelor.
Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale este interzisă.